• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Európska komisia overuje postupy pri predaji použitých vozňov

  • 13:52 07.07.2016
  • Bratislava
Európska komisia overuje postupy pri predaji použitých vozňov

Overovanie prebieha vo viacerých krajinách strednej Európy u viacerých dopravcov.

Zástupcovia Európskej komisie (EK) sa zaujímali u osobného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) o postupy pri predaji už použitých koľajových vozidiel. Informovala o tom hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

"Overovanie prebieha vo viacerých krajinách strednej Európy u viacerých dopravcov," doplnila. ZSSK však podľa jej slov vzhľadom na rastúci objem výkonov a vyťaženosť vozňového parku nepredáva vozne schopné ďalšieho používania v osobnej verejnej doprave.

"Naopak, v súčasnosti spoločnosť sama pociťuje nedostatok koľajových vozidiel," konštatovala Morháčová. Dopravca tak podľa jej slov odpredáva vozne len po životnosti v stave vysokého opotrebovania do šrotu. "Výnimočne sa realizuje predaj občianskym združeniam, zaoberajúcim sa koľajovou dopravou, ako muzeálne exponáty," dodala.

Dopravca však podľa Morháčovej plne spolupracuje s Európskou komisiou v úsilí zabezpečiť všetky potrebné informácie. "V súčasnosti nie je možné poskytnúť ďalšie informácie, keďže kontrolné konanie Európskej komisie nebolo ukončené," uviedla hovorkyňa.

Európska komisia potvrdila neohlásené kontroly v rezorte železničnej dopravy, aj na Slovensku

Európska komisia (EK) oficiálne potvrdila, že 28. júna 2016 jej úradníci vykonali neohlásené inšpekcie v odvetví osobnej železničnej dopravy v niekoľkých členských štátoch pre obavy z porušenia pravidiel hospodárskej súťaže. Neohlásené kontroly sa podľa zdrojov z prostredia EÚ zamerali aj na Slovensko a Českú republiku.

Komisia vo svojom stanovisku uviedla, že neohlásené kontroly sa konali preto, že kontrolované spoločnosti mohli uzatvárať protisúťažné, kartelové dohody, ktorých cieľom bolo vyradiť konkurenčných prevádzkovateľov železničnej prepravy cestujúcich z trhu. Tým by došlo k porušeniu antitrustových pravidiel EÚ, podľa článku 101. Zmluvy o fungovaní Európskej únie.

Počas nečakaných inšpekcií úradníkov exekutívy EÚ sprevádzali zamestnanci z príslušných národných orgánov pre hospodársku súťaž.

Neohlásené inšpekcie sú predbežným krokom, ktorý EK uplatňuje pri vyšetrovaní podozrivých protisúťažných praktík. Samotná skutočnosť, že komisia vykoná takéto kontroly, ešte neznamená, že kontrolované spoločnosti sa previnili protisúťažným konaním.

Komisia v takýchto prípadoch rešpektuje právo na obhajobu, keď spoločnosti majú právo na vypočutie v protimonopolných konaniach.

Komisia zároveň upozornila, že neexistuje žiadny právny termín pre ukončenie procesu vyšetrovania v prípade protisúťažných konaní. Dĺžka vyšetrovania závisí od mnohých faktorov - od zložitosti každého prípadu a aj od toho, do akej miery dotknuté spoločnosti spolupracujú s vyšetrovateľmi a do akej miery uplatňujú svoje práva na obhajobu.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

VČERA - 21:51Domáce

Mária odišla od dcéry a odvtedy sa už rodine neozvala.

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

VČERA - 19:44Domáce

Generálna prokuratúra dospela k záveru, že tieto zariadenia neplnia svoj účel a porušujú práva detí.

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

VČERA - 18:37Domáce

Slovenská republika uzavrela zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015.

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

VČERA - 17:56Domáce

Päťročný chlapec sa mal napiť z fľaše s alkoholom.

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

VČERA - 13:20Domáce

Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače pripomenula, že útoky na novinárov sú neakceptovateľné.