• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Lekárom zvýšia platy aj tretíkrát, garantuje ministerka

  • 14:46 13.02.2013
  • BRATISLAVA
Lekárom zvýšia platy aj tretíkrát, garantuje ministerka

Zákon, ktorý zabezpečí lekárom tretie navýšenie miezd, bude platný a účinný riadne tak, aby bol naplnený od prvého januára budúceho roka.

Vyhlásila to ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, pričom médiám ukázala legislatívny návrh, ktorý spoločne s Lekárskym odborovým združením (LOZ) mali odsúhlasiť len prednedávnom. Trvá na tom, že svoje prísľuby dodrží a zrealizuje ich podľa dohody.

"Dohody jasne platia, dohodli sme sa na treťom navýšení. Dohodli sme sa, že ho prijmeme zákonom, ktorý je už pripravený. Dohodli sme sa, kedy ho predložíme a v akých časoch bude prijatý. Zákon takto predložený aj bude," uviedla Zvolenská. Stojí si i za tým, že rezort prostriedky na dve etapy zvýšenia platov mať bude.

Šéfka rezortu zdravotníctva svojím vystúpením reagovala na aktivitu LOZ, ktoré podmieňuje uzatvorenie dohôd o nadčasoch a pohotovostných službách v nemocniciach, doplnením pracovných zmlúv o garanciu tretej etapy navyšovania miezd ešte pred prijatím zákona. Podľa lekárskych odborárov nechcú nič viac len istoty.

"Nevidím žiadny dôvod na neuzatváranie dohôd vedeniami nemocníc o službách," povedala ministerka. Zároveň dala k dispozícii letáky, ktoré sa objavili v nemocniciach, a ktoré vyzývajú lekárov, aby v prípade, že sú nespokojní s aktuálnou situáciou podali výpovede zo služieb nad 250 hodín. Na plagátoch sa ako iniciátor výzvy objavuje LOZ. Ministerka však pacientom odkazuje, že poskytovanie zdravotnej starostlivosti nie je ohrozené a urobí všetko preto, aby ani nebolo. Podľa jej informácií dohody o službách už uzatvorili lekári v deviatich z 13 univerzitných a fakultných nemocníc.

Rokovania ešte pokračujú v Univerzitnej nemocnici v Košiciach, Fakultnej nemocnici v Trenčíne, Univerzitnej nemocnici Bratislava a Detskej fakultnej nemocnici Bratislava. Opätovne, ako už niekoľkokrát v minulosti, Zvolenská zdôraznila, že oddelenie, ktoré dlhodobo nedokáže poskytovať nepretržitú zdravotnú starostlivosť, nie je pre pacientov bezpečné a jeho ďalšie fungovanie budú musieť individuálne riešiť. Prosí preto lekárov, aby dokončili rokovania s vedeniami nemocníc.

"My urobíme všetko preto, aby nielen tretia tranža, ktorú ja týmto považujem za vybavenú záväzne, ale všetky ďalšie veci, ktoré v zdravotníctve máme, sme spoločne vyriešili," uviedla ministerka. Ako dodala, chápe ostražitosti lekárov po minuloročných skúsenostiach, ale zároveň podotkla, že teraz na ňu niet dôvodu.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

VČERA - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

VČERA - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.