• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
17°Bratislava

Prevoz mŕtvych tiel po odbere orgánov by mohol hradiť úrad

  • 14:00 17.08.2016
  • Bratislava
Prevoz mŕtvych tiel po odbere orgánov by mohol hradiť úrad

Rezort zdravotníctva si od legislatívnej úpravy sľubuje väčší odber orgánov. Upravil tiež preto povinnosť každého transplantačného centra mať svojho koordinátora.

Prevozy mŕtvych tiel po odbere orgánov z transplantačného centra na miesto pohrebu by mohol po novom hradiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Počíta s tým návrh zákona o odberoch a transplantáciách orgánov z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý dnes schválila vláda.

Doterajšia prax bola totiž podľa rezortu taká, že tieto prevozy v mnohých prípadoch hradila rodina alebo poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. "Transplantácia orgánu je benefitom zdravotnej starostlivosti pre jeho príjemcu, a preto navrhujeme, aby prevozy tiel uhrádzal ÚDZS," tvrdí rezort. Na úhradu takýchto nákladov však treba definovať náležitosti písomnej žiadosti.

Prevoz odobratého orgánu a zdravotníkov, ktorí to zabezpečujú, by sa mal považovať za neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Ministerstvo navrhuje, aby orgány neprevážala dopravná zdravotná služba, ale záchranná zdravotná služba. "Prevoz orgánu záchrannou zdravotnou službou je dôležitý z dôvodu časového použitia odobratého orgánu a zachovania jeho funkčnosti. Transplantačný tím musí byť prevezený čo najrýchlejšie na miesto odberu orgánu a naspäť na miesto jeho transplantácie," uvádza MZ SR v dôvodovej správe k návrhu zákona.

Rezort si od legislatívnej úpravy sľubuje väčší odber orgánov. Upravil tiež preto povinnosť každého transplantačného centra mať svojho koordinátora. Ten má riadiť odbery a transplantácie orgánov na Slovensku i mimo neho. Mal by mať posilnené úlohy. Podľa právnej normy by nemocnica mala uchovávať údaje súvisiace s odberom a transplantáciou najmenej 30 rokov od transplantácie orgánu. Vysledovateľnosť orgánu sa zabezpečuje používaním jedinečného čísla darovania. MZ chce takto ochrániť zdravie darcu a príjemcu orgánu. Vysledovateľnosť orgánu sa podľa právnej úpravy musí zabezpečiť i v prípade dovozu a vývozu orgánov z a do tretích štátov. Dovoz i vývoz musí odsúhlasiť Národná transplantačná organizácia. Právna norma má v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od 1. februára 2017.

Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším počtom orgánových transplantácií v Európe. Na transplantáciu čaká vyše 400 ľudí. Na Slovensku sa vlani urobilo 245 transplantácií, rok predtým to bolo 165. Najčastejšie išlo o transplantáciu obličiek, stúpol však aj počet transplantácií srdca a pečene. V súčasnosti je u nás šesť pracovísk, v ktorých sa vykonávajú transplantácie orgánov: tri v Bratislave a po jednom v Banskej Bystrici, Košiciach a Martine. Transplantácie pľúc sa pre slovenských pacientov vykonávajú vo Viedni.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sergej Kozlík: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v EÚ mimoriadne dôležité

Sergej Kozlík: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v EÚ mimoriadne dôležité

DNES - 9:04Domáce

Slovenské ministerstvá a inštitúcie zväčša nemajú kapacitu ovplyvňovať priebeh tvorby nových rozhodnutí Európskej únie (EÚ) a vystupujú viac-menej ako štatisti.

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

VČERA - 19:32Domáce

Policajná hliadka chcela zastaviť v Žiline auto značky BMW, ktorého vodič riskantnou jazdou ohrozoval účastníkov cestnej premávky a poškodil automobil.

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

VČERA - 18:56Domáce

Na západnom Slovensku treba v nedeľu (28. 4.) počítať so silnejším vetrom.

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

VČERA - 14:12Domáce

Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Michelko (SNS) avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia.

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

VČERA - 11:18Domáce

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd.