• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Kanadská polícia odvrátila možnú teroristickú hrozbu

  • 21:40 11.08.2016
  • Toronto
Kanadská polícia odvrátila možnú teroristickú hrozbu

Polícia identifikovala podozrivého ako 24-ročného Aarona Drivera.

Muž podozrivý z prípravy teroristického útoku, ktorého pri stredajšej akcii zabili kanadskí policajti, mal v pláne útočiť už počas najbližších 72 hodín. Informovala o tom dnes kanadská polícia, na ktorú sa odvoláva spravodajská stanica BBC.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zaslal kanadským kolegom z Kráľovskej kanadskej jazdnej polície (RCMP) video zachytávajúce podozrivého človeka, ako sa pripravuje na útok. Príslušník RCMP Mike Cabana na dnešnej tlačovej besede uviedol, že FBI ich zalarmovali v stredu skoro ráno miestneho času. Upozornili ich na "neznámeho jednotlivca, ktorý je v poslednej fáze plánovania útoku v Kanade s využitím podomácky vyrobeného zariadenia".

Na dnešnej tlačovej besede zároveň policajti zverejnili video s maskovaným mužom, ktorý na ňom odsúdil západných "nepriateľov islamu", odkazoval na útoky v Paríži a Bruseli a zaviazal sa k podpore extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

Kanadská polícia identifikovala podozrivého ako 24-ročného Aarona Drivera a podnikla raziu v jeho dome v mestečku Strathroy v provincii Ontário, 225 kilometrov juhozápadne od Toronta. Drivera, o ktorom polícia vedela, že je podporovateľom IS, následne pri tomto policajnom zásahu zabili.

Drivera zatkli prvýkrát ešte vlani v júni za vyjadrovanie podpory IS na sociálnych sieťach. Na slobode bol podmienečne s nariadeným obmedzením pohybu. Napriek tomu, že pohyb podozrivého úrady monitorovali, nebol pod trvalým dohľadom polície.

Driver počas stredajšieho policajného zásahu najskôr odpálil výbušné zariadenie na zadnom sedadle taxíka. Pri explózii utrpel spolu s taxikárom zranenia. Polícia ho následne zastrelila vo chvíli, keď sa chystal odpáliť ďalšie výbušné zariadenie, spresnila RCMP.

Kam Driver smeroval a či to bolo na miesto, kde plánoval uskutočniť svoj útok, nie je nateraz známe.

Polícia však konštatovala, že Driver nespolupracoval so žiadnym komplicom.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu

DNES - 15:25Zahraničné

Premiér SR Robert Fico vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v parlamente v reakcii na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

Vojakov možno vyšleme na Ukrajinu, tvrdí Macron

DNES - 13:50Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron potvrdil, že nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu.

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

Szijjártó: NATO financovaním vojny smeruje k prekročeniu červených čiar

DNES - 13:08Zahraničné

Severoatlantická aliancia intenzívnejším financovaním vojny na Ukrajine robí míľové kroky smerom k tomu, aby prekročila predtým stanovené červené čiary, vyhlásil Péter Szijjártó.