• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
18°Bratislava

Slovenská zdravotnícka univerzita tvrdí, že zákony dodržiava

  • 13:53 14.09.2016
  • Bratislava
Slovenská zdravotnícka univerzita tvrdí, že zákony dodržiava

Štátna univerzita s názorom Najvyššieho kontrolného úradu nesúhlasí, pripúšťa, že pre nedofinancovanie neplatí odvody. Rektor Peter Šimko postoju kontrolórov nerozumie.

Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) odmieta obvinenia z neefektívneho hospodárenia a porušovania viacerých zákonov. K takýmto záverom dospel po kontrole Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Štátna univerzita s jeho názorom nesúhlasí, pripúšťa, že pre nedofinancovanie neplatí odvody. Rektor Peter Šimko postoju NKÚ nerozumie. Škola podľa jeho slov postupuje zákonne a ide o nedorozumenie.

"Záverečný protokol sme ani nepodpísali, neboli tam vzaté mnohé naše argumenty, ktoré sme úradníkom, ktorí tu boli, vysvetľovali," reagoval Šimko. Univerzita mala najviac pochybiť pri prenájme parkoviska bez verejného obstarávania. Šimko s kritikou nesúhlasí. Tvrdí, že všetko sa riešilo podľa zákonov, nedostatky mal vyriešiť dodatok k zmluve. Argumentoval, že parkovisko je v súčasnosti v lepšom technickom stave a škola má z neho aj vyšší zisk. Pripomenul, že prevádzka ani oprava z vlastných zdrojov nebola možná.

Kontrolóri univerzite vyčítali, že sa vyhla tendru, keď stanovila cenu zákazky pod päť miliónov eur (4,8 milióna.). Tvrdia, že jej hodnota bola 6,3 milióna eur. Univerzita trvá na tom, že jej počty boli správne. Poukazuje, že aj keď je parkovisko prenajaté na 25 rokov, prvých päť rokov funguje prenájom spoločnosti Propark rovnako ako pri predchádzajúcej firme. Má ísť o prechodné obdobie, ktoré nie je súčasťou koncesie.

"Naša univerzita je výrazne podfinancovaná, posledné roky dostávame len polovicu toho, čo bolo pred ôsmimi-deviatimi rokmi. Preto sme sa rozhodli nejakým spôsobom získať finančné prostriedky na zlepšenie funkčnosti a možnosti ďalšieho fungovania univerzity," vysvetlil Šimko, prečo parkovisko prenajali. Víťazná firma rieši jeho zlý technický stav a rozširuje počet miest. Šimko poukázal, že škola nič platiť nemusela a z parkoviska má aj vyšší zisk.

NKÚ tiež kritizoval, že koncesionár mal mať podľa podkladov na začiatku podiel na výnosoch 30 percent a neskôr 70. Zmluva už však rátala s tým, že od začiatku to bude 70 percent. SZU pripúšťa, že išlo chybu z nepozornosti, ktorú napravil dodatok k zmluve. Platby mali prísť v zmysle pôvodnej dohody.

Univerzita pripúšťa, že neplatí odvody, má to však byť výsledok podfinancovania. Aktuálne má dlh v Sociálnej poisťovni 1,2 milióna eur. Kvestor Igor Naňo upozorňuje, že väčšina prostriedkov, ktoré SZU dostáva od štátu, idú na mzdy zamestnancov a na odvody nemá. "Toto je bezvýchodisková situácia. Dá sa to vyriešiť tým, že sa rozhoduje, kde zaplatíte," doplnil.

Za posledné dva roky bolo v škole päť rôznych kontrol. "Žiadna z predchádzajúcich záverečných správ pritom nekonštatovala, že súčasné vedenie SZU konalo v rozpore s príslušnými zákonmi alebo že by v rozpore so zákonmi nakladalo s majetkom štátu v správe SZU, respektíve s finančnými prostriedkami štátneho rozpočtu a EÚ," argumentuje univerzita v stanovisku. Trvá na tom, že koná v súlade s legislatívou a v záujme posilnenia finančnej stability a vytvorenia optimálnych podmienok na výučbu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

DNES - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

DNES - 17:35Domáce

Obec žiada obyvateľov o poskytnutie videonahrávok na presnú identifikáciu pohybu, lokality a teritória pohybu medveďov.

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

DNES - 17:28Domáce

Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

DNES - 17:24Domáce

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení.

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

DNES - 17:04Domáce

Muža, na ktorého zaútočil medvedica v katastri obce Selce v okrese Banská Bystrica, po vyšetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby.