• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
25°Bratislava

Mihók: Lídri EÚ by mali na summite hľadať to, čo ich spája, nie delí

  • 16:14 07.09.2016
  • Bratislava
Mihók: Lídri EÚ by mali na summite hľadať to, čo ich spája, nie delí

Predseda SOPK európsku integráciu označil za jedinečný projekt so vznešeným cieľom – úzkou spoluprácou zabrániť konfliktom a vytvoriť podmienky pre hospodársky rast.

Nadchádzajúce stretnutie predstaviteľov členských krajín Európskej únie v Bratislave by malo priniesť prehodnotenie tých politík, ktoré ich rozdeľujú, a sústrediť sa na to, čo všetkých spája. Uviedol to pre TASR predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók v súvislosti s neformálnym summitom lídrov EÚ, ktorý sa bude konať 16. septembra v hlavnom meste SR.

Občania členských štátov podľa neho stretnutie očakávajú s nádejou, že bude zamerané na kľúčové otázky ďalšieho vývoja integrácie a najmä na prehodnotenie tých politík únie, ktoré krajiny nespájajú, ale rozdeľujú. Európsku integráciu označil za jedinečný projekt so vznešeným cieľom – úzkou spoluprácou zabrániť konfliktom a vytvoriť podmienky pre hospodársky rast.

Mihók sa domnieva, že ciele únie tak, ako boli zadefinované už v 50. rokoch minulého storočia, zostávajú naďalej platné, aj keď ich dimenzia a prostredie, v ktorom sa realizujú, sa zásadne zmenili. „Dnes je rozhodujúca stratégia a realizácia naplnenia týchto cieľov. Cesta k naplneniu našich cieľov ide cez funkčnú a výkonnú EÚ, ktorá slúži záujmom členských krajín a ich občanom, a nie naopak. Podľa môjho názoru je to jediná cesta zabezpečujúca budúci rozvoj. Je to cesta, na ktorej musíme rozvíjať to, čo nás spája, a nie to, čo nás rozdeľuje,“ zdôraznil.

Predseda SOPK pripomenul, že v minulosti sa vždy uskutočňovali tie spoločné projekty, na ktorých participovali všetky členské krajiny. Neskôr však prišli projekty ako Schengen a euro, ktoré neoslovili všetky členské štáty, a preto majú podľa neho silný dezintegračný náboj. „V ďalších spoločných krokoch by sme mali mať na zreteli napĺňanie pôvodnej myšlienky integrácie. Nie je totiž možné pokračovať rýchlosťou otvárania ďalších projektov, keď viaceré z minulosti nie sú dotiahnuté dodnes,“ konštatoval.

Takisto podľa Mihóka nie je možné teritoriálne rozširovať EÚ bez plnej integrácie súčasných nových členov. „Nemôžeme zodpovedne hovoriť o dosiahnutom vysokom stupni integrácie, pokiaľ budeme EÚ stále deliť na starých a nových členov, na eurozónu a ostatných, členské štáty v Schengene a mimo Schengenu. Jednoznačne hrozí situácia, že tu nemáme jednu Európsku úniu, ale minimálne tri či štyri,“ uzavrel.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

DNES - 15:39Domáce

Miestni videli popoludní medveďa, upozornila polícia.

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

DNES - 15:32Domáce

Čaputová naznačila, čomu sa plánuje v budúcnosti venovať.

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

DNES - 14:32Domáce

Čaputová prezradila, čo chce ešte stihnúť na sklonku svojho mandátu.

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

DNES - 13:12Domáce

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa nemal stať členom Súdnej rady SR.

Leteckú nehodu v Martine neprežil skúsený pilot

Leteckú nehodu v Martine neprežil skúsený pilot

DNES - 11:49Domáce

Polícia začala trestné stíhanie.