• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
12°Bratislava

Rukopisy diel spisovateľa Franza Kafku patria Izraelu, rozhodol súd

  • 21:14 08.08.2016
  • Jeruzalem
Rukopisy diel spisovateľa Franza Kafku patria Izraelu, rozhodol súd

Hoffeová počas svojho života predala originál rukopisu románu Proces, považovaného za jedno z najlepších Kafkových diel, za dva milióny dolárov.

Rukopisy diel česko-nemeckého spisovateľa Franza Kafku sú majetkom Národnej knižnice Izraela (NLI). Rozhodol o tom v nedeľu izraelský najvyšší súd.

Verdiktom sa ukončil zdĺhavý právny spor medzi židovským štátom a dedičmi Maxa Broda - Kafkovho osobného priateľa a správcu jeho pozostalosti, ktorému spisovateľ pred svojou smrťou v roku 1924 odkázal svoje literárne rukopisy.

Kafka poveril Broda, aby po jeho smrti tieto písomnosti spálil, on to však nespravil a neskôr, keď v roku 1939 utiekol pred nacistickou inváziou a režimom z bývalého Česko-Slovenska do Palestíny, vzal si ich so sebou.

Brod zomrel v roku 1968, pričom Kafkove rukopisy odkázal svojej sekretárke Esther Hoffeovej s tým, aby ich odovzdala "Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme, mestskej knižnici v Tel Avive alebo inej organizácii v Izraeli či v zahraničí".

Hoffeová, ktorá zomrela v roku 2007, si ich však ponechala a rozdelila ich medzi svoje dve dcéry, čo malo za následok zložité právne spory. V procese, ktorý sa začal v roku 2009, židovský štát požadoval, aby mu boli tieto dokumenty vrátane nezverejnených diel odovzdané, argumentujúc tým, že ide o Brodovu poslednú vôľu.

Hoffeovej dcéry to odmietli s tvrdením, že rukopisy, ktorých hodnota je odhadovaná na milióny dolárov, Brod daroval ich matke, a preto s nimi môžu narábať podľa vlastného uváženia.

"Max Brod si neprial, aby sa jeho majetok predal za najvyššiu cenu, ale aby našli vhodné miesto v určitej literárnej a kultúrnej inštitúcii,"
rozhodol izraelský najvyšší súd, ktorý dnes citoval denník The Guardian.

Hoffeová počas svojho života predala originál rukopisu románu Proces, považovaného za jedno z najlepších Kafkových diel, za dva milióny dolárov. Jej rodina uchovávala väčšinu týchto materiálov v bankových depozitoch v Izraeli a vo Švajčiarsku, pričom v priebehu rokov časť z nich predala súkromným zberateľom.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

VČERA - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

VČERA - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

VČERA - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

VČERA - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.