• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
12°Bratislava

Konferencia v USA: Spolupráca medzi USA a EÚ je dôležitá

  • 7:38 07.10.2016
  • Washington
Konferencia v USA: Spolupráca medzi USA a EÚ je dôležitá

Vždy, keď Európa a Spojené štáty spolupracovali, história sa pohla lepším smerom,eľvyslanec EÚ v USA David O'Sullivan to vyhlásil dnes na medzinárodnej konferencii vo Washingtone.

Vždy, keď Európa a Spojené štáty spolupracovali, história sa pohla lepším smerom. Preto je dôležité, aby sme zostali silnými partnermi bez ohľadu na to, akým náročným výzvam práve čelíme. Veľvyslanec EÚ v USA David O'Sullivan to vyhlásil vo štvrtok na medzinárodnej konferencii vo Washingtone.

"Sila pramení z jednoty," dodal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Zdôraznil, že dôležitá je nielen spolupráca medzi EÚ a USA, ale aj v rámci EÚ. Európa je podľa neho odhodlaná pokračovať v roku 2017 spoločne a musí nájsť silu na prekonanie súčasných výziev.

O'Sullivan pripomenul, v akých ťažkých časoch sa EÚ zrodila a čo všetko vtedy prekonala. Na to by sme podľa neho nemali v dnešných časoch zabúdať, najmä keď máme pocit, že únia nefunguje. V minulosti totiž EÚ prekonala oveľa väčšie prekážky, myslí si O'Sullivan.

Konferenciu s názvom "Silnejší so spojencami: Budúcnosť Európy po brexite" usporiadala organizácia Atlantická rada v spolupráci s predsedníctvom SR v Rade EÚ. Európski a americkí predstavitelia diskutovali na témy budúcnosť EÚ po vystúpení Británie, migračná kríza, terorizmus a bezpečnosť, vzťahy s Ruskom či vplyv prezidentských volieb v USA na transatlantické vzťahy.

Lajčák odpovedal aj na otázky týkajúce sa slovenského predsedníctva. V tejto súvislosti okrem iného zdôraznil, že jednou z hlavných výziev, ktorým Brusel čelí, je vzďaľovanie sa únie od bežných občanov. Európski lídri musia podľa ministra ukázať, že sú schopní zvládnuť súčasné výzvy.

"Naším hlavným cieľom je teraz priniesť Európsku úniu bližšie k Európanom. Musíme obnoviť dôveru a ukázať, že Európska únia funguje, že robí život bežných ľudí bezpečnejším a lepším," uviedol Lajčák.

Podobne bývalý generálny tajomník NATO a bývalý dánsky premiér Anders Fogh Rasmussen povedal, že inštitúcie únie majú problém nájsť veci, ktoré by o nich vytvorili priaznivý obraz v očiach ľudí. Nevyhnutná je podľa neho komplexná reforma trhu práce a sociálneho systému, keďže "dnes je veľmi ťažké získať prácu, ale ľahké získať sociálne dávky".

Rasmussen sa vyjadril aj na tému vzťahov s Moskvou. "Rusko sa zmenilo zo strategického partnera na strategickú výzvu," uviedol.

"Ruská agresia voči Ukrajine vytvorila v Európe nové bezpečnostné prostredie a my sa tomu musíme prispôsobiť. Po prvé posilnením našej spoločnej obrany, po druhé zachovávaním si pevného postoja a po tretie udržiavaním jednoty v rámci EÚ, NATO aj naprieč Atlantikom,“ myslí si bývalý generálny tajomník Severoatlantickej aliancie. Len vtedy podľa neho Vladimir Putin pochopí, že konfrontácia sa neoplatí, a že musí spolupracovať.

Rasmussen tiež zdôraznil, že Západ nikdy neuzná nelegálnu anexiu Krymu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Proti demonštrantom na Kolumbijskej univerzite zasiahli ťažkoodenci

Proti demonštrantom na Kolumbijskej univerzite zasiahli ťažkoodenci

DNES - 4:16Zahraničné

Policajní ťažkoodenci newyorskej polície vstúpili v noci na stredu na pôdu kampusu Kolumbijskej univerzity v New Yorku, aby rozohnali demonštrantov.

Austin vyzýva štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine

Austin vyzýva štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine

VČERA - 22:10Zahraničné

Americký minister obrany na pôde vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje štáty, ktoré majú systémy protivzdušnej obrany Patriot, aby ich poslali Ukrajine.

Stefanišynová: Ukrajina nebude vynucovať návrat občanov s brannou povinnosťou

Stefanišynová: Ukrajina nebude vynucovať návrat občanov s brannou povinnosťou

VČERA - 17:28Zahraničné

Ukrajina sa nebude snažiť vynútiť si návrat svojich občanov zo zahraničia, na ktorých sa vzťahuje branná povinnosť.

Na ulici v Londýne útočil muž samurajským mečom, zabil 13-ročného chlapca

Na ulici v Londýne útočil muž samurajským mečom, zabil 13-ročného chlapca

VČERA - 16:15Zahraničné

Trinásťročný chlapec zahynul v utorok v Londýne po tom, čo naňho a ďalších ľudí zaútočil samurajským mečom 36-ročný muž.

Kráľ Karol III. sa vrátil k verejným povinnostiam

Kráľ Karol III. sa vrátil k verejným povinnostiam

VČERA - 14:39Zahraničné

Britský kráľ Karol III. sa vrátil verejným povinnostiam po tom, ako mu vo februári diagnostikovali rakovinu. So svojou manželkou kráľovnou Kamilou navštívil onkologické centrum v Londýne.