• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
13°Bratislava

Cez týždeň mobility bude MHD v Žiline zdarma, chystá sa aj cyklojazda

  • 14:00 15.09.2016
  • Žilina
Cez týždeň mobility bude MHD v Žiline zdarma, chystá sa aj cyklojazda

Žilina sa tento rok zapojila do celosvetovej kampane na podporu udržateľnej mobility v mestách pod názvom Európsky týždeň mobility 2016.

Workshopom o oprave a dizajne bicyklov, výstavou elektromobilov, cyklojazdou sa zapája Žilina tento rok do celosvetovej kampane na podporu udržateľnej mobility v mestách pod názvom Európsky týždeň mobility 2016. Aktivity, ktoré potrvajú od 21. do 24. septembra, doplní aj možnosť cestovať mestskou hromadnou dopravou (MHD) zadarmo. Informoval o tom hovorca mesta Pavol Čorba.

Už 10. septembra, ako pripomenul Čorba, sa samospráva Žiliny zapojila do Európskeho týždňa mobility Dňom otvorených dverí Dopravného podniku mesta Žilina (DPMŽ) s viacerými aktivitami. "Kampaň bude pokračovať v stredu 21. septembra, keď sa bude v priestoroch cykloopravovne RECYKEL (Stanica – Záriečie) konať Workshop opravy a dizajnu bicyklov, kde sa návštevníci môžu inšpirovať pri tvorbe dizajnu vlastného bicykla. Taktiež si môžu bezplatne nechať opraviť svoj bicykel," doplnil.

Na štvrtok 22. septembra si žilinská samospráva podľa hovorcu mesta pripravila akcie, ktoré umocnia význam znižovania počtu motorových vozidiel vylučujúcich emisie a eliminovanie ich dominancie v meste. "V tento deň bude DPMŽ prevádzkovať MHD bezplatne pre všetkých cestujúcich bez výnimky. Je to príležitosť presadnúť z motorových vozidiel práve do dopravných prostriedkov MHD a vyskúšať si túto formu prepravy, ktorá je ekologicky šetrná k mestskému prostrediu," priblížil.

Súčasťou tohtoročnej kampane bude i uzávera ulice Vojtecha Spanyola v úseku od svetelnej križovatky na Veľkej okružnej ulici až po križovatku Ulice Jána Reka a Ulice republiky. Úsek ulice bude vo štvrtok 22. septembra uzavretý v čase od 07.00 do 17.00 h pre všetky motorové vozidlá, s výnimkou rezidentov bývajúcich v pešej zóne a na Pivovarskej ulici, avšak vstup bude povolený len z Ulice republiky.

Dôvodom uzávery je zvýšenie povedomia občanov o tom, že mestská komunikácia neslúži len pre motorové vozidlá, ale je určená aj pre cyklistov či chodcov. "Táto ulica bude vo vyhradený čas k dispozícii nemotorovej verejnosti a premení sa na detské zábavisko, koncertné miesto či cyklistické parkovisko," ozrejmil Čorba s tým, že po skončení akcie sa tam bude konať tradičná Veľká jesenná cyklojazda so začiatkom o 17.00 h, ktorá odštartuje z Námestia Andreja Hlinku.

Námestie Andreja Hlinku bude 23. septembra dejiskom Workshopu k problematike elektromobility v mestách pod názvom E-mobility day Žilina 2016, na ktorom bude prebiehať odborná diskusia, predstavia sa i súčasné modely elektrovozidiel. K dispozícii budú testovacie jazdy vybraných vozidiel či súťaže. Záver kampane Európskeho týždňa mobility bude opäť patriť cyklistom, a to tým najmenším.

"V sobotu 24. septembra sa na Detskom dopravnom ihrisku na sídlisku Vlčince uskutoční Cykloškola pre najmenších. Pôjde o podporné podujatie zamerané na testovanie cyklistických zručností a znalostí z pravidiel cestnej premávky s dôrazom na cyklodopravu, ktorého účelom je zábavnou formou predstaviť malým cyklistom, ako funguje premávka," dodal Čorba.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pravoslávni kresťania oslavujú najväčší sviatok, Paschu

Pravoslávni kresťania oslavujú najväčší sviatok, Paschu

DNES - 7:47Domáce

Pravoslávni kresťania na Slovensku i vo svete, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, vstúpili v pondelok do Veľkého či Strastného týždňa, počas ktorého si pripomínajú utrpenie, smrť a pochovanie Ježiša Krista.

V Martine spadol vetroň

V Martine spadol vetroň

VČERA - 19:34Domáce

Na mieste zasahujú záchranné zložky.

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

VČERA - 19:22Domáce

V meste zasadá krízový štáb.

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

VČERA - 18:48Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu pred búrkami s krúpami v troch okresoch.

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

VČERA - 18:21Domáce

Obyvatelia by mali byť obozretní.