• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Študentky dizajnu navrhli komunikačnú aplikáciu pre deti s autizmom

  • 13:48 11.07.2016
  • Bratislava
Študentky dizajnu navrhli komunikačnú aplikáciu pre deti s autizmom

Aplikácia obsahuje stovky obrázkov s jednoduchou žltou postavičkou, ktorá vykonáva činnosti denného harmonogramu od hygieny, cez hru, prechádzku či jedlo a spánok.

Navštevovali škôlky s autistickými deťmi, hovorili s učiteľmi, rodičmi i lekármi a aj vďaka tomu vyvinuli študentky dizajnu Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave pod vedením pedagóga Martina Baláža pomôcku na komunikáciu s autistami. Aplikácia obsahuje stovky obrázkov s jednoduchou žltou postavičkou, ktorá vykonáva činnosti denného harmonogramu od hygieny, cez hru, prechádzku či jedlo a spánok. Ďalšia séria postavičiek zase prejavuje emócie a ukazuje dobré i zlé správanie. TASR o tom informovala hovorkyňa STU Andrea Settey Hajdúchová.

"Postavičky sú žlté – v prípade dvoch osôb môže byť druhá postava oranžová, pretože tieto farby sú pre autistov prijemné. Kresba neobsahuje veľa detailov, lebo tieto deti vyžadujú jasnú a presnú komunikáciu a detaily by ich vyrušovali," vysvetľuje Baláž z Ústavu dizajnu Fakulty architektúry STU. Vývojári uvažovali napríklad pridať postavičke vlasy, oblečenie či opasok, ale práve to podľa nich odpútavalo pozornosť od obsahu a od aktivity, ktorú postava znázorňuje.

Tím dizajnérov spolupracoval pri vývoji ikonografického komunikačného systému pre ľudí s autizmom s viacerými organizáciami a edukačnými zariadeniami pre autistov. Pri návšteve škôlok a ďalších zariadení sa ukázalo, že väčšinou v nich pedagógovia používajú vlastné kreslené kartičky s obrázkami denného harmonogramu, predmetov či správania.

"Aplikácia dostupná cez internet by teda bola pre takéto zariadenia veľkou pomôckou. Študentky navrhli aplikáciu ako otvorenú platformu - obrázky, ktoré slúžia na ikonografickú komunikáciu s deťmi, je možné do aplikácie neustále dopĺňať a rozširovať databázu," priblížila Settey Hajdúchová. Súčasná databáza má teraz niekoľko častí, sú v nej ikonky pre jedenie, zábavu, kultúru a relax, hygienu, oblečenie, vzdelávanie, šport či spánok. Takúto komunikáciu s autistami využívajú nielen učitelia, ale aj samotní rodičia. Obrázky podľa odborníkov povedia deťom, aké aktivity počas dňa majú vykonať. Tie zas môžu sledovať a označovať si, čo už urobili. Pomocou obrázkov komunikujú aj samotní autisti a hovoria iným, čo potrebujú a cítia.

"Bolo to zaujímavé zadanie, videli sme, že dôležitý nie je len vizuál, ale že môžeme deťom pomôcť. Myslím si, že sme sa s tým, aby aplikácia aj dobre vyzerala a aj pomáhala, popasovali úspešne," povedala jedna zo študentiek Eva Hudáková. Okrem nej boli do projektu zapojené aj Dominika Berkiová a Barbora Rutová, ktoré aplikáciu tvorili aj v spolupráci s grafickou dizajnérkou Evou Kubáňovou.

Na tejto téme plánujú pracovať aj v ďalšom akademickom roku. Plánujú vytvoriť nové verzie, ktoré by pomáhali deťom a dospelým s ďalšími diagnózami. Aplikáciu chcú preložiť do angličtiny a taktiež nájsť investora, ktorý im pomôže ju dostať do škôlok a zariadení.

"Radi by sme rozšírili databázu ikoniek a vylepšili ich podobu. V novom akademickom roku by sme s ďalšou skupinou študentov skúsili systém rozšíriť do podoby, ktorú by mohli používať ľudia aj s ďalšími diagnózami," podotkol Baláž.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V bratislavskej zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

V bratislavskej zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

DNES - 11:11Domáce

V zoologickej záhrade v Bratislave sa ešte v apríli narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej.

V Partizánskom vytopilo viacero domov, na mieste zasahovali hasiči

V Partizánskom vytopilo viacero domov, na mieste zasahovali hasiči

DNES - 10:42Domáce

Časť Návojoviec vytopilo po 15-minútovej prietrži mračien.

ÚVZ: Správny postup pri umývaní rúk treba naučiť už malé deti

ÚVZ: Správny postup pri umývaní rúk treba naučiť už malé deti

DNES - 9:21Domáce

Správnou hygienou rúk možno obmedziť šírenie infekcií. Je vhodné ju naučiť už deti. Tie si hygienické návyky na celý život vytvárajú v predškolskom veku.

Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

DNES - 8:39Domáce

Letnú turistickú sezónu v nedeľu slávnostne otvárajú na nádvorí Kežmarského hradu.

Pravoslávni kresťania oslavujú najväčší sviatok, Paschu

Pravoslávni kresťania oslavujú najväčší sviatok, Paschu

DNES - 7:47Domáce

Pravoslávni kresťania na Slovensku i vo svete, ktorí sa riadia podľa juliánskeho kalendára, vstúpili v pondelok do Veľkého či Strastného týždňa, počas ktorého si pripomínajú utrpenie, smrť a pochovanie Ježiša Krista.