• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
13°Bratislava

Bush: Svetu sa ľahšie dýcha bez Saddáma Husajna

  • 21:44 06.07.2016
  • Dallas
Bush: Svetu sa ľahšie dýcha bez Saddáma Husajna

Americký prezident George W. Bush