• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
25°Bratislava

Poliaci pricestovali do Británie riešiť bezpečnosť krajanov

  • 6:39 06.09.2016
  • Varšava/Londýn
Poliaci pricestovali do Británie riešiť bezpečnosť krajanov

Pre návštevu Poľska sa predstavitelia rozhodli po dvoch útokoch, ktoré vyústili do smrti jedného Poliaka a zranení ďalších troch.

Poľskí ministri zahraničných vecí a vnútra pricestovali dnes do Británie na rozhovory o bezpečí státisícov Poliakov žijúcich v ostrovnej krajine. Pre návštevu sa predstavitelia rozhodli po dvoch útokoch, ktoré vyústili do smrti jedného Poliaka a zranení ďalších troch. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski vyjadril presvedčenie, že Poliakom je v Británii poskytovaná menšia ochrana než iným štátnym príslušníkom.

Waszczykowski odletel do Londýna na rozhovory s tamojšími predstaviteľmi spolu s ministrom vnútra Mariuszom Blaszczakom. Obaja plánujú navštíviť aj anglické mesto Harlow v grófstve Essex, približne 50 kilometrov severne od Londýna, kde predminulý týždeň tínedžeri zbili na smrť 40-ročného Poliaka a ďalšiemu spôsobili zranenia.

Ďalších dvoch Poliakov zbili v Harlowe minulú nedeľu, len niekoľko hodín po pochode na pamiatku zabitého Arkadiusza Jóžwika, napísal portál britskej stanice BBC.

Polícia v grófstve Essex oznámila, že vraždu a následný útok v Harlowe vyšetrujú ako možné zločiny z nenávisti, ale preverujú takisto ďalšie prípadné motívy. Pre podozrenie z vraždy zatkli úrady po prvom útoku šesť tínedžerov.

Jóžwik žil v Harlowe od roku 2012 a pracoval v podniku na spracovanie mäsa.

Minister Waszczykowski povedal: "Po útokoch chceme zistiť, či si britské služby robia svoju prácu a či sú Poliaci správne chránení."

Od júnového referenda o vystúpení Británie z EÚ došlo v tejto krajine k nárastu nepriateľských prejavov a činov voči Poliakom.

Poľské veľvyslanectvo v Londýne informovalo, že jeho konzuli zasahovali v 15 nedávnych prípadoch xenofóbie vrátane "podpaľačstva, fyzického útoku, nenávistného nápisu a zastrašovania".

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson sa stretol s Waszczykowským minulú sobotu vo Varšave a ubezpečil ho, že v Británii nie je miesto pre xenofóbiu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

DNES - 11:08Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.