• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
15°Bratislava

Turecká prokuratúra vydala zatykače na šiestich generálov

  • 18:59 08.09.2016
  • Ankara
Turecká prokuratúra vydala zatykače na šiestich generálov

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat bolo z armády prepustených už viac ako 5000 jej príslušníkov, medzi nimi aj 151 generálov a admirálov.

Turecké úrady vydali zatykače na šiestich generálov a ďalších príslušníkov ozbrojených zložiek. Informovala o tom dnes turecká štátna agentúra Anadolu s tým, že príkaz na vzatie do väzby vydala istanbulská prokuratúra.

Podľa agentúry AP je toto nariadenie súčasťou vyšetrovania zmareného pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa v Turecku odohral 15. júla.

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat bolo z armády prepustených už viac ako 5000 jej príslušníkov, medzi nimi aj 151 generálov a admirálov. Z vládnych úradov bolo prepustených približne 43.000 ľudí. Desiatky tisíc ľudí pre prevrate predviedli na policajný výsluch, pričom viac ako 17.000 z nich, vrátane vojakov, policajtov, sudcov či učiteľov, vzali do vyšetrovacej väzby a predstúpia pred súd.

Turecká vláda tvrdí, že prevrat zosnoval duchovný Fethullah Gülen, ktorý však tieto obvinenia rozhodne odmieta. Turecko však Spojené štáty žiada o jeho vydanie.

Gülen býval kedysi spojencom súčasného tureckého prezidenta a bývalého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ale neskôr sa stal odporcom a kritikom jeho politiky. V roku 1998 odišiel do Spojených štátov a väčšinu času trávi vo svojom vidieckom sídle v Pensylvánii, no v Turecku má naďalej silný vplyv. Jeho hnutie Hizmet pokračuje v šírení Gülenových myšlienok umierneného islamu v rôznych sférach politického i spoločenského života.

Turecké úrady suspendovali vyše 11.000 učiteľov podozrivých z napojenia na PKK

Turecké úrady suspendovali na juhovýchode krajiny viac ako 11.000 učiteľov. Dôvodom opatrenia, ku ktorému došlo týždeň pred začatím školského roka, je podozrenie, že sú tieto osoby podporovateľmi Strany kurdských pracujúcich (PKK). S odvolaním sa na turecké médiá o tom dnes informovala agentúra DPA.

Turecký premiér Binali Yildirim pred týmto dočasným prepúšťaním varoval už skôr, pričom zároveň uviedol, že vláda z "napojenia na terorizmus" upodozrieva až okolo 14.000 učiteľov.

V uplynulých týždňoch prišlo v Turecku o prácu alebo bolo postavených mimo služby takmer 130.000 ľudí. Toto prepúšťanie však súviselo s čistkami, ku ktorým Ankara pristúpila po neúspešnom pokuse o štátny prevrat, pripomenula DPA.

Zrážky medzi PKK a tureckými bezpečnostnými silami sa obnovili vlani v júli po tom, ako stroskotalo krehké prímerie medzi oboma stranami. Juhovýchod Turecka odvtedy zažíva najhoršiu vlnu násilia za posledné dve desaťročia.

PKK často útočí na políciu alebo armádu výbušninami umiestnenými pri cestách alebo bombami ukrytými vo vozidlách. Obnovený konflikt si už vyžiadal životy viac ako 5000 kurdských bojovníkov a takmer 600 príslušníkov tureckých bezpečnostných síl.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

DNES - 7:45Zahraničné

Ukrajina s platnosťou od soboty obnovuje poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v bojaschopnom veku, nachádzajúcich sa v zahraničí, oznámil Kyjev.

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

DNES - 6:28Zahraničné

Severná Kórea v sobotu potvrdila skúšobné odpálenie taktickej balistickej rakety vybavenej novou technológiou navádzania.

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

DNES - 6:16Zahraničné

Čínsky premiér Li Čchiang v piatok informoval, že ho šokoval stredajší útok na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlovej.

Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom

Juhozápad Nemecka postihli záplavy spôsobené hustým lejakom

VČERA - 23:13Zahraničné

Spolkovú krajinu Sársko na juhozápade Nemecka zasiahli v piatok prudké dažde, ktoré spôsobili záplavy a zosuvy pôdy.

USA: Muž obvinený z útoku na manžela Nancy Pelosiovej dostal 30 rokov väzenia

USA: Muž obvinený z útoku na manžela Nancy Pelosiovej dostal 30 rokov väzenia

VČERA - 21:09Zahraničné

Muž obvinený z útoku kladivom na manžela bývalej predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej bol v piatok odsúdený na 30 rokov väzenia.