• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Štátne divadlo Košice prešlo obnovou, ďalšia etapa ukončená

  • 18:43 06.09.2016
  • Košice
Štátne divadlo Košice prešlo obnovou, ďalšia etapa ukončená

Stavebné práce na prioritnej časti projektu začali v januári tohto roka, pôvodne mali byť ukončené k 31. júlu.

Na historickej budove Štátneho divadla (ŠD) Košice ukončili stavebné práce v rámci projektu obnovy. Stavbu odovzdala dodávateľská spoločnosť PKB Invest, s. r. o., v posledný augustový deň. Informoval o tom dnes hovorca ŠD Svjatoslav Dohovič.

Na divadle vymenili z väčšej časti strešnú krytinu a všetky strešné žľaby, obnovená bola nevyhnutná časť fasády budovy, obzvlášť na severnej strane. Vymenených bolo zhruba 60 percent okien,  reštaurovaním došlo k obnoveniu štyroch pôvodných okien, ako aj takmer všetkých pôvodných vonkajších dverí. Zo severnej strany inštalovali tri nové vonkajšie dvere. Investícia na projekt je z prostriedkov Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu. "Možno konštatovať, že všetky stanovené ukazovatele uvedené v projektovej zmluve pre pridelenie grantu boli naplnené," uviedol koordinátor projektu a riaditeľ útvaru technickej prevádzky divadla Ivan Král.

Stavebné práce na prioritnej časti projektu začali v januári tohto roka, pôvodne mali byť ukončené k 31. júlu. V priebehu realizácie stavby sa však podľa Krála vyskytli objektívne nepredvídateľné práce nad rámec pôvodnej zmluvy, ktorých vykonanie bolo potrebné na riadne ukončenie a odovzdanie diela ako celku. "Počas prípravy a spracovania projektovej dokumentácie nebolo možné preskúmať všetky detaily existujúceho objektu, obzvlášť skryté jestvujúce závady. Tie sa počas prác zistili na streche, pri výmene okien aj pri prácach na fasáde. Vzhľadom na rozsah týchto prác navyše Správca programu (Úrad vlády SR) vyhovel žiadosti o predĺženie termínu ukončenia stavebných prác z pôvodného 31. júla na nový termín, 31. augusta," vysvetlil koordinátor.

Celkové náklady podľa projektu sú vo výške 588.000 eur, z čoho 500.000 eur tvoril príspevok z grantu. Z celkovej sumy bolo na stavebnú časť určených viac ako 477.000 eur. Po ukončení stavebných prác spolu s prácami navyše sa táto suma upravila na takmer 500.000 eur. Rozdiel vo výške necelých 22.000 eur divadlo podľa Dohoviča financovalo z vlastných prostriedkov.

"Ukončenie týchto prác je zároveň výzva na prípravu ďalšej etapy celkovej obnovy historickej budovy divadla, ktorá bude spočívať v realizácii zamedzenia vzlínavosti zemnej vlhkosti do obvodových stien, výmeny ostatných pôvodných okien, celkovej obnovy fasády objektu a kamenných prvkov," doplnil hovorca štátneho divadla.

Projekt, vrátane vyúčtovania, bude ukončený najneskôr v apríli 2017. Jeho súčasťou sú aj aktivity na podporu turizmu a zachovania kultúrneho dedičstva a rozmanitosti v kultúre, viaceré už pritom boli realizované. Ďalšie pripravuje divadlo v nasledujúcich mesiacoch. Prvou bude už druhý slávnostný koncert Divadlokosice.sk, ktorý v stredu (7. 9.) slávnostne ukončí čiastočnú obnovu historickej budovy.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

VČERA - 19:32Domáce

Policajná hliadka chcela zastaviť v Žiline auto značky BMW, ktorého vodič riskantnou jazdou ohrozoval účastníkov cestnej premávky a poškodil automobil.

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

VČERA - 18:56Domáce

Na západnom Slovensku treba v nedeľu (28. 4.) počítať so silnejším vetrom.

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

VČERA - 14:12Domáce

Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Michelko (SNS) avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia.

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

VČERA - 11:18Domáce

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd.

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá europoslankyňa Anna Záborská v EÚ

VČERA - 9:07Domáce

Budúcnosť Slovenska vidí bývalá dlhoročná europoslankyňa Anna Záborská aj naďalej v Európskej únii.