• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
16°Bratislava

REVÚCA: Budúcnosť Prvého slovenského literárneho gymnázia je neistá

  • 18:34 12.08.2016
  • Revúca
REVÚCA: Budúcnosť Prvého slovenského literárneho gymnázia je neistá

Samotná krajská samospráva zatiaľ nemá pre tento objekt školy využitie, nevie, čo s ním ďalej a nikto oň doteraz ani neprejavil záujem. Škola má v súčasnosti iba 29 žiakov.

Budúcnosť Prvého slovenského literárneho gymnázia (PSLG) v Revúcej je neistá, nakoľko jeho zriaďovateľ, Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja, uvažuje o jeho zlúčení s druhou vzdelávacou inštitúciou v meste, s Gymnáziom Martina Kukučína (GMK). Podľa vyjadrenia predsedu Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Milana Uhríka je dôvodom na tento zámer nízky počet detí, ktoré školu navštevujú.

PSLG má v súčasnosti iba 29 žiakov, z toho žiadnych prvákov či druhákov. Tohto roku sa doň hlásilo deväť žiakov, na otvorenie prvej triedy ich treba minimálne 17. To znamená, že o dva roky bude v škole nula žiakov,“ uviedol Uhrík, podľa ktorého tak zostane historická novšia budova Prvého slovenského gymnázia, v ktorej škola sídli, o dva roky prázdna. „Predseda BBSK Marian Kotleba avizoval, že zvolá rokovanie so zástupcami ministerstva, mesta Revúca a prípadne aj školy a ďalšími zodpovednými osobami, a pokúsime sa pre budovu nájsť nejaké ďalšie využitie,“ dodal.

Samotný BBSK podľa neho zatiaľ nemá pre tento objekt využitie, nevie, čo s ním ďalej a nikto oň doteraz ani neprejavil záujem. „Komunikovali sme s podnikateľmi z Revúcej a rozmýšľali sme, či by sa tam nedal zriadiť napríklad domov sociálnych služieb alebo niečo podobné, ale tá budova na to nie je určená,“ konštatoval Uhrík.

Podľa slov poslankyne BBSK a primátorky Revúcej Evy Cireňovej ide v prípade úvah o zlúčení škôl o dlhodobejší proces. „PSLG sa už v minulosti malo zlučovať s GMK a myslím si, že aj to robilo negatívnu reklamu a rodičia tam deti nedávali. Možno bolo na škodu i to, že v minulosti pri nej nebol vybudovaný internát a takisto zohralo svoju úlohu aj zrušenie vlakového spojenia do Revúcej a celkovo zlá dopravná situácia,“ povedala primátorka.

Ako ďalej spomenula, PSLG znamená pre mesto okrem iného istú možnosť zamestnania, patrí do historickej budovy a má hlbší význam aj pri nižšom počte žiakov. „Vychováva ľudí, ktorí pracujú v médiách, scenáristov, režisérov. Je to špecifická a komorná škola, kde sa nemôže vzdelávať masovo, viac ako sto detí tam aj tak nemôže chodiť,“ zakončila Cireňová.

Minister kultúry Marek Maďarič, ktorý nedávno Revúcu aj PSLG navštívil, považuje rozhodnutie o budúcnosti školy nielen za čisto ekonomické, ale aj politické a kultúrne. „Gymnázium má špecifickú výučbu a v tomto zaostalom regióne navyše veľmi zaujímavú,“ uviedol minister s tým, že sa treba zamyslieť nad dôvodom, prečo je počet žiakov taký nízky. „Nie je to možno aj preto, že obyvatelia Revúcej a rodičia sú už roky zneisťovaní, či bude, alebo nebude táto škola existovať? Na toto by malo dať jasnú odpoveď ministerstvo školstva,“ podotkol.

TASR v tejto súvislosti požiadala Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR o vyjadrenie, či má plán na záchranu PSLG a či v predmetnej veci rokovalo s BBSK. „Organizácia činnosti stredného školstva je v zmysle legislatívy vo výlučnej kompetencii zriaďovateľa. Zákon neumožňuje ministerstvu, aby do tohto procesu priamo zasahovalo,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytol komunikačný odbor MŠVVŠ SR.

Historickú budovu gymnázia je podľa ministerstva potrebné určite zachovať, nakoľko tvorí významnú súčasť slovenskej histórie a kultúrneho dedičstva. „Treba však oddeliť otázku historickej pamiatky od otázky fungovania dvoch gymnázií v meste Revúca,“ dodáva sa v stanovisku.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

DNES - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

DNES - 17:35Domáce

Obec žiada obyvateľov o poskytnutie videonahrávok na presnú identifikáciu pohybu, lokality a teritória pohybu medveďov.

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

DNES - 17:28Domáce

Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

DNES - 17:24Domáce

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení.

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

DNES - 17:04Domáce

Muža, na ktorého zaútočil medvedica v katastri obce Selce v okrese Banská Bystrica, po vyšetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby.