• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
19°Bratislava

Čína odmietla námietky Japonska proti lodiam vo Východočínskom mori

  • 7:44 09.08.2016
  • Tokio
Čína odmietla námietky Japonska proti lodiam vo Východočínskom mori

Lode sa objavili vo vodách, ktoré Japonsko považuje za svoje.

Čína dnes odmietla protesty Japonska v súvislosti s prípadom, keď sa v pondelok v blízkosti spornej hranice vo Východočínskom mori objavilo opäť vyše desať čínskych lodí.

Lode sa objavili vo vodách, ktoré Japonsko považuje za svoje. V súvislosti s incidentom bol na japonské ministerstva zahraničných vecí povolaný čínsky veľvyslanec v Japonsku Čcheng Jung-chua, aby situáciu vysvetlil.

Čínsky diplomat však na schôdzke so šéfom japonskej diplomacie Fumiom Kišidom vyhlásil, že daná oblasť výsostným územím Číny a aktivita čínskych lodí v nej je samozrejmou vecou. Kišida v súvislosti s tým vyjadril protest a vyzval čínsku stranu, aby lode stiahla.

Pohyby čínskych plavidiel zaznamenali v blízkosti sporných ostrovov Senkaku vo Východočínskom mori aj v uplynulých dňoch.

Vzťahy Japonska a Číny v oblasti sporných ostrovov Senkaku vo Východočínskom mori sa zhoršili po tom, ako japonská vláda v roku 2012 odkúpilo od súkromného vlastníka z Japonska tri z piatich ostrovov považovaných Pekingom za čínske územie.

Japonsko je za to, aby sa o tomto územnom spore rokovalo na čo najvyššej úrovni, pretože rokovania úradníkov nižšieho stupňa zatiaľ nepriniesli výsledok, aký si Tokio želá. Vládne zdroje v Tokiu veria, že k schôdzke na vysokej úrovni by mohlo dôjsť začiatkom septembra v rámci summitu G20 v Číne.

Na Japonskom spravované ostrovy Senkaku, ktoré sú administratívne súčasťou prefektúry Okinava, si robí okrem Číny nárok aj Tchaj-wan, pričom obe tieto krajiny ostrovom udelili vlastné názvy: Peking pre ne používa názov Tiao-jü-tao, zatiaľ čo Tchaj-wan ich volá Tiao-jü-tchaj.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

DNES - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

DNES - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

DNES - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

DNES - 12:23Zahraničné

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii.

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

DNES - 11:07Zahraničné

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu.