• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
19°Bratislava

Kauza Bašternák nekončí, finančný výbor ju bude vyšetrovať v októbri

  • 17:30 05.09.2016
  • Bratislava
Kauza Bašternák nekončí, finančný výbor ju bude vyšetrovať v októbri

Podľa poslanca Jozefa Rajtára (SaS) sa poslanci musia oboznámiť s informáciami, ktoré sú súčasťou daňového tajomstva v kauze Bašternák, a to aj kvôli verejnému záujmu.

Poslanci finančného výboru v parlamente sa ku kauze Ladislava Bašternáka vrátia opäť v októbri. Dôvodom je právne stanovisko, ktoré zákonodarcom zaslala finančná správa k poslaneckému prieskumu. Nesúhlasí s ním však opozičný poslanec Jozef Rajtár (SaS), ktorý si dal vypracovať vlastné. Podľa neho sa poslanci musia oboznámiť s informáciami, ktoré sú súčasťou daňového tajomstva v kauze Bašternák, a to aj kvôli verejnému záujmu.

"Tento rok 1. júla nám bol doručený právny posudok finančnej správy, v ktorom sa tvrdí, že poslanci nemajú právo sa oboznamovať ani v utajenom režime s daňovým tajomstvom," priblížil Rajtár. Preto si dal vypracovať protiposudok.

"Hovorí sa v ňom, že poslanci takéto právo majú. Článok Ústavy SR hovorí, že do pôsobnosti Národnej rady (NR) SR patrí najmä uznášať sa na Ústave SR, zákonoch a kontrolovať, ako sa dodržiavajú, pričom súčasný rokovací poriadok neupravuje rozsah kontroly. Upravuje iba formu kontroly. Napriek tomu nám finančná správa odmieta poskytovať informácie," uviedol Rajtár.


Môže tak byť podľa neho ohrozené fungovanie parlamentu. "Keďže rokovacím poriadkom a Ústavou SR sa riadia všetky výbory, znamenalo by to, že poslanci sa nemôžu oboznamovať so žiadnymi skutočnosťami, ktoré podliehajú nejakému druhu utajenia. To znamená nielen daňovému, ale aj telekomunikačnému, poštovému a bankovému tajomstvu napríklad," tvrdí Rajtár.

Podľa neho si dali daniari vypracovať stanovisko na podnet podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý hrozí finančnej správe žalobou a je do kauzy Bašternák zapletený. "Neuvádza sa konkrétna právnická kancelária v posudku. Pri poslednom poslaneckom prieskume v júni prezident finančnej správy František Imrecze nám ukázal list od občana Mariana Kočnera, v ktorom sa údajne vyhrážal, že v prípade, že čokoľvek sa bude týkať jeho firiem, čo oznámi finančná správa poslaneckému výboru, tak bude žalovať Finančné riaditeľstvo SR. Na základe tohto listu Imrecze inicioval vypracovanie posudku," vysvetlil Rajtár.

Na snímke protestujúci s novinami, ktoré sa rozdávali počas 10. protestu proti zlodejom v politike pred luxusným komplexom Bonaparte v Bratislave 22. augusta 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

Finančný výbor však mal vždy podľa slov jeho predsedu Ladislava Kamenického (Smer-SD) záujem, aby sa dozvedel čo najviac informácií o kauzách. "Finančná správa vždy bola korektná a pristupovala k nám s tým, že zverejní všetky informácie, ktoré sme požadovali. Vznikla situácia, že hrozia žaloby, a to sa nemusí týkať len pána Kočnera, ale môže sa to týkať akéhokoľvek podnikateľského subjektu, kde by si poslanci vypýtali informácie," podotkol Kamenický s tým, že môžu vzniknúť veľké škody.

Výbor sa však plánuje posudkom zaoberať. Podľa Kamenického je dôležité zistiť, do akej hĺbky má poslanec právo dostávať sa k určitým informáciám podliehajúcim daňovému tajomstvu a či nie sú porušené ústavné práva niektorých osôb.

"Momentálne sme ukončili rozpravu o postupe ďalej. Nie som právnik, nebudem sa vyjadrovať ani k jednému stanovisku. Bavíme sa o tom, kto je relevantná autorita, ktorá by vedela rozhodnúť o tom, do akej hĺbky sa vieme dostať k informáciám," vysvetlil Kamenický s tým, že aj ústavnoprávny výbor sa vyjadruje len k rokovaciemu poriadku. "Dohodli sme sa na tom, že najprv musím s kolegami zanalyzovať situáciu a aký by bol ideálny postup. Ďalej budeme o tom rokovať na októbrovom výbore," dodal Kamenický.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragická nehoda: Vlak usmrtil človeka

Tragická nehoda: Vlak usmrtil človeka

DNES - 11:17Domáce

Vlaková doprava bola v dôsledku nehody prerušená.

Návštevníci košickej botanickej záhrady si môžu pozrieť výstavu bonsajov

Návštevníci košickej botanickej záhrady si môžu pozrieť výstavu bonsajov

DNES - 10:58Domáce

Krásu bonsajov môžu do nedele (5. 5.) obdivovať návštevníci košickej botanickej záhrady.

Obrovské nešťastie: Elektrikár zasiahnutý prúdom zostal visieť na stĺpe

Obrovské nešťastie: Elektrikár zasiahnutý prúdom zostal visieť na stĺpe

DNES - 10:01Domáce

Na mieste zasahovalo osem hasičov s jedným kusom techniky.

Pri dopravných nehodách zomrelo vlani na Slovensku 13 cyklistov

Pri dopravných nehodách zomrelo vlani na Slovensku 13 cyklistov

DNES - 9:29Domáce

Celkový počet dopravných nehôd s účasťou cyklistov bol 765. Z tohto počtu zavinili cyklisti 457 nehôd.

Hrabko: Prezidentka mala svoj 1. máj a vláda svoj, politický konsenzus chýbal

Hrabko: Prezidentka mala svoj 1. máj a vláda svoj, politický konsenzus chýbal

DNES - 7:12Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová si pripomínala 20. výročie vstupu Slovenska do Európskej únie osobitne a vláda oslavovala tiež samostatne.