• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

OBSE vyšle pozorovateľov na prezidentské voľby v USA

  • 13:58 01.09.2016
  • Berlín
OBSE vyšle pozorovateľov na prezidentské voľby v USA

Aj rozvinuté demokracie musia ukázať, že idú dobrým príkladom, zdôraznil dnes riaditeľ ODIHR Michael Link.

Úrad OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) vyšle v novembri pozorovateľov na prezidentské voľby v USA. Aj rozvinuté demokracie musia ukázať, že "idú dobrým príkladom", zdôraznil dnes riaditeľ ODIHR Michael Link vo vysielaní nemeckej verejnoprávnej rozhlasovej stanice SWR.

Link uviedol, že v USA existuje "hrozne komplikovaný volebný systém" s legislatívnou úpravou v jednotlivých 50 štátoch. V minulosti sa podľa neho v Spojených štátoch vyskytlo toľko "masívnych sťažností" a pochybností o výsledkoch volieb, že OBSE má dôvod "ísť tam a pozerať sa".

V súvislosti s parlamentnými voľbami v Rusku, ktoré sa budú konať ešte predtým, 18. septembra, Link povedal, že pozorovateľov OBSE uistili, že sa môžu "pohybovať slobodne a bez akejkoľvek prekážky". Dodal však, že ľudské práva v Rusku sú v mnohých oblastiach naďalej "v kritickom stave".

V spoločenstve medzičasom 54 štátov OBSE sa dá hlavný problém v súčasnosti charakterizovať inak ako pred založením organizácie pred vyše 40 rokmi - vtedajšiu konfrontáciu blokov nahradila terajšia "konfrontácia národných egoizmov", uviedol Link. Niektoré krajiny sa podľa neho pokúšajú odchýliť či dokonca úplne vyčleniť zo sústavy pravidiel z obdobia založenia OBSE.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

DNES - 13:08Zahraničné

Severoatlantická aliancia intenzívnejším financovaním vojny na Ukrajine robí míľové kroky smerom k tomu, aby prekročila predtým stanovené červené čiary, vyhlásil Péter Szijjártó.