• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
17°Bratislava

Štát predáva podiel UniCredit Bank, banke hrozí súd

  • 15:47 20.06.2013
  • BRATISLAVA
Štát predáva podiel UniCredit Bank, banke hrozí súd

Parlament súhlasil s návrhom na zaradenie 0,37-percentnej majetkovej účasti rezortu pôdohospodárstva v UniCredit Bank do zoznamu majetkových účastí štátu na podnikaní iných právnických osôb zahrnutých do privatizácie.

Hlavným dôvodom je okrem iného nevýhodný výmenný pomer akcií. Minoritní akcionári UniCredit Bank Slovakia, ktorými sú rezort pôdohospodárstva a štátne organizácie v jeho správe, totiž nesúhlasili s ponúknutým peňažným protiplnením zo strany banky.
Na primeranosť peňažného plnenia si počká

Banka stanovila ako primerané peňažné protiplnenie za akcie, ktoré je povinná od akcionárov odkúpiť, na úroveň 12,50 eura na akciu. Podľa menšinových vlastníkov by však primeraným protiplnením mohla byť cena v rozmedzí 15 až 20 eur na akciu.

Rezort pôdohospodárstva teda vypracuje návrh privatizačného projektu. Zároveň zabezpečí znalecký posudok primeranosti peňažného protiplnenia.

Ak posudok vyhlási plnenie za neprimerané, ministerstvo zabezpečí všetky úkony potrebné na začatie konania na súde. Konečný návrh rozhodnutia o privatizácii predloží rezort hospodárstva vláde až po úplnom doriešení podmienok predaja akcií.

V prípade schválenia vládou vykoná rezort pôdohospodárstva kroky na to, aby sa jeho podiel v banke previedol na Fond národného majetku.
O akcie má záujem tretina akcionárov

Mimoriadne valné zhromaždenie akcionárov UniCredit Bank schválilo 19. júna cezhraničné zlúčenie UniCredit Bank Slovakia a UniCredit Bank Czech Republic s účinnosťou k 1. decembru 2013.

Valného zhromaždenia sa zúčastnilo 289 akcionárov, pričom za cezhraničné zlúčenie hlasovalo podľa vyjadrení banky 99,06 % z celkového počtu prítomných hlasov akcionárov. Akcionári mali dve možnosti. Buď sa stanú akcionárom nástupnickej spoločnosti UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia alebo ich akcie odkúpi UniCredit Bank Slovakia.

O odkúpenie akcií prejavila záujem približne jedna tretina z celkového počtu akcionárov.

Akcionár, ktorý hlasoval proti schváleniu návrhu zmluvy o cezhraničnom zlúčení a požiadal o zápis svojho nesúhlasného stanoviska spolu so žiadosťou o zaslanie návrhu zmluvy na odkúpenie jeho akcií do zápisnice, má právo, aby od neho UniCredit Bank Slovakia odkúpila jeho akcie za primerané peňažné protiplnenie.

To banka vidí na úrovni 12,50 eura za jednu akciu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

Fio banka zavádza zmenu, toto zákazníci ocenia

DNES - 14:53Ekonomické

Novinky banka zaviedla automaticky a zadarmo pre všetkých klientov.

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov, zdražia aj ďalšie produkty

DNES - 14:14Ekonomické

Opozičná SaS podáva hromadnú pripomienku proti dani zo sladených nápojov. Ak sa pod ňu podpíše viac ako 500 ľudí, Ministerstvo financií SR bude povinné sa ňou zaoberať.

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

Sociálna poisťovňa upraví výšku dávok ľuďom na predčasnom dôchodku

DNES - 12:42Ekonomické

Novú výšku predčasného starobného dôchodku prepočíta Sociálna poisťovňa automaticky.

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

Výrobcovia v Južnej Kórei musia upozorniť na shrinkfláciu, inak hrozia pokuty

VČERA - 18:27Ekonomické

Výrobcovia potravín aj dodávatelia budú musieť zákazníkov upozorniť, ak objem svojich výrobkov zmenšili, cena však adekvátne nadol nešla.