• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
25°Bratislava

SR patrí v očkovaní proti chrípke medzi najhoršie krajiny v Európe

  • 14:02 20.09.2016
  • Trenčín
SR patrí v očkovaní proti chrípke medzi najhoršie krajiny v Európe

V uplynulej chrípkovej sezóne padla zaočkovanosť na úroveň 4,6 %. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča zaočkovanosť populácie viac ako 30 %. Za pokles proti chrípke môžu vraj sociálne siete.

Zaočkovanosť populácie proti chrípke v Slovenskej republike už niekoľko rokov za sebou klesá. V uplynulej chrípkovej sezóne padla na úroveň 4,6 percenta, čím sa Slovensko zaradilo medzi najhoršie krajiny Európy. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča celkovú zaočkovanosť populácie vyššiu ako 30 percent.

Ako dnes informoval člen Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS) Vladimír Oleár, očkovanie pritom výrazne znižuje množstvo závažných prípadov i cirkuláciu vírusov chrípky v populácii. V odborných kruhoch je očkovanie proti chrípke považované za spoľahlivé, bezpečné a zároveň ide o najefektívnejší spôsob prevencie.

"Prečo klesá zaočkovanosť? Som presvedčený o tom, že je to negatívny vplyv sociálnych sietí a internetu, ktorý v negatívnom slova zmysle prezentuje očkovanie proti chrípke. Je tu absencia pozitívneho imidžu významu očkovania. V rámci Európy sme do roku 2010 boli v hornej polovici, od roku 2009 sme sa dostali na chvost, aj pod Českú republiku, ktorá v minulom roku dosiahla vyššiu zaočkovanosť ako my," zdôraznil Oleár.

Na Slovensku podľa neho neexistuje relevantná štatistika úmrtnosti na chrípku, odhaduje sa, že v SR zomrie ročne okolo 1500 osôb priamo na chrípku alebo komplikácie z nej. "Vo svete existujú antivakcinačné hnutia, ktoré spochybňujú očkovanie. Na sociálnych sieťach majú obrovský priestor, nelekári, ľudia bez zdravotníckeho vzdelania šíria polopravdy a nepravdy o očkovaní. Títo ľudia majú podľa nás až psychickú diagnózu a vytvárajú povedomie o škodlivosti, neúčinnosti očkovania, dokonca aj o zabíjaní ľudí očkovaním, čo je absolútny nezmysel," zdôraznil Oleár.

Podľa primára Kliniky pediatrie a neonatológie Fakultnej nemocnice v Trenčíne Pavla Šimurka Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie proti chrípke predovšetkým pre tehotné ženy bez ohľadu na mesiac tehotenstva, deti vo veku od šesť mesiacov do päť rokov, osoby 65-ročné a staršie, osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami, ale aj pre zdravotníckych pracovníkov.

"Je povinnosťou lekára chrániť seba a tým aj svojich pacientov očkovaním sa proti chrípke. Najohrozenejšími z nákazy od zdravotníckeho personálu sú najťažší pacienti – imunokompromitovaní pacienti a pacienti umiestnení na pracoviskách intenzívnej starostlivosti. Očkovanie zdravotníckych pracovníkov vnímame ako mimoriadne dôležité opatrenie, aby sme minimalizovali riziko prenosu chrípky na našich pacientov," pripomenul Šimurka.

Na svojom oddelení podporuje primár edukáciu lekárov o dôležitosti očkovania proti chrípke a zavádza konkrétne opatrenia, ktoré zvyšujú bezpečnosť pacientov. "Na našej klinike ležia mnohí pacienti, pre ktorých by mohol mať kontakt s personálom nakazeným chrípkou závažné dôsledky. Preto k pacientom vyžadujúcim intenzívnu starostlivosť a tiež imunitne oslabeným deťom majú u nás prístup len zaočkovaní kolegovia. Aj v tomto roku chceme dosiahnuť vysokú preočkovanosť zdravotníkov proti chrípke na našom pracovisku. Práve obdobie od septembra do konca novembra je na to ideálny čas," dodal Šimurka s tým, že v minulom roku sa proti chrípke dali zaočkovať všetci pediatrickí lekári Kliniky pediatrie a neonatológie Fakultnej nemocnice v Trenčíne.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

DNES - 15:39Domáce

Miestni videli popoludní medveďa, upozornila polícia.

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

DNES - 15:32Domáce

Čaputová naznačila, čomu sa plánuje v budúcnosti venovať.

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

DNES - 14:32Domáce

Čaputová prezradila, čo chce ešte stihnúť na sklonku svojho mandátu.

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

DNES - 13:12Domáce

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa nemal stať členom Súdnej rady SR.

Leteckú nehodu v Martine neprežil skúsený pilot

Leteckú nehodu v Martine neprežil skúsený pilot

DNES - 11:49Domáce

Polícia začala trestné stíhanie.