• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
13°Bratislava

SÚDNA RADA: V pondelok volí kandidáta na sudcu Všeobecnom súde EÚ

  • 16:26 18.09.2016
  • Bratislava
SÚDNA RADA: V pondelok volí kandidáta na sudcu Všeobecnom súde EÚ

O post v medzinárodnom súdnom orgáne sa tentoraz uchádza bývalý predseda donedávna vládnej strany #Sieť Radoslav Procházka a sudca Najvyššieho súdu SR Ivan Rumana.

Súdna rada sa opätovne pokúsi nájsť kandidáta, ktorý by mohol Slovensko zastupovať na Všeobecnom súde EÚ ako dodatočný sudca. Opakovaná voľba je na programe pondelňajšieho (19.9.) zasadnutia. O post v medzinárodnom súdnom orgáne sa tentoraz uchádza bývalý predseda donedávna vládnej strany #Sieť Radoslav Procházka a sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Ivan Rumana.

Dodatočný sudca za Slovensko mal v Luxemburgu nastúpiť najneskôr 1. septembra. Omeškanie vzniklo po tom, ako výbor zriadený pri Všeobecnom súde EÚ neschválil začiatkom roka kandidátku za Slovensko Máriu Patakyovú, aj pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka. V júni sa Súdnej rade nepodarilo zvoliť nového kandidáta. Voľba sa preto musí opakovať.

Úspešný kandidát musí v tajnej voľbe získať viac ako polovicu hlasov členov Súdnej rady. To sa 27. júna nepodarilo bývalému predsedovi Ústavného súdu SR Jánovi Mazákovi, ktorému chýbal jediný hlas. Kandidáta odsúhlasuje vláda a následne musí prejsť vo výbore v Luxemburgu. Procházku do pondelkovej voľby nominovala Slovenská advokátska komora, Rumanu členka Súdnej rady Alena Šišková. Sudca NS bol prihlásený už do júnovej voľby, z rodinných dôvodov sa vtedy vzdal.

Radoslav Procházka Foto: TASR - Pavel Neubauer

Procházka je v súčasnosti poslancom Národnej rady SR, advokátom a vedúcim katedry Teórie práva a ústavného práva na Trnavskej univerzite. V rokoch 2004 až 2006 pôsobil ako zástupca Slovenskej republiky pred súdmi Európskej únie, v minulosti aj ako súdny poradca Ústavného súdu či ako vedecký pracovník, ktorý publikoval aj práce v oblasti práva EÚ. V životopise o sebe uvádza, že ovláda Francúzsky jazyk na úrovni B2 až C1.

Rumana je od júla 2005 sudcom Najvyššieho súdu, kde je predsedom senátu. Predtým pôsobil na Krajskom súde v Žiline a Okresnom súde v Považskej Bystrici. Absolvoval šesťmesačnú stáž na Súdnom dvore Európskej únie, od septembra 2015 do februára 2016. Tu pôsobil ako stážista v kabinete prezidenta súdu Koena Lenaertsa. Francúzsky jazyk, ktorý je pracovným jazykom na luxemburskom súde, ovláda na úrovni B2 až C1.

Slovensku sa podarilo získať jedno z 12 miest dodatočných sudcov, ktoré pribudli na Všeobecnom súde EÚ v rámci jeho reformy. V Luxemburgu od Slovenskej republiky očakávajú, že nominuje na post ženu, aby sa zabezpečila rodová rovnosť na súde.

Všeobecný súd EÚ je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. V roku 1998 bol zriadený, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a odbremenil sa samotný Súdny dvor EÚ. Jeho hlavnou úlohou je poskytovanie výkladu právnych predpisov Únie pre ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách. Rozhoduje napríklad o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami a žalobách podaných členskými štátmi v oblasti štátnej pomoci.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

DNES - 19:32Domáce

Policajná hliadka chcela zastaviť v Žiline auto značky BMW, ktorého vodič riskantnou jazdou ohrozoval účastníkov cestnej premávky a poškodil automobil.

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

DNES - 18:56Domáce

Na západnom Slovensku treba v nedeľu (28. 4.) počítať so silnejším vetrom.

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

DNES - 14:12Domáce

Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Michelko (SNS) avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia.

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

DNES - 11:18Domáce

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd.

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

DNES - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.