• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Strelec z Kodane sympatizoval s islamistami

  • 10:19 02.09.2016
  • Kodaň
Strelec z Kodane sympatizoval s islamistami

Muž z Dánska mal podľa polície vzťahy so salafistickou organizáciou Millatu Ibrahim. V súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že to malo mať vplyv na streľbu. Muž zomrel v nemocnici na následky zranení.

Muž podozrivý zo streľby na policajtov a civilistu v dánskej metropole Kodaň sympatizoval s radikálnymi islamistickými skupinami, motívom streľby to však nebolo. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na štvrtkové oznámenie dánskej polície.

Úrad pre vyšetrovanie sťažností na políciu v krátkom vyhlásení uviedol, že 25-ročný muž zomrel dnes v Kodanskej univerzitnej nemocnici. Pri prestrelke s políciou vo štvrtok nadránom utrpel kritické zranenia. Úrad vyšetruje prípad preto, že policajti použili pri zásahu strelné zbrane.

Obvinený je dánskym občanom, narodeným v Bosne a Hercegovine. V Dánsku žil od svojich štyroch rokov, uviedla polícia vo vyhlásení. Muž mal podľa polície evidentne vzťahy so salafistickou organizáciou Millatu Ibrahim (Nemecko túto organizáciu zakázalo už v roku 2012) a "sympatizoval s IS (Islamský štát). V súčasnej dobe nič nenasvedčuje tomu, že by toto malo mať vplyv na streľbu," píše sa vo vyhlásení polície.


Vyšetrovatelia namiesto toho predpokladajú, že podozrivý participoval na obchode s hašišom v kodanskej štvrti Christiania.

Polícia postrelila a kriticky zranila ozbrojeného Dána, keď ho prenasledovala po predchádzajúcej prestrelke v štvrti Christiania. Zranenia utrpeli dvaja policajti, pričom jeden z nich sa nachádza v kritickom stave a jeden náhodný okoloidúci turista.

Problém sa začal v stredu neskoro večer vo štvrti Christiania, známej trhom s hašišom, kde podľa polície útočník vytiahol strelnú zbraň, keď sa ho policajní príslušníci pokúšali zatknúť. Muž postrelil jedného policajta do hlavy a druhého do stehna a náhodného okoloidúceho do nohy, potom ušiel.

Polícia ho vypátrala o niekoľko hodín, päť kilometrov južne na kodanskom predmestí Kastrup neďaleko tamojšieho letiska a vo štvrtok nadránom ho postrelila.

Približne 600 obyvateľov Christianie, bývalej squatterskej kolónie, kde bujnie obchod s drogami, dnes vyhlásilo, že sa budú snažiť odstrániť obchod s hašišom vo svojej štvrti, ktorý majú pod kontrolou zločinecké živly.

V Christianii vznikla squatterská kolónia v 70. rokoch 20. storočia, keď príslušníci generácie hippies zabrali niektoré opustené kasárne námorných síl a žili v nich.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.