• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
16°Bratislava

Sulík: Turecko sa pred očami demokratického sveta mení na diktatúru

  • 12:31 25.07.2016
  • Nie všetci kritici a odporcovia tureckého preziden
Sulík: Turecko sa pred očami demokratického sveta mení na diktatúru

Podľa predsedu SaS Turecko, ako diktatúra, nemôže existovať v rámci NATO ani ako člen Rady Európy či ako kandidátska krajina na vstup do EÚ. Podobný názor zastáva aj predseda EK Juncker.

.

"Vidíme zásadný rozdiel v tom, ak je niekto nespokojný s vládou a dáva to najavo v rámci demokratických pravidiel alebo voči vláde pozdvihne zbraň a chce zmenu pomerov dosiahnuť násilím. V dnešnom Turecku sa tento rozdiel stráca a krajina sa pred očami demokratického sveta mení na diktatúru. Je pritom jasné, že Turecko, ako diktatúra, nemôže existovať v rámci NATO ani ako člen Rady Európy či ako kandidátska krajina na vstup do EÚ," hovorí predseda SaS Richard Sulík.

Premena Turecka na diktatúru bude podľa SaS znamenať aj zásadnú zmenu situácie z pohľadu utečeneckej krízy. Podľa strany Turecko už nebude bezpečnou krajinou pre Sýrčanov či Iračanov a tak sa znova zvýši nielen tlak na vonkajšie hranice EÚ, ale rovnako aj polarizácia EÚ v dôsledku ďalšej migračnej vlny.

"Vyzývame vládu Slovenskej republiky ako predsedajúcu krajinu EÚ, aby tému Turecka zasadila do centra európskych diskusií. Je to otázka európskej bezpečnosti," apeluje Sulík.

Strana sa domnieva, keďže Slovensko ako postkomunistická krajina má spolu s ďalšími krajinami východnej Európy osobitnú skúsenosť s politickými čistkami a diktatúrou jednej strany, má teda aj dôvod navyše ohradiť sa voči porušovaniu ľudských práv. Sulík zároveň vyzval i Radu Európy, ktorej je Turecko členom, aby využila svoj vplyv a zasadila sa za jeho "návrat do lona demokracií", kým je ešte čas. 

"Potlačenie pokusu o násilný prevrat sa zvrhlo na čistky za účelom absolutizácie moci jedného človeka, jednej strany. Demokratický svet takéto spôsoby nesmie pardonovať, lebo sa nám to všetkým vypomstí v ešte väčšej destabilizácii Blízkeho a Stredného východu a v ďalšom návale utečencov," uzatvára Sulík.

Ak Turecko obnoví trest smrti, podľa Junckera v EÚ nebude

Turecko nie je v stave, aby sa v najbližšom čase stalo členským štátom EÚ, a ak znovu zavedie trest smrti, všetky prístupové rokovania s ním budú okamžite ukončené, uviedol dnes podľa agentúry Reuters predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

"Som presvedčený, že Turecko v stave, v ktorom sa v súčasnosti nachádza, sa ani v najbližšom čase a ani vo vzdialenejšej budúcnosti nestane členským štátom EÚ," povedal Juncker v rozhovore pre televíziu France 2.

Dodal, že pre štát, ktorý má vo svojom legislatívnom arzenáli trest smrti, niet v Európskej únii miesta.

Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP Photo

Po minulotýždňovom neúspešnom pokuse o vojenský puč bolo v Turecku zatknutých už vyše 10 000 ľudí - vrátane množstva vojakov, policajtov, prokurátorov i civilistov. Došlo tiež k suspendovaniu viac ako 60 000 štátnych zamestnancov a policajtov.

Erdogan v súvislosti s prevratom vyjadril pripravenosť schváliť opätovné zavedenie trestu smrti. V Turecku nikoho nepopravili od roku 1984 a trest smrti tam oficiálne zrušili v roku 2004.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu v meste Rafah

VČERA - 22:06Zahraničné

Izrael podnikol v pondelok večer intenzívne letecké útoky na mesto Rafah. Urobil tak po opätovnej výzve, aby ľudia opustili východnú časť tohto mesta na juhu Pásma Gazy.

Česko zasiahli prívalové dažde

Česko zasiahli prívalové dažde

VČERA - 21:20Zahraničné

Českú republiku zasiahli v pondelok prívalové dažde. Voda prerušila železničnú dopravu na trati z Českých Budějovíc do Strakoníc či obmedzila dopravu na časti diaľnice D1.

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

VČERA - 20:29Zahraničné

Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

VČERA - 20:27Zahraničné

Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti "provokačnej" politike Francúzska.

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

VČERA - 19:30Zahraničné

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.