• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

Na bezpečnosť žiakov budú v Bratislave v pondelok dohliadať aj mestskí

  • 12:06 04.09.2016
  • Bratislava
Na bezpečnosť žiakov budú v Bratislave v pondelok dohliadať aj mestskí

Rodičia by nemali zabúdať ani na to, aby ich dieťa bolo na ceste dobre viditeľné.

Mestská polícia v Bratislave bude v pondelok (5.9.) ráno, v prvý deň nového školského roka, zabezpečovať priechody pre chodcov pred vybranými základných školami. "Naším cieľom je, aby sa školáci cez priechody pre chodcov bezpečne dostali na druhú stranu cesty," vysvetlil pre TASR hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Pleva.

Na správanie detí v cestnej premávke budú mestskí policajti upozorňovať žiakov aj v rámci dopravnej výchovy, na ktorej sa zamerajú aj na bezpečné prechádzanie cez cestu. "V prvom polroku 2016 sme touto formou dopravnej výchovy a pomocou vlastného mobilného dopravného ihriska takto preškolili asi 2100 detí," priblížil Pleva.

V prvý školský deň posilní svoje hliadky po celom Slovensku aj štátna polícia, ktorá taktiež dohliadne na bezpečnosť detí a mladých v okolí škôl aj v priľahlých uliciach. V prípade potreby bude riadiť a usmerňovať cestnú premávku. "Chrániť školákov je pripravený maximálny počet dopravných a poriadkových policajtov a policajtov železničnej, hraničnej a cudzineckej polície," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Polícia rodičom odporúča, aby svoje dieťa v prvých dňoch školského roka sprevádzali do školy dovtedy, kým nie je schopné samo bezpečne prejsť naučenú trasu. Zvolená trasa do školy by mala byť z dopravného hľadiska čo najbezpečnejšia, a nie za každú cenu najkratšia.

"Aby rodičia predišli tragédiám na cestách, je dôležité, aby dopravnej výchove svojich detí od najútlejšieho veku venovali veľkú pozornosť a sami im boli príkladom," uviedla Baloghová. Polícia upozorňuje rodičov i vodičov, že deti bývajú často nepozorné, málo predvídavé, konajú impulzívne a často nevedia posúdiť nebezpečenstvo situácie, v ktorej sa ocitnú. "Pre svoj malý vzrast majú obmedzený výhľad na vozovku a aj pre vodičov sú v hustej premávke ťažšie spozorovateľné," podotkla hovorkyňa.

Rodičia by nemali zabúdať ani na to, aby ich dieťa bolo na ceste dobre viditeľné. Dosiahnuť to môžu tým, že ho oblečú dostatočne pestro, prípadne na jeho oblečenie, školskú tašku, topánky či čiapku umiestnia reflexné nášivky či odrazky. Vodiči tak už z diaľky dokážu spozorovať školáka a zvýšiť pozornosť. "Dieťa je potrebné naučiť vidieť na ulici, počúvať zvuky a uvedomovať si, odkiaľ prichádzajú," poznamenala Baloghová.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Žiline vyhlásili mimoriadnu situáciu

V Žiline vyhlásili mimoriadnu situáciu

DNES - 14:14Domáce

Podľa krízového štábu existuje riziko možného ohrozenia života, zdravia, majetku a životného prostredia.

Prieskum: Podpora členstva Slovenska v EÚ a NATO oproti vlaňajšku vzrástla

Prieskum: Podpora členstva Slovenska v EÚ a NATO oproti vlaňajšku vzrástla

DNES - 13:38Domáce

Členstvo Slovenskej republiky v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii podporuje približne 70 percent Slovákov. Podpora oproti roku 2023 vzrástla.

Žiga: Vstup SR do EÚ bol najdôležitejším rozhodnutím v moderných dejinách

Žiga: Vstup SR do EÚ bol najdôležitejším rozhodnutím v moderných dejinách

DNES - 13:09Domáce

Podľa Petra Žigu je členstvo v EÚ pre Slovensko obrovským prínosom.

Šutaj Eštok odmieta, že by štátne funkcie boli odmenou pre darcov Hlasu-SD

Šutaj Eštok odmieta, že by štátne funkcie boli odmenou pre darcov Hlasu-SD

DNES - 12:56Domáce

Minister vnútra a generálny manažér Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok odmieta, že by funkcie v štátnej správe boli odmenou pre darcov strany.

SHMÚ vydal pre časť západného Slovenska výstrahu

SHMÚ vydal pre časť západného Slovenska výstrahu

DNES - 12:41Domáce

Meteorologická situácia na západnom Slovensku môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.