• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Elenu H.

  • 21:34 26.07.2016
  • Bratislava
Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Elenu H.

Podľa obžaloby mala Elena H. v úmysle vylákať finančný príspevok poskytovaný zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu SR.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v piatok 22. júla na Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) obžalobu na obvinenú Elenu H. pre prečin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev v jednočinnom súbehu s prečinom falšovania a pozmeňovania verejnej listiny úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Podľa obžaloby mala Elena H. v úmysle vylákať finančný príspevok poskytovaný zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu SR. Predložila v decembri 2012 na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Košiciach (ÚPSV a R) žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku občanovi so zdravotným postihnutím na prevádzkovanie alebo vykonávanie samostatnej zárobkovej činnosti, na základe ktorých v januári 2013 uzatvorila ako príjemca príspevku s ÚPSV a R Dohodu č. 1 o poskytnutí príspevku občanovi so zdravotným postihnutím na prevádzkovanie alebo vykonávanie samostatnej zárobkovej činnosti.

Dohoda spočívala vo vedení účtovníctva s výškou príspevku 8457 eur. Príspevok bol tvorený z 85 percent zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu a z 15 percent zo štátneho rozpočtu SR a bol jej poskytnutý na účet.

K žiadosti Elena H. predložila v rámci povinných písomných príloh podnikateľský zámer s uvedením nepravdivých informácií o mieste podnikania, nákladoch na prenájom týchto priestorov a predložila falšovanú zmluvu o prenájme takýchto nebytových priestorov.

Ďalej predložila pozmenené rozhodnutie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Košice o uvedení prenajatých priestorov do prevádzky, na základe ktorého ÚPSV a R v apríli 2013 priznal, podľa zákona o službách zamestnanosti, týmto priestorom postavenie chráneného pracoviska, na ktoré sa poskytnutie príspevku viaže a to aj napriek tomu, že uvedené nebytové priestory v skutočnosti prenajaté nemala a vedela, že v nich nebude vykonávať podnikateľskú činnosť. Poskytnuté finančné prostriedky v časti fiktívnych úhrad, ktoré deklarovala predložením falšovaných faktúr a príjmových a výdavkových pokladničných dokladov, použila na iný účel v rozpore so schválenými výdavkami uvedenými v žiadosti o poskytnutie nenávratného finančného príspevku. Dodala na záver hovorkyňa ÚŠP.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

VČERA - 21:51Domáce

Mária odišla od dcéry a odvtedy sa už rodine neozvala.

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

VČERA - 19:44Domáce

Generálna prokuratúra dospela k záveru, že tieto zariadenia neplnia svoj účel a porušujú práva detí.

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

VČERA - 18:37Domáce

Slovenská republika uzavrela zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015.

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

VČERA - 17:56Domáce

Päťročný chlapec sa mal napiť z fľaše s alkoholom.

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

VČERA - 13:20Domáce

Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače pripomenula, že útoky na novinárov sú neakceptovateľné.