• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
14°Bratislava

Kažimír sa na Ecofine vyjadril v dohodu so Španielskom a Portugalskom

  • 17:21 12.07.2016
  • Brusel
Kažimír sa na Ecofine vyjadril v dohodu so Španielskom a Portugalskom

Témou ministerských rokovaní na Ecofine bola aj situáciu po britskom referende o brexite.

Slovami o "krste ohňom" otvoril dnes minister financií SR Peter Kažimír svoje prvé hodnotenie pracovných rokovaní ministrov financií EÚ (Ecofin) v Bruseli. Minister pred novinármi priznal, že na Ecofine bola bohatá pracovná agenda, ústrednou témou však bola situácia okolo nadmerných deficitov Španielska a Portugalska.

Kažimír pripomenul, že Portugalsko a Španielsko neprijali účinné opatrenia na zníženie ich deficitu verejných financií. Vlády oboch krajín majú k dispozícii desať dní na to, aby písomnou formou oznámili vhodné nápravné opatrenia a jasne vyargumentovali, prečo by nemali byť terčom finančných sankcií.

V opačnom prípade, ako spolu s Kažimírom upozornil aj podpredseda Európskej komisie pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis, exekutíva EÚ má 20 dní na to, aby uvalila na Madrid a Lisabon pokutu vo výške 0,2 % HDP a od roku 2017 zmrazila ich prístup k čerpaniu štrukturálnych fondov EÚ.

Dombrovskis pripomenul, že obe krajiny, ktoré boli zasiahnuté dlhovou a finančnou krízou, prekonali kus cesty a podarilo sa im stabilizovať situáciu, vrátiť sa na cestu rastu a znižovať nezamestnanosť. Upozornil, že hroziaca pokuta pre finančnú nedisciplinovanosť môže byť znížená či dokonca "nulová", ak vlády týchto krajín poskytnú argumenty o mimoriadnej hospodárskej situácii alebo ak vysvetlia vzniknutý stav a zaručia sa i o nápravu situácie.

"Som presvedčený, že nakoniec dospejeme k rozumnému a šikovnému výsledku," opísal Kažimír situáciu v súvislosti so Španielskom a Portugalskom.

Európska komisia vo svojom stanovisku upozornila, že Portugalsko malo obmedziť svoj deficit pod 3 percentá HDP už v minulom roku, kým Španielsko malo dosiahnuť tento cieľ do konca tohto roka.

Z ostatných tém na Ecofine, ako zdôraznil Kažimír, rezonovala otázka boja proti praniu špinavých peňazí, ktorá je spájaná aj s obmedzením možností teroristických skupín, a tiež boj proti daňovým podvodom a únikom.

Kažimír zdôraznil, že Rada EÚ pre hospodárske a menové záležitosti podporuje snahy Európskej komisie, ktorá chce v januári 2017 predstaviť novú iniciatívu zameranú na boj proti teroristickým skupinám. Komisia v tejto súvislosti požaduje rýchlu reakciu spoluzákonodarcov z Európskeho parlamentu a Rady, na čele ktorej je teraz Slovensko.

Obaja, Kažimír aj Dombrovskis, pred novinármi uviedli, že témou ministerských rokovaní na Ecofine bola aj situáciu po britskom referende o brexite, kde sa hovorilo o potenciálnom dosahu brexitu na ostatné krajiny EÚ a o tom, ako bude treba riadiť postreferendový proces.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

Koalícia bude o kandidátoch na členov Súdnej rady SR ešte rokovať

VČERA - 18:27Domáce

SNS za nomináciou Štefana Harabina stojí. Vyplýva to z vyjadrení koaličných poslancov Národnej rady SR na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

Ďalšia obec upozorňuje na výskyt medveďa, opakovane sa objavuje v zastavanom území

VČERA - 17:35Domáce

Obec žiada obyvateľov o poskytnutie videonahrávok na presnú identifikáciu pohybu, lokality a teritória pohybu medveďov.

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

Koalícia chce odvolať Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS

VČERA - 17:28Domáce

Koaliční poslanci chcú odvolávať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

Súd odročil verejné zasadnutie o prepustení Mikuláša Černáka na neurčito

VČERA - 17:24Domáce

Mikuláš Černák zatiaľ zostáva vo väzení.

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

Hubára, na ktorého zaútočila medvedica, prepustili do domácej liečby

VČERA - 17:04Domáce

Muža, na ktorého zaútočil medvedica v katastri obce Selce v okrese Banská Bystrica, po vyšetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby.