• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
25°Bratislava

Podľa UNICEF-u zahynulo v Aleppe 96 detí, povedal Pan Ki-mun

  • 19:53 28.09.2016
  • New York
Podľa UNICEF-u zahynulo v Aleppe 96 detí, povedal Pan Ki-mun

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun označil dnes na pôde Bezpečnostnej rady letecké údery na nemocnice v oblastiach Aleppa kontrolovaných povstalcami za vojnové zločiny.

Najmenej 96 detí zahynulo a ďalších 223 utrpelo zranenia od piatka 23. septembra v dôsledku obliehania východnej časti sýrskeho mesta Aleppo vládnymi silami. Informoval o tom dnes Detský fond Organizácie Spojených národov (UNICEF).

Medzinárodná organizácia ďalej upozornila, že zdravotnícka starostlivosť v oblastiach Aleppa kontrolovaných povstalcami je pred kolapsom, keďže tam zostali iba asi tri desiatky lekárov, ktorí sú takmer bez liekov a vybavenia.

"Deti z Aleppa sú zajatcami skutočného zlého sna. Niet slov, ktorými by sa dalo popísať ich utrpenie," povedal v tejto súvislosti zástupca riaditeľa UNICEF-u Justin Forsyth.

Obliehanie východných štvrtí Aleppa spôsobuje, že je tam už len šesť fungujúcich nemocníc, ale iba tri sú schopné zvládnuť núdzové situácie.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok vyzvala na vytvorenie humanitárnych koridorov, ktorými by z obliehaného Aleppa evakuovali chorých a zranených Sýrčanov.

Humanitárna organizácia združujúca detské dedinky SOS v priebehu dneška informovala, že kontrolu nad jej zariadením v Damasku prevzala sýrska armáda. Zároveň vyjadrila značné znepokojenie zo skutočnosti, že po intenzívnom utorkovom bombardovaní musel byť evakuovaný objekt, do okolia ktorého dopadli dva mínometné granáty. Do bezpečia evakuovali v tejto súvislosti 156 detí a 46 zamestnancov. Upozornila pritom, že detské dedinky SOS sú vo všeobecnosti vnímané ako bezpečné útočiská pre deti.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun označil dnes na pôde Bezpečnostnej rady letecké údery na nemocnice v oblastiach Aleppa kontrolovaných povstalcami za vojnové zločiny. Podľa jeho slov je v Aleppe situácia horšia ako na jatkách. Tí, ktorí nasadzujú čoraz ničivejšie zbrane, veľmi dobre vedia, že sa dopúšťajú vojnových zločinov, zdôraznil.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes v telefonickom rozhovore so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom pohrozil, že Spojené štáty prerušia všetky vzťahy s Moskvou, ktoré sa týkajú Sýrie, ak ruské a sýrske vzdušné sily neukončia nálety na Aleppo.

Francúzsko navrhuje rezolúciu BR OSN o prímerí

Francúzsko chce v Bezpečnostnej rade OSN presadiť rezolúciu o prímerí v obliehanom severosýrskom meste Aleppo. Uviedol to dnes francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault.

"Tí, ktorí ju nepodporia, riskujú, že ponesú zodpovednosť za napomáhanie vojnovým zločinom," povedal Ayrault podľa agentúry DPA v dolnej komore francúzskeho parlamentu.

Podľa šéfa francúzskej diplomacie sa Aleppo sa nemôže stať Guernicou 21. storočia, odkazujúc tak bombardovanie tohto španielskeho mesta počas občianskej vojny v roku 1937.

"Brutalita útokov, ktoré sa udiali v posledných dňoch a tiež systematické bombardovanie Aleppa, cielenie na nemocnice a humanitárne konvoje, vyvoláva v medzinárodnom spoločenstve pobúrenie," uviedol Ayrault.

"Všetko toto potvrdzuje, že sýrsky režim, podporovaný Ruskom a Iránom, momentálne vedie absolútnu vojnu voči svojmu ľudu. Tvárou v tvár tejto stratégii vynaloží Francúzsko všetko úsilie na to, aby zmobilizovalo medzinárodné spoločenstvo," dodal.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

Lipavský: Český veľvyslanec v Moskve končí vo svojej funkcii

DNES - 16:20Zahraničné

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

Slovenskí hokejisti do 18 rokov na bronz nedosiahli, prehrali s favorizovaným Švédskom

DNES - 15:43Zahraničné

Slovenskí hokejisti do 18 rokov obsadili na MS vo Fínsku konečné štvrté miesto a zopakovali tak svoje umiestnenie spred roka.

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

DNES - 11:08Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.