• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Hollande pred summitom navrhol kruh rýchlejšie napredujúcich krajín EÚ

  • 6:39 16.09.2016
  • Brusel
Hollande pred summitom navrhol kruh rýchlejšie napredujúcich krajín EÚ

Hollande sa vyjadril pre vytvorenie užšieho kruhu alebo predvoja členských krajín, ktoré by sa mali dokázať lepšie brániť, viac investovať a prijímať novú politiku pre vytvorenie pracovných miest.

Oslavy 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv, ktoré predstavujú základný kameň zjednocovania Európy, by mali byť príležitosťou pre "združenie sa do užšieho kruhu" členských krajín, ktoré sú pripravené postupovať rýchlejšie v rámci EÚ, a to najmä v oblasti bezpečnosti a obrany.

V rozhovore pre časopis Le Débat to uviedol francúzsky prezident Francois Hollande. Rozhovor bol zverejnený deň pred neformálnym summitom 27 lídrov krajín EÚ v Bratislave, ktorý sa zameriava na otázky budúcnosti únie.

Hollande sa vyjadril pre vytvorenie "užšieho kruhu" alebo predvoja členských krajín, ktoré by sa mali dokázať lepšie brániť, viac investovať a prijímať novú politiku pre vytvorenie pracovných miest pre mladých ľudí.

"Oživenie Európy sa musí spoliehať na obranu, ochranu a bezpečnosť. Pridávam sem i priemysel, ekológiu, životné prostredie, kultúru a vedu. Najbezprostrednejšími prioritami sú však obrana, ochrana hraníc a boj proti terorizmu," opísal Hollande svoj projekt.

Francúzsky prezident bude mať v Bratislave priestor predostrieť svoje vízie o budúcnosti Európy po brexite, rovnako ako ostatní národní lídri. O témach ako bezpečnosť v Európe a boj proti terorizmu sa vo štvrtok, na jednom z posledných predbratislavských bilaterálnych rokovaní, zhodol aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Hollande v rozhovore pre Le Débat upozornil, že v zjednotenej Európe sa treba vrátiť k základnej otázke "Čo je to politická únia?" Podľa jeho slov to nie je len demokratický priestor hodnôt, spoločný trh a mena, ale ide aj o schopnosť brániť sa a mať váhu vo svete.

Francúzsky prezident spresnil, že ním zamýšľaný užší okruh krajín musí byť menší ako je eurozóna, ktorá má 19 členských štátov. Domnieva sa totiž, že solidarita sa v eurozóne narúša.

Zároveň však odmieta návrh na návrat k užšej skupine pôvodných šiestich zakladajúcich krajín Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS), pretože to by nemuseli správne pochopiť "susedné a spriatelené krajiny", napríklad Španielsko alebo Portugalsko.

Rímske zmluvy, jeden zo základov neskoršej európskej integrácie, podpísalo 25. marca 1957 v Ríme šesť zakladajúcich krajín EHS: Belgicko, Francúzsko, Holandsko, Luxembursko, Taliansko a Západné Nemecko.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

VČERA - 19:32Domáce

Policajná hliadka chcela zastaviť v Žiline auto značky BMW, ktorého vodič riskantnou jazdou ohrozoval účastníkov cestnej premávky a poškodil automobil.

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

VČERA - 18:56Domáce

Na západnom Slovensku treba v nedeľu (28. 4.) počítať so silnejším vetrom.

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

VČERA - 14:12Domáce

Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Michelko (SNS) avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia.

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

VČERA - 11:18Domáce

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd.

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

VČERA - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.