• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
19°Bratislava

O post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ zatiaľ nie je záujem

  • 10:05 17.07.2016
  • Bratislava
O post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ zatiaľ nie je záujem

Slovensko je poslednou krajinou, ktorá nemá post obsadený.

Súdna rada SR zatiaľ neeviduje záujemcov o post dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie. Uplynula pritom polovica času, ktorý stanovila jej predsedníčka Jana Bajánková. Návrhy možno predkladať do 1. augusta.

"Doposiaľ neboli kancelárii Súdnej rady doručené žiadne návrhy kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie," informovala TASR kancelária rady. Bajánková musela novú voľbu vypísať po tom, ako Súdna rada na zasadnutí 27. júna nezvolila žiadneho kandidáta.

Na voľbe sa zúčastnil jedine bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák, ktorému chýbal jeden hlas k zvoleniu, keď ho podporilo deväť členov rady, dvaja boli proti a šiesti sa zdržali. Zástupca Slovenska by sa pritom mal ujať funkcie v Luxemburgu najneskôr 1. septembra.

Termín sa nestihne najmä pre to, že pôvodnú kandidátku Máriu Patakyovú neschválil v Luxemburgu výbor zriadený na posudzovanie vhodnosti kandidátov. Okrem iného aj pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka, ktorý je pracovným jazykom na súde. Slovensko je poslednou krajinou, ktorá nemá post obsadený.

Problém môže nastať aj pri tretej voľbe, a to pre absenciu uchádzačov o prestížny medzinárodný súdny post. Členka Súdnej rady Elena Berthotyová pre TASR uviedla, že ich krídlo v rade tentoraz nikoho nenavrhne. Táto skupina členov rady je presvedčená, že Mazák je najlepším kandidátom, aký je momentálne k dispozícii.

V tomto kole pritom ústavný právnik Mazák, ktorý neuspel v predošlom, kandidovať nemôže. Navrhnutý môže byť zase až v ďalšom. "Bola by som spokojná, keby nebol navrhnutý nikto," povedala Berthotyová s tým, že ona osobne nemá vedomosť o tom, že by sa niekto chystal predložiť návrh.

V rámci pravidelnej obmeny Slovensko vlani nominovalo na post stáleho sudcu luxemburského súdu Juraja Schwarcza. Na súde pôsobil od roku 2009 a vlani bol vymenovaný na druhé funkčné obdobie. Slovensku sa tiež podarilo získať jedno z 12 miest dodatočných sudcov, ktoré pribudnú na Všeobecnom súde EÚ v rámci jeho reformy.

Dodatočný sudca za Slovensko sa svojej funkcie ujme neskôr aj z iného dôvodu. Opakovaná voľba sa mala pôvodne uskutočniť 22. augusta. Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková však tento termín posunula o mesiac, na 19. septembra. Zdôvodnila to čerpaním dovoleniek viacerých členov rady.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sergej Kozlík: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v EÚ mimoriadne dôležité

Sergej Kozlík: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v EÚ mimoriadne dôležité

DNES - 9:04Domáce

Slovenské ministerstvá a inštitúcie zväčša nemajú kapacitu ovplyvňovať priebeh tvorby nových rozhodnutí Európskej únie (EÚ) a vystupujú viac-menej ako štatisti.

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

Mladík v Žiline unikal pred policajtmi, zastavil až po varovných výstreloch

VČERA - 19:32Domáce

Policajná hliadka chcela zastaviť v Žiline auto značky BMW, ktorého vodič riskantnou jazdou ohrozoval účastníkov cestnej premávky a poškodil automobil.

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

SHMÚ: Na západnom Slovensku treba v nedeľu rátať so silnejším vetrom

VČERA - 18:56Domáce

Na západnom Slovensku treba v nedeľu (28. 4.) počítať so silnejším vetrom.

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o FPU

VČERA - 14:12Domáce

Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Michelko (SNS) avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia.

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd

VČERA - 11:18Domáce

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd.