• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
11°Bratislava

KUKAN:Stretnutie predsedov parlamentov bude mať veľký politický význam

  • 10:31 06.10.2016
  • Bratislava
KUKAN:Stretnutie predsedov parlamentov bude mať veľký politický význam

Europoslanec očakáva, že ich diskusia bude odrážať súčasnú politickú náladu členských štátocv, mala by sa však zamerať i na otázky spolupráce národných parlamentov pri prijímaní európskej legislatívy.

Som rád, že Slovensko je počas nášho predsedníctva EÚ aktívne v organizovaní stretnutí na najvyššej úrovni. Predsedovia parlamentov sú jednými z najdôležitejších ústavných činiteľov, a preto bude mať toto neformálne stretnutie veľký politický význam. Pre TASR to povedal europoslanec Eduard Kukan na margo neformálneho stretnutia predsedov parlamentov členských štátov EÚ, ktorí pricestujú do Bratislavy už dnes.

"Očakávam, že ich diskusia bude odrážať momentálnu politickú náladu v členských štátoch, mala by sa však tiež zamerať na otázky spolupráce národných parlamentov pri prijímaní európskej legislatívy. Konkrétnym príkladom je využívanie takzvanej 'žltej karty', ktorou národné parlamenty môžu blokovať európsku legislatívu tak, ako to bolo nedávno pri smernici EÚ o vysielaní pracovníkov. To je v poriadku. Je však dôležité, aby pri tom nepodkopávali princípy, na ktorých EÚ stojí," vysvetlil Kukan.

Jednou z tém, ktorá by mala byť predmetom diskusie, je i európska jednota. Europoslanec práve v súvislosti s národnými parlamentmi skonštatoval, že európska jednota je často napádaná rôznymi extrémistami a demagógmi, ktorí neraz sedia práve v týchto parlamentoch. "Musíme preto hovoriť nielen o odstupe medzi EÚ a občanmi, ale aj o demagógii a populizme na úkor EÚ, ktorý zaznieva práve z radov niektorých národných poslancov," informoval Kukan.

Globálnu angažovanosť EÚ, ako ďalšiu z tém stretnutia, hodnotí dobre. "Jej výsledky za našimi hranicami hovoria samé za seba. EÚ je najväčší donorom v oblasti rozvojovej pomoci, a to v 150 krajinách sveta. Dve politiky EÚ priamo svedčia o našej pozícii vo svete, a síce politika rozširovania a európska susedská politika, ktoré spolu priamo ovplyvňujú dianie v 23 krajinách," uviedol Kukan.

Navyše označil EÚ za jedného z najsilnejších hráčov v medzinárodnom obchode, ktorý zároveň stanovuje štandardy v mnohých globálnych témach. "Jeden konkrétny príklad našej angažovanosti bolo práve utorkové (4. 10.) hlasovanie v europarlamente. Európska únia práve v utorok ratifikovala Parížsku klimatickú dohodu. Zrýchlené schválenie dohody a takmer jednomyseľná podpora Európskeho parlamentu sú aj ukážkou, že EÚ je v tejto téme jednotná a solidárna. Sú oblasti, v ktorých by sa, samozrejme, dalo spraviť viac, napriek tomu je však EÚ stále vnímaná ako silný globálny hráč," dodal.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri dopravnej nehode zahynul 32 ročný vodič motocykla

Pri dopravnej nehode zahynul 32 ročný vodič motocykla

VČERA - 21:59Domáce

V piatok 17. mája v čase okolo 19:25 hod. došlo v Žiline na križovatke ulíc Priemyselná a Cestárska k tragickej dopravnej nehode.

Pápež František vyjadruje v liste prezidentke blízkosť a solidaritu

Pápež František vyjadruje v liste prezidentke blízkosť a solidaritu

VČERA - 20:38Domáce

Pápež František zaslal v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica list prezidentke Zuzane Čaputovej, v ktorom vyjadruje blízkosť a solidaritu.

Robert Kaliňák: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť

Robert Kaliňák: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť

VČERA - 19:48Domáce

Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) s tým, že jedinou cestou vpred je sebareflexia.

Robert Kaliňák: Na budúci týždeň bude mimoriadne zasadnutie vlády k eurofondom

Robert Kaliňák: Na budúci týždeň bude mimoriadne zasadnutie vlády k eurofondom

VČERA - 19:24Domáce

Na budúci týždeň sa uskutoční mimoriadne zasadnutie vlády k eurofondom.

Prezidentke telefonoval holandský kráľ, Slovensku želá upokojenie situácie

Prezidentke telefonoval holandský kráľ, Slovensku želá upokojenie situácie

VČERA - 16:39Domáce

Holandský kráľ Viliam-Alexander sa v piatok popoludní telefonicky spojil s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.