• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

Na úteku je stále vyše 300 aktérov pokusu o štátny prevrat v Turecku

  • 11:14 02.08.2016
  • Ankara
Na úteku je stále vyše 300 aktérov pokusu o štátny prevrat v Turecku

Turecký minister obchodu Bülent Tüfenkci odhaduje, že pokus o vojenský prevrat stál tureckú ekonomiku 300 miliárd tureckých lír, čo je v prepočte zhruba 90 miliárd eur.

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v Turecku je stále na úteku viac ako 300 príslušníkov armády, ktorí sa doň údajne zapojili. Medzi podozrivými, po ktorých sa naďalej pátra, je aj deväť generálov. V rozhovore pre súkromnú televíznu stanicu CNN Türk o tom informoval turecký minister obrany Fikri Išik.

Minister sa vyjadril aj k zatvoreniu vojenských škôl, ktoré je jedným z dôsledkov pokusu časti armády o zosadenie súčasného tureckého vedenia. Uviedol, že toto rozhodnutie sa dotkne 3900 študentov vojenských škôl. Podľa Išika sa analýzami zistilo, že asi 95 percent súčasných študentov vojenských škôl bolo v spojení s tzv. Gülenistickou teroristickou organizáciou (FETÖ), ktorú turecké vedenie obviňuje zo zosnovania pokusu o prevrat z 15. júla.

Ako spresnil turecký denník Hürriyet, vojenské školy nahradí nová univerzita, ktorá bude pod dohľadom ministerstva obrany.

Výnosom z 1. augusta sa okrem zániku vojenských škôl mení aj spôsob velenia v tureckej armáde: pozemné, námorné a letecké sily podliehajú teraz ministerstvu obrany, kým pobrežná stráž a žandarméria ministerstvu vnútra.

V praxi to umožní, aby prezident alebo predseda vlády dostávali informácie priamo od veliteľov a sami im vydávali rozkazy, ktoré budú musieť byť okamžite splnené a nebudú si vyžadovať súhlas žiadneho vysokopostaveného armádneho dôstojníka.

Výnosom z pondelka sa vojenské nemocnice na celom území Turecka, ako aj Gülhanská vojenská zdravotná akadémia v Ankare dostali pod správu ministerstva zdravotníctva.

Pre podozrenie z prepojenia na FETÖ bolo po prevrate prepustených z armády 3073 jej príslušníkov - vrátane 158 generálov a admirálov, uviedol Hürriyet.

Turecké vedenie z pokusu o prevrat obvinilo duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile, a jeho stúpencov z FETÖ. Gülen, ktorý býval blízkym spojencom súčasného tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, všetky tieto obvinenia odmieta.

Ako informoval Hürriyet, turecký minister obchodu Bülent Tüfenkci odhaduje, že pokus o vojenský prevrat stál tureckú ekonomiku 300 miliárd tureckých lír (v prepočte zhruba 90 miliárd eur). Ďalšie straty sa prejavia v strednodobom horizonte, a to najmä v turistickom ruchu. Uviedol však, že vláda v krátkom čase spustí v zahraničí reklamnú kampaň, aby do Turecka prilákala turistov i podnikateľov. Minister súčasne ocenil, že turecké banky, burzy i obchodné a nákupné centrá sa so zaťažkávacou skúškou v podobe pokusu o štátny prevrat vyrovnali veľmi dobre.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

Scholz zrušil predvolebné podujatie a navštívil zaplavené oblasti

DNES - 17:02Zahraničné

Nemecký kancelár navštívil zaplavené regióny na juhozápade krajiny, kde sa po silných dažďoch rozvodnili rieky a spôsobili prívalové povodne a zosuvy pôdy.

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

SNS očakáva stanovisko od Smeru k účasti na stretnutí v Prezidentskom paláci

DNES - 12:07Zahraničné

Koaličná SNS zvolala na pondelok svoj poslanecký klub, pričom očakáva definitívne stanovisko od Smeru-SD.

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

DNES - 7:45Zahraničné

Ukrajina s platnosťou od soboty obnovuje poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v bojaschopnom veku, nachádzajúcich sa v zahraničí, oznámil Kyjev.

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

KĽDR potvrdila vypálenie balistickej rakety, Kim vyzval na urýchlenie produkcie

DNES - 6:28Zahraničné

Severná Kórea v sobotu potvrdila skúšobné odpálenie taktickej balistickej rakety vybavenej novou technológiou navádzania.

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

Čínskeho premiéra tiež šokoval útok na Fica, želá mu skoré zotavenie

DNES - 6:16Zahraničné

Čínsky premiér Li Čchiang v piatok informoval, že ho šokoval stredajší útok na slovenského premiéra Roberta Fica v Handlovej.