• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Schulz odcestoval do Turecka znovu nastaviť politický dialóg

  • 9:38 01.09.2016
  • Brusel
Schulz odcestoval do Turecka znovu nastaviť politický dialóg

Bude to jeho prvý pobyt v Turecku po zmarenom pokuse o vojenský prevrat z 15. júla.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz odcestoval dnes na oficiálnu návštevu Turecka. Bude to jeho prvý pobyt v Turecku po zmarenom pokuse o vojenský prevrat z 15. júla.

Predseda europarlamentu pred odchodom do Ankary v správe pre médiá spresnil, že v tureckej metropole sa stretne s prezidentom krajiny Recepom Tayyipom Erdoganom, rokovať bude aj s premiérom Binalim Yildirimom, so šéfom tureckej diplomacie Mevlütom Čavušoglom a šéfom Veľkého národného zhromaždenia (parlamentu) Ismailom Kahramanom. Pracovne sa stretne aj s predstaviteľmi štyroch parlamentných skupín v tureckom parlamente.

Schulz pred odchodom do Ankary zdôraznil, že "záväzok Európskej únie voči demokracii, demokratickým hodnotám a právnemu štátu v Turecku bol, je a zostane neochvejný".

"Moja návšteva sa snaží vzdať hold všetkým tureckým občanom, ktorí odvážne vyšli do ulíc na obranu demokracie," uviedol Schulz.

Podľa jeho slov je účelom jeho oficiálnej návštevy v tejto krajine snaha znova naviesť politický dialóg medzi EÚ a Tureckom správnym smerom a otvorene diskutovať o všetkých dôležitých otázkach, ktoré sa týkajú "našej bilaterálnej a regionálnej spolupráce" - od otázky bezpečnosti až po utečeneckú krízu.

Schulz pripomenul, že Turecko je kandidátskou krajinou a zároveň strategickým partnerom EÚ.

"Musíme medzi sebou komunikovať, čo je lepšie než posielať si navzájom odkazy, a produktívne riešiť závažné výzvy, ktorým čelíme," opísal Schulz súčasnú podobu vzťahov medzi Bruselom a Ankarou.

Schulz nie je prvým vysokým predstaviteľom europarlamentu, ktorý sa v Ankare snaží o "oteplenie" vzťahov s Tureckom, ktoré ochladli po vlne európskej kritiky v súvislosti s masovým zatýkaním v Turecku a čistkami v štátnom aparáte po zmarenom vojenskom puči. Koncom augusta Ankaru navštívil aj predseda zahraničnopolitického výboru EP, nemecký europoslanec Elmar Brok.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

OSN: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže trvať 80 rokov

DNES - 18:56Zahraničné

Obnova domov v Pásme Gazy by sa podľa správy Organizácie spojených národov (OSN) zverejnenej vo štvrtok mohla predĺžiť až do nasledujúceho storočia, informuje agentúra Reuters.

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.