• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
22°Bratislava

Trumpov rival Ted Cruz prekvapil, vo voľbách mu vyjadrí podporu

  • 12:44 24.09.2016
  • Washington
Trumpov rival Ted Cruz prekvapil, vo voľbách mu vyjadrí podporu

Za jeho rozhodnutím stoja dva dôvody. Po prvé to, že Trump je republikánskym kandidátom. Po druhé sa domnieva, že Hillary Clintonová by bola ako prezidentka úplne neakceptovateľná.

Texaský senátor Ted Cruz vyjadril v piatok podporu svojmu niekdajšiemu rivalovi o prezidentskú nomináciu republikánskej strany Donaldovi Trumpovi. Jeho krok je veľkým prekvapením najmä preto, že v minulosti síce Trumpovi k nominácií zablahoželal, otvorene ho však podporiť odmietol, uviedla agentúra AP.

Cruz na sociálnej sieti Facebook uviedol, že podporiť Trumpa v prezidentskom súboji sa rozhodol z dvoch dôvodov. Po prvé preto, že je republikánskym kandidátom. Po druhé preto, lebo sa domnieva, že Hillary Clintonová by bola ako prezidentka "úplne neakceptovateľná".

Cruz bol v republikánskych primárkach Trumpovým najväčším súperom, pričom nakoniec skončil na druhom mieste. Newyorského miliardára sa následne zdráhal podporiť celé mesiace, a to aj napriek svojmu skoršiemu sľubu postaviť sa za akéhokoľvek republikánskeho kandidáta.

Trumpových podporovateľov Cruz rozhneval najmä svojím vystúpením na júlovom zjazde Republikánskej strany v Clevelande. Miliardárovi vtedy síce zablahoželal k republikánskej prezidentskej nominácii, otvorene ho však nepodporil, za čo ho zhromaždený dav vypískal.

"Po mesiacoch starostlivého zvažovania, modlitieb a spytovania si vlastného svedomia, som sa rozhodol, že v deň volieb budem voliť republikánskeho kandidáta, Donalda Trumpa," uvádza ďalej Cruz vo svojom príspevku na Facebooku. Tvrdí tiež, že nadchádzajúce voľby považuje za úplne iné než všetky predošlé a trvalo mu teda dlho, kým si ujasnil, aký postoj v nich má zaujať.

Samotný Trump v reakcii uviedol, že je Cruzovou podporou "veľmi poctený". Negoval tak svoje predošlé vyjadrenia, že o podporu texaského senátora vôbec nestojí a neprijme ju.

Izraelský premiér sa údajne stretne s Clintonovou a Trumpom

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa stretne v nedeľu s americkými prezidentskými kandidátmi Hillary Clintonovou a Donaldom Trumpom, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného izraelského predstaviteľa.

Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP

Netanjahu je momentálne v USA, kde sa stretol s americkým prezidentom Barackom Obamom a vystúpil s prejavom na Valnom zhromaždení OSN.

Izrael je úzkym spojencom USA a americkí prezidentskí kandidáti často navštevujú izraelských lídrov. Clintonová ani Trump tak v rámci súčasnej kampane dosiaľ neurobili.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sudca pohrozil Trumpovi väzením, opakovane porušil zákaz

Sudca pohrozil Trumpovi väzením, opakovane porušil zákaz

DNES - 19:17Zahraničné

Trump za porušenie nariadenia dostal už niekoľko pokút.

Rusko varuje pred útokmi na britské vojenské objekty

Rusko varuje pred útokmi na britské vojenské objekty

DNES - 17:26Zahraničné

Rusko v pondelok varovalo Spojené kráľovstvo, že Moskva môže podniknúť útoky proti britským vojenským objektom a zbraniam na Ukrajine či inde vo svete.

Ukrajina vyzvala spojencov, aby neuznali Putina ako legitímneho prezidenta Ruska

Ukrajina vyzvala spojencov, aby neuznali Putina ako legitímneho prezidenta Ruska

DNES - 15:51Zahraničné

Kyjev v pondelok vyzval svojich spojencov, aby neuznali Vladimira Putina za legitímneho prezidenta Ruskej federácie.

Nemecko povolalo za kyberútoky svojho veľvyslanca v Rusku na konzultácie

Nemecko povolalo za kyberútoky svojho veľvyslanca v Rusku na konzultácie

DNES - 13:56Zahraničné

Spolková vláda povolala nemeckého veľvyslanca v Moskve Alexandra Grafa Lambsdorffa do Berlína na konzultácie.

Magyarovu debrecínsku demonštráciu proti Orbánovej vláde si všimli svetové médiá

Magyarovu debrecínsku demonštráciu proti Orbánovej vláde si všimli svetové médiá

DNES - 13:06Zahraničné

Maďarskú vnútornú politiku sprevádza veľký zahraničný záujem, odkedy na scénu vstúpil Péter Magyar, nový vyzývateľ premiéra Viktora Orbána.