• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
25°Bratislava

Belgicko vydalo Rakúsku Maročana, zrejme komplica teroristov z Paríža

  • 21:54 05.09.2016
  • Salzburg
Belgicko vydalo Rakúsku Maročana, zrejme komplica teroristov z Paríža

Prokuratúra vyšetruje Abida T. pre podozrenie z členstva v teroristickom zoskupení, pretože podľa vyšetrovateľov mal v úmysle spoločne s mužmi vydanými do Francúzska spáchať teroristický útok.

Belgicko vydalo v nedávnej minulosti na trestné stíhanie do Rakúska marockého občana Abida T. (26), ktorý je od 25. augusta vo vyšetrovacej väzbe v Salzburgu.

S odvolaním sa na zdroje z prokuratúry o tom prinesie v utorkovom vydaní informáciu viedenský denník Die Presse, čo dnes avizovala tlačová agentúra APA.

Abida T. považujú rakúske orgány činné v trestnom konaní za komplica dvoch migrantov podozrivých z teroristických aktivít, ktorých zadržiavali niekoľko mesiacov v Salzburgu pre kontakty s páchateľmi teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015 a ktorých vydali na trestné stíhanie do Francúzska 29. júla 2016.

Ide o Muhammada U. (35) pochádzajúceho z Pakistanu a Alžírčana Adela H. (29). Oboch mužov vydávajúcich sa za utečencov zo Sýrie zadržali vlani v decembri, a to na základe dôvodného podozrenia francúzskych vyšetrovateľov, že boli priamou súčasťou siete atentátnikov-džihádistov z Islamského štátu (IS) zodpovedných za krviprelievanie v Paríži. Od decembra 2015 boli v Rakúsku vo vyšetrovacej väzbe.

Obaja migranti pred zadržaním vyčkávali v Rakúsku práve na spomínaného Maročana, ktorému sa pri operácii rakúskych bezpečnostných zložiek s cieľom zadržať podozrivých podarilo ujsť. Na mieste však zanechal mobilný telefón, v ktorom sa našla i jeho fotografia v spoločnosti dvojice podozrivých. Rakúsko preto vydalo na neho európsky zatykač, dôsledkom ktorého bolo jeho zadržanie v Belgicku v čase vydania Muhammada U. a Adela H. do Francúzska.

Salzburská prokuratúra vyšetruje Abida T. pre podozrenie z členstva v teroristickom zoskupení, pretože podľa vyšetrovateľov mal v úmysle spoločne s mužmi vydanými do Francúzska spáchať nešpecifikovaný teroristický útok. Dvojica údajných komplicov však popiera, že by Maročana vôbec poznala.

Rovnaká prokuratúra zatiaľ neuzavrela ani vyšetrovanie dvoch iných osôb podozrivých z členstva v IS a z udržiavania kontaktov s Muhammadom U. Ďalšieho 25-ročného marockého občana a 40-ročného Alžírčana zadržali v Salzburgu ešte 18. decembra minulého roku, odkedy sú v alpskej republike vo väzbe.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

Ukrajina hlási ďalšie útoky Ruska počas pravoslávnej Veľkej noci

DNES - 11:08Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli v noci na nedeľu pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.