• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
18°Bratislava

Čistky v Turecku pokračujú, v putách sú tisíce ľudí

  • 20:45 17.07.2016
  • Istanbul
Čistky v Turecku pokračujú, v putách sú tisíce ľudí

Turecký prezident Erdogan sa tiež zaprisahal, že všetky štátne inštitúcie vyčistí od podporovateľov islamistického duchovného Güllena.

Generála Bekira Ercana Vana, veliteľa leteckej základne v meste Incirlik na juhu Turecka, a desať jeho vojakov vrátane dôstojníka zatkli za údajnú úlohu v nevydarenom piatkovom pokuse o štátny prevrat. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP s odvolaním sa na dnešné oznámenie predstaviteľov tureckej vlády.

Leteckú základňu Incirlik využívajú vojaci z viacerých spojeneckých krajín vrátane USA, odkiaľ ich lietadlá štartujú na nálety proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii aj Iraku.

Turecká súkromná tlačová agentúra DHA zverejnila video zachytávajúce generála Vana v putách a zábery, ako ho strkajú do dodávky pred budovou súdu.


Počet zabitých stúpol na 290

Počet ľudí zabitých pri potlačenom pokuse o štátny prevrat v Turecku sa zvýšil na 290, vyplýva z aktualizovaných údajov, ktoré dnes zverejnilo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Ministerstvo vo vyhlásení prevzatom agentúrou DPA uviedlo, že o život prišlo viac ako 100 pučistov, ako aj "vyše 190 našich občanov". Zranenia utrpelo viac než 1400 ľudí.

Erdogan sa zaviazal, že čistky budú pokračovať

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa dnes zaprisahal, že všetky štátne inštitúcie vyčistí od podporovateľov islamistického duchovného Fethullaha Güllena, ktorého Erdoganova vláda obviňuje z piatkového nevydareného pokusu o prevrat v Turecku. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

Generála Vana a desať jeho vojakov zatkli na leteckej základni v meste Incirlik. Foto: TASR/AP
Erdogan dnes vystúpil s príhovorom v mešite v Istanbule na pohreboch ľudí, zabitých pri pokuse časti armády o prevrat. Zaviazal sa, že "všetky štátne úrady vyčistí od vírusu" Güllenových podporovateľov.

Prezident dodal, že Turecko bude prostredníctvom ministerstiev spravodlivosti a zahraničných vecí žiadať o vydanie duchovného, ktorý žije v exile v Spojených štátoch, a tiež o vydanie jeho priaznivcov.

Davy ľudí v mešite skandovali: "Fethullah príde a zaplatí!" alebo "Boh je veľký!" a "Chceme trest smrti!" (pre účastníkov puču).

Turecký líder zareagoval, že požiadavky ľudí nemožno ignorovať, a preto sa o tom budú viesť diskusie. Erdogan tiež prisľúbil, že nepoľaví v boji proti pučistom. Viackrát zopakoval, že v krajine sa šíri "rakovina", ktorú treba odstrániť, a ostro kritizoval svojho rivala Güllena.

"Nemajú kam ujsť," pokračoval Erdogan a vyzval svojich zástancov, aby v nasledujúce dni naďalej okupovali verejné priestory a vychádzali do ulíc. Erdogan v prejave povedal, že v demokraciách "nemožno vôľu ľudu odsunúť na druhú koľaj", ale takisto dodal, že "nie sme za pomstu".


Duchovný Güllen, ktorého hnutie je v Turecku označované za teroristickú organizáciu, dôrazne poprel akúkoľvek účasť na piatkovom pokuse o vojenský prevrat.

Úrady vydali zatykač na Erdoganovho vojenského poradcu

Turecké úrady vydali po neúspešnom pokuse o prevrat v krajine zatykač na hlavného vojenského poradcu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, plukovníka Aliho Yaziciho. S odvolaním sa na miestne médiá o tom informujú agentúry AP a DPA.

Bezprostredne nie je jasné, či Yazici zohral nejakú úlohu v pokuse o prevrat z noci na sobotu alebo ako mohol byť do neho zapletený. Podľa televízie NTV bol zadržaný aj poradca bývalého prezidenta Abdullah Güla, Ismail Güneser.

Turecká armáda v dnešnom vyhlásení prečítanom v štátnej televízii oznámila, že pokus o prevrat zo strany "zradcov" sa skončil. Prisľúbila tiež tvrdé potrestanie tých, ktorí sa na ňom zúčastnili.

Turecké bezpečnostné služby medzitým žiadajú občanov, aby nahlasovali používateľov sociálnych médií, ktorí šíria a podporujú "teroristické aktivity".

Policajné riaditeľstvo v dnešnom vyhlásení varovalo, že na internete sa šíri "čierna propaganda", a požiadalo ľudí, aby na zverejnené kontakty polície zasielali snímky obrazovky a profilové informácie "kriminálnych živlov", uviedla štátna agentúra Anadolu.

