• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
18°Bratislava

Austrália zatvorí detenčné stredisko pre migrantov na ostrove Manus

  • 12:41 17.08.2016
  • Canberra
Austrália zatvorí detenčné stredisko pre migrantov na ostrove Manus

Tábor zriadili v roku 2001. Hoci ho v roku 2008 formálne zatvorili, zariadenie obnovili v roku 2012, keď sa vzrastajúca migrantská vlna stala hlavnou politickou témou labouristickej vlády v Austrálii.

Austrálska vláda súhlasila so zatvorením kontroverzného detenčného strediska pre migrantov na ostrove Manus, ktorý patrí Papue-Novej Guinei. Papuánsky premiér Peter O'Neill o tom dnes rokoval v hlavnom meste svojej vlasti s austrálskym ministrom pre imigráciu Petrom Duttonom.

"Papua-Nová Guinea aj Austrália súhlasia s tým, aby sa toto stredisko zatvorilo. Zvažuje sa niekoľko riešení tejto otázky. Je dôležité, aby sa proces neunáhlil, ale vykonal šetrným spôsobom. Treba vziať do úvahy záujmy papuánskeho ľudu, ako aj žiadateľov o azyl," uviedol vo vyhlásení O'Neill, ktorého cituje stanica BBC.

Premiér však zdôraznil, že stredisko, v ktorom je umiestnených 854 migrantov, sa nezatvorí okamžite. Najvyšší súd Papuy-Novej Guiney v apríli rozhodol o nezákonnosti zadržiavania migrantov v tomto zariadení. Austrália posiela migrantov, ktorí dorazia do krajiny na člnoch, do detenčných centier na ostrove Manus a na Nauru.

Inkriminovaný tábor bol zriadený v roku 2001 za mandátu bývalého austrálskeho premiéra Johna Howarda. Hoci tábor v roku 2008 formálne zatvorili, zariadenie obnovili v roku 2012, keď sa vzrastajúca migrantská vlna stala hlavnou politickou témou labouristickej vlády v Austrálii.

Canberra v roku 2013 súhlasila s tým, že poskytne Papue pomoc vo výške 400 miliónov austrálskych dolárov výmenou za ďalšie prevádzkovanie detenčného strediska na jej území. Ľudskoprávne organizácie, ako aj OSN kritizujú tamojšie podmienky a tvrdia, že Austrália sa tak vyhýba zodpovednosti za migrantov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

DNES - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

DNES - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

DNES - 20:29Zahraničné

Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

DNES - 20:27Zahraničné

Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti "provokačnej" politike Francúzska.

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

DNES - 19:30Zahraničné

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.