• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Na zapracovanie ropovodu do územného plánu je neskoro

  • 13:36 20.06.2013
  • BRATISLAVA
Na zapracovanie ropovodu do územného plánu je neskoro

Na zapracovanie plánovaného ropovodu Bratislava-Schwechat do pripraveného územného plánu Bratislavského kraja je už neskoro.

Príprava územného plánu je totiž podľa podpredsedu kraja Martina Bertu už v takom pokročilom štádiu, že by sa jeho príprava musela vracať späť.

O premietnutie regulatív a zásad, týkajúcich sa ropovodu do novopripraveného návrhu územného plánu, požiadalo kraj ministerstvo hospodárstva 21. marca 2013.

Kraj však s pripomienkou ministerstva nesúhlasil, preto teraz prebieha rozporové konanie, ktoré by malo viesť ku konečnému rozhodnutiu ministerstva dopravy, či má kraj ropovod do plánu zapracovať.
Chýbajú dokumenty

Ministerstvo vznieslo k územnému plánu zásadnú požiadavku týkajúcu sa prepojenia ropovodu Schwechat-Slovnaft. „Teraz vnímame túto pripomienku ako novú pripomienku, ktorú je už v štádiu návrhu územného plánu dosť neskoro vznášať vzhľadom na to, že už bolo všetko prerokované s verejnosťou, štátnou a verejnou správou, samosprávou,“ uviedol podpredseda kraja.

Podľa neho ide o požiadavku, ktorá už teraz nemôže byť zapracovaná do terajšieho návrhu územného plánu. Riešením by však bolo dostať ropovod do územného plánu cez zmeny a doplnky, ktoré by sa riešili až neskôr po schválení nového územného plánu. Bertovi tiež k ropovodu chýbajú niektoré dokumenty, ako sú napríklad vplyvy na životné prostredie, hovorí sa tiež o desiatich možných trasách jeho vedenia. „Pre nás je ale neprijateľné, aby sme do záväznej časti územného plánu dávali niečo, čo je v štádiu diskusie, ale nie záväzných dokumentov, ktoré by konštatovali, o čo ide,“ doplnil podpredseda kraja.
Rozpor s legislatívou

Občianske združenie Nie ropovodu, ktoré dnes s krajom o ropovode rokovalo, si myslí, že ropovod, tak, ako je pripravený, je v rozpore s legislatívou Slovenskej republiky, a to či už vo vzťahu k zákonu o cestách, či o energetike.

Ako uviedol predseda združenia Miroslav Dragun, samotný ropovod potrebuje mať od osi ropovodu 100-metrové ochranné pásmo po oboch stranách a nemôže byť okolo neho žiadna stavba, pričom Prístavný most, Einsteinova či Dolnozemská cesta však stavby sú.

Podľa neho by preto museli byť pre ropovod zmenené zákony, čo považuje za scestné. Ako uviedol Dragun, boli tiež šokovaní z toho, že ministerstvo chce výstavbu ropovodu zapracovať do územného plánu kraja práve teraz. „V podstate mali čas od roku 2011, keď sa rozhodli, že ropovod bude viesť mestským variantom, zasielať pripomienky v riadnom termíne,“ povedal Dragun.

Občianske združenie tiež mrzí, že kraj a hlavné mesto sa nezapojilo do diskusie k zákonu o strategických investíciách. „Ak sa vláda rozhodne, že tento projekt je strategický, môže sa postaviť v rozpore s územným plánom kraja a mesta,“ skonštatoval Dragun. Berta z kraja však hovorí, že expertná skupina k ropovodu, ktorá vznikla v roku 2011 a kde majú zastúpenie aj kraj, aj mesto, sa stretla len jediný raz. „Okrem prvého stretnutia, už viacej stretnutí nebolo, takže je to škoda, že sa to dostáva do polohy, že diskutujeme o trasách a že už sa tam spomína prepojenie Slovnaft-Schwechat,“ uviedol Berta. Pre kraj je totiž Slovnaft ako napájací bod pre ropovod neprijateľný, uviedol jeho podpredseda. „Trasovanie ropovodu cez územie Natura 2000 je z nášho pohľadu neprijateľné. Tam vylučujeme Slovnaft ako napájací bod, ktorý je z hľadiska legislatívy asi neprijateľný,“ povedal podpredseda kraja.

Ropovod Bratislava-Schwechat Pipeline má prepájať ropovodný systém Družba s rafinériou Schwechat pri Viedni. Realizáciu projektu majú na starosti slovenský prepravca ropy, spoločnosť Transpetrol a rakúska firma OMV. Ropovod by mal stáť 75 až 140 mil. eur. Na financovaní projektu sa majú podieľať obe spomínané spoločnosti. Do konca tohto roka sa majú pripraviť potrebné dokumenty, ktoré zabezpečia realizáciu projektu. Známa by mala byť aj trasa, kadiaľ nový ropovod povedie. Práve možné trasy ropovodného prepojenia vyvolali veľkú diskusia, tak na strane ochranárov, ako aj na strane laickej verejnosti.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

VČERA - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

VČERA - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

VČERA - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

VČERA - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.