Na letisku v Istanbule vypálili varovné výstrely pri zatýkaní pučistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Turecké bezpečnostné zložky vypálili dnes varovné výstrely na istanbulskom Medzinárodnom letisku Sabihy Gökčenovej po tom, ako tam stúpenci potlačeného pokusu o prevrat kládli odpor pri zatýkaní. S odvolaním sa na vládnych predstaviteľov o tom informovali agentúry AP a DPA.

Na letisku, ktoré sa nachádza v ázijskej časti Istanbulu a ktoré má civilnú i vojenskú časť, však podľa zdrojov nedošlo k prestrelke, ako to naznačovali prvé správy.

Štátna tlačová agentúra Anadolu medzitým informovala, že odpor pri svojom zatýkaní kládli dnes aj podporovatelia prevratu na leteckej základni v meste Konya v strednej časti krajiny. Na základni napokon zadržali sedem osôb vrátane plukovníka a situácia je tam podľa správy už pod kontrolou.

Tisíce ľudí sa zúčastnili na pohreboch

Ľudia nesú truhlu s pozostatkami 39-ročného tureckého geológa Cumu Daga počas jeho pohrebu 17. júla 2016 v Ankare. Cuma Dag zahynul počas ostreľovania vrtuľníkom, keď protestoval proti pokusu o prevrat proti tureckej vláde. Foto: TASR/AP

Tisíce obyvateľov sa dnes zúčastnili na pohrebe šiestich ľudí v Istanbule, ktorí boli zabití z piatka na sobotu počas nevydareného vojenského prevratu v Turecku.

V zrážkach medzi vládnymi silami a časťou tureckej armády, ktorá sa pokúšala prevziať moc v krajine, zahynulo 290 ľudí. Nachádzali sa medzi nimi aj civilisti, ktorí počas pokusu o puč vyšli do ulíc.

Medzi obeťami pochovanými v Istanbule bol takisto Ilhan Varank, brat Mustafu Varanka, poradcu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom svetová agentúra AP.

Príbuzní obetí na pohrebe plakali a silno sa objímali, aby jeden druhého utešili. Bolo počuť aj skandovanie "Alláhu akbar!" (Boh je veľký!)

Smútiaci prítomní takisto žiadali trest smrti pre islamistického duchovného Fethullaha Gűllena, ktorý žije v exile v USA a turecká vláda ho obviňuje z organizovania pokusu o prevrat.

Turecký premiér: Prevrat bol zmarený, život sa vrátil do normálu

Turecký premiér Benali Yildirim reční počas tlačovej konferencie 16. júla 2016 v Ankare. Foto: TASR/AP

Turecký premiér Binali Yildirim dnes vyhlásil, že organizátori štátneho prevratu v krajine boli porazení, pokus o prevrat neuspel a život v Turecku sa vrátil k normálu.

Premiér deklaroval víťazstvo po tom, ako navštívil sídlo verejnoprávneho rozhlasu a televízie TRT v Ankare, píše agentúra AP. Ústredie TRT pučisti v piatok večer dočasne obsadili a využili na oznámenie prevratu. Yildirim vo vystúpení požiadal ľudí, aby sa večer znova zišli v uliciach na ochranu a oslavu demokracie.


"Bola odvrátená ďalšia pohroma," povedal. "Naša úloha sa však nekončí. Mali by sme rýchlo vykonať očistnú operáciu, aby sa (pučisti) znova neopovážili vystúpiť proti vôli ľudu."

Premiér Yildirim oznámil, že pri potláčaní prevratu zahynulo v radoch vládnych síl a civilistov 161 ľudí a 1440 ďalších utrpelo zranenia. Generál Ümit Dündar informoval, že o život prišlo najmenej 104 pučistov.

Erdoganov protivník Gülen opätovne odmietol obvinenie, že stál za pokusom o puč

Na archívnej snímke turecký duchovný Fethullah Gülen. Foto: TASR/AP
Moslimský klerik tureckého pôvodu Fethullah Gülen, ktorého Ankara dlhodobo obviňuje zo snahy rozvracať turecký štát, opätovne odmietol tvrdenie prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že zohral vedúcu úlohu v neúspešnom pokuse o vojenský prevrat z noci na sobotu.

V rozhovore pre viaceré denníky, ktorý poskytol v sobotu (východoamerického času), tento niekdajší Erdoganov spojenec žijúci v americkom exile kritizoval pokus časti tureckej armády prevziať kontrolu nad krajinou, keďže podľa neho "nie je možné docieliť demokraciu prostredníctvom vojenskej intervencie". Na druhej strane však povedal, že nedokáže vylúčiť zapojenie svojich prívržencov v Turecku, ktorých podľa vlastných nevie s istotou identifikovať.

"Mojím odkazom pre Turkov je to, že nemajú nikdy vnímať priaznivo akúkoľvek vojenskú intervenciu," povedal Gülen podľa denníka New York Times vo svojom sídle v pensylvánskom Saylorsburgu. Vodca náboženského hnutia presadzujúceho mierumilovnú formu islamu zároveň ostro kritizoval správanie Erdoganovej vlády, ktorú prirovnal k "Hitlerovým silám SS".

"Nie sú tolerantní voči nijakej skupine, ak ju nemajú pod úplnou kontrolou," tvrdí Gülen, ktorý žije v USA od roku 1999. Podľa častí rozhovoru zverejnených na internetovom portáli denníka Guardian dokonca Gülen naznačuje, že pokus o prevrat mohol v Turecku zinscenovať samotný Erdogan.

Erdogan sa v sobotu obrátil priamo na prezidenta USA Baracka Obamu s požiadavkou, aby zabezpečil vydanie Gülena do Turecka. Minister zahraničných vecí USA John Kerry podľa agentúry DPA odpovedal, že Washington takúto žiadosť posúdi a "primerane" rozhodne.

Turecká vláda v sobotu kritizovala USA za to, že umožňujú Gülenovi pôsobiť na svojom území, pričom varovala, že Turecko nemôže považovať za priateľa krajinu poskytujúcu útočisko "vodcovi paralelného štátu".

Gülen emigroval z Turecka po tom, ako naňho podali žalobu za údajne aktivity poškodzujúce štát. Ankara ho obviňuje zo snahy rozvracať turecký štát vytváraním "paralelných štruktúr" v súdnictve, školstve, médiách a armáde, čo duchovný popiera.

Sýrsky denník: Prevrat bol zinscenovaný, mal poškodiť povesť armády

Sýrsky vládny denník as-Sawra dnes napísal, že nevydarený vojenský prevrat v Turecku bol zinscenovaný a jeho cieľom bolo poškodiť povesť armády. Informovala o tom svetová agentúra AP.

Denník as-Sawra dodal, že pokus o puč bol komplotom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorým sa "pomstil armáde a zbavil ju aj zvyšnej podpory ľudí". Sýrsky denník uviedol, že polícia lojálna Erdoganovi "zámerne ponížila a pokorila" príslušníkov armády pred očami ľudu.

Erdogan je silným podporovateľom povstalcov, ktorí sa snažia zosadiť prezidenta Bašára Asada v susednej Sýrii. Sýrska vláda pokladá povstalcov za teroristov.

Posádka tureckého vrtuľníka nevedela o prevrate, mala prepraviť ranených

Osem príslušníkov tureckej armády, ktorí pristáli v sobotu s vrtuľníkom Blackhawk na severovýchode Grécka pri hranici s Tureckom a požiadali o azyl, bolo obvinených z ilegálneho vstupu do krajiny.

Prípad majú na starosti justičné orgány v meste Alexandrupoli, kde Turci s vojenským vrtuľníkom pristáli, dodala dnes tlačová agentúra AP.

Pilota obvinili z ilegálneho letu do Grécka a ďalších sedem osôb obvinili ako spolupáchateľov.

Osem príslušníkov tureckej armády sa má v pondelok postaviť pred sudcu a pravdepodobne požiadajú o jeden, dva dni odkladu na prípravu odpovede na obvinenia, uviedla právnička Ilia Marinakiová.

Uvedených osem Turkov požiadalo v Grécku o politický azyl. Grécka vláda oznámila, že ich žiadosť bude posudzovať tak, ako to nariaďuje medzinárodné právo - a bude brať do úvahy, že v Turecku po nich pátrajú úrady a sú tam obvinení z podrývania ústavného poriadku.

Podľa právničky Marinakiovej obvinení tvrdia, že najprv vôbec nevedeli o piatkovom pokuse o vojenský prevrat. Dostali príkaz prepraviť ranených vrtuľníkom. Čoskoro na to, ako sa o prevrate dozvedeli, strieľala do nich polícia. To ich vystrašilo a preleteli cez hranicu, kde vyslali núdzový signál. Gréci im umožnili pristáť v Alexandrupoli, teda na najbližšom letisku na území Grécka, vysvetlila právnička.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú stovky amerických vojakov

DNES - 19:14Zahraničné

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď).

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

Muža, ktorý vnikol do budovy gymnázia, chytili po krádeži peňaženky z auta

DNES - 17:16Zahraničné

Muža, ktorý násilne vnikol do budovy gymnázia v Litvínove, polícia zadržala krátko po krádeži peňaženky z auta.

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

Robert Kaliňák sa poďakoval Španielsku za príspevok do jednotky NATO na Slovensku

DNES - 15:13Zahraničné

Minister obrany SR Robert Kaliňák sa v piatok poďakoval španielskej ministerke obrany Margarite Roblesovej Fernándezovej za príspevok jej krajiny do Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku.

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Českú republiku a Nemecko

DNES - 14:47Zahraničné

Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné

DNES - 13:17Zahraničné

Podľa Kremľa by plány európskych politikov mohli ohroziť celý systém bezpečnostnej architektúry Európy.