• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Rusko sa blíži k dohode s USA o spoločnom postupe v sýrskom Aleppe

  • 19:03 15.08.2016
  • Moskva
Rusko sa blíži k dohode s USA o spoločnom postupe v sýrskom Aleppe

Dnešné vyjadrenie ruského ministra obrany je podľa agentúry Reuters prekvapením, pretože Rusko a Spojené štáty stoja na opačných stranách sýrskeho konfliktu.

Rusko a Spojené štáty majú blízko k dosiahnutiu dohody o spoločnom vojenskom postupe proti militantom v sýrskom Aleppe, uviedol dnes podľa agentúry Reuters ruský minister obrany Sergej Šojgu.

"V súčasnosti sa nachádzame vo veľmi aktívnej fáze rokovaní s našimi americkými kolegami," citovala ruského ministra agentúra RIA Novosti. Krok za krokom sa približujeme k plánu - a teraz hovorím len o Aleppe -, ktorý by nám skutočne umožnil bojovať spoločne za nastolenie mieru, aby sa ľudia v tejto ťažko skúšanej krajine mohli vrátiť do svojich domovov," povedal ruský minister obrany.

Podľa Šojgu v severosýrskom Aleppe žije ešte stále približne 700.000 ľudí a tí, ktorí bývajú vo východnej časti mesta "sa stali rukojemníkmi rozličných ozbrojených skupín".

V Aleppe, ktoré bolo pred vypuknutím vojny najväčším mestom v Sýrii, uviazlo podľa odhadov 250.000 až 300.000 civilistov a niekoľko tisíc ozbrojených odporcov režimu prezidenta Bašára Asada po tom, ako sýrska armáda mesto s pomocou ruských síl obkľúčila.

Dnešné vyjadrenie ruského ministra obrany je podľa agentúry Reuters prekvapením, pretože Rusko a Spojené štáty stoja na opačných stranách sýrskeho konfliktu. Zatiaľ čo Moskva podporuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, Washington stojí na strane vzbúrencov, ktorí proti nemu bojujú, a žiada, aby Asad odstúpil. Obe strany zároveň spolu rokujú a pokúšajú sa nájsť politické riešenie konfliktu.

Námestník ruského ministra obrany Michail Bogdanov dnes uviedol, že aktívnejšiu úlohu pri riešení sýrskej krízy by mali zohrávať aj Irán, Turecko a Saudská Arábia. "Mali by si sadnúť za stôl a rokovať," povedal Bogdanov, pričom dodal, že v utorok sa v katarskej metropole Dauhá stretne so zástupcami sýrskej opozície.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

VČERA - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.