• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
17°Bratislava

Lekárom zvýšia platy aj tretíkrát, garantuje ministerka

  • 14:46 13.02.2013
  • BRATISLAVA
Lekárom zvýšia platy aj tretíkrát, garantuje ministerka

Zákon, ktorý zabezpečí lekárom tretie navýšenie miezd, bude platný a účinný riadne tak, aby bol naplnený od prvého januára budúceho roka.

Vyhlásila to ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, pričom médiám ukázala legislatívny návrh, ktorý spoločne s Lekárskym odborovým združením (LOZ) mali odsúhlasiť len prednedávnom. Trvá na tom, že svoje prísľuby dodrží a zrealizuje ich podľa dohody.

"Dohody jasne platia, dohodli sme sa na treťom navýšení. Dohodli sme sa, že ho prijmeme zákonom, ktorý je už pripravený. Dohodli sme sa, kedy ho predložíme a v akých časoch bude prijatý. Zákon takto predložený aj bude," uviedla Zvolenská. Stojí si i za tým, že rezort prostriedky na dve etapy zvýšenia platov mať bude.

Šéfka rezortu zdravotníctva svojím vystúpením reagovala na aktivitu LOZ, ktoré podmieňuje uzatvorenie dohôd o nadčasoch a pohotovostných službách v nemocniciach, doplnením pracovných zmlúv o garanciu tretej etapy navyšovania miezd ešte pred prijatím zákona. Podľa lekárskych odborárov nechcú nič viac len istoty.

"Nevidím žiadny dôvod na neuzatváranie dohôd vedeniami nemocníc o službách," povedala ministerka. Zároveň dala k dispozícii letáky, ktoré sa objavili v nemocniciach, a ktoré vyzývajú lekárov, aby v prípade, že sú nespokojní s aktuálnou situáciou podali výpovede zo služieb nad 250 hodín. Na plagátoch sa ako iniciátor výzvy objavuje LOZ. Ministerka však pacientom odkazuje, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti nie je ohrozené a urobí všetko preto, aby ani nebolo. Podľa jej informácií dohody o službách už uzatvorili lekári v deviatich z 13 univerzitných a fakultných nemocníc.

Rokovania ešte pokračujú v Univerzitnej nemocnici v Košiciach, Fakultnej nemocnici v Trenčíne, Univerzitnej nemocnici Bratislava a Detskej fakultnej nemocnici Bratislava. Opätovne, ako už niekoľkokrát v minulosti, Zvolenská zdôraznila, že oddelenie, ktoré dlhodobo nedokáže poskytovať nepretržitú zdravotnú starostlivosť, nie je pre pacientov bezpečné a jeho ďalšie fungovanie budú musieť individuálne riešiť. Prosí preto lekárov, aby dokončili rokovania s vedeniami nemocníc.

"My urobíme všetko preto, aby nielen tretia tranža, ktorú ja týmto považujem za vybavenú záväzne, ale všetky ďalšie veci, ktoré v zdravotníctve máme, sme spoločne vyriešili," uviedla ministerka. Ako dodala, chápe ostražitosti lekárov po minuloročných skúsenostiach, ale zároveň podotkla, že teraz na ňu niet dôvodu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaufland sťahuje z predaja nebezpečnú potravinu

Kaufland sťahuje z predaja nebezpečnú potravinu

VČERA - 20:28Ekonomické

Zákazníci produkt nesmú konzumovať.

SAMO odmieta argumenty SNS na prijatie zákona na zdanenie obchodných reťazcov

SAMO odmieta argumenty SNS na prijatie zákona na zdanenie obchodných reťazcov

VČERA - 18:12Ekonomické

Slovenská národná strana sa v stredu verejne obrátila na ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča s výzvou, aby predložil zákon na zdanenie obchodných reťazcov.

Zastavenie dodávok ropy od Lukoilu môže mierne destabilizovať trh, tvrdí analytik

Zastavenie dodávok ropy od Lukoilu môže mierne destabilizovať trh, tvrdí analytik

VČERA - 13:52Ekonomické

Zastavenie dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil môže mierne destabilizovať trh s palivami a stáť za vyššími cenami napriek pozitívnemu vývoju na trhu s ropou.

J. Yellenová: Prezident J. Biden pomohol udržať odolnosť svetovej ekonomiky

J. Yellenová: Prezident J. Biden pomohol udržať odolnosť svetovej ekonomiky

19:36 25.07.2024Ekonomické

Údaje o vývoji HDP a inflácie za druhý štvrťrok potvrdili, že Spojené štáty sú na ceste "k stabilnému rastu a klesajúcej inflácii", vyhlásila americká ministerka financií Janet Yellenová.

Skupina G7 pracuje na pôžičke 50 miliárd eur pre Ukrajinu krytú ruskými aktívami

Skupina G7 pracuje na pôžičke 50 miliárd eur pre Ukrajinu krytú ruskými aktívami

18:52 25.07.2024Ekonomické

Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta sveta G7 pravdepodobne do októbra uzavrie rámcovú dohodu o pôžičke vo výške 50 miliárd amerických dolárov pre Ukrajinu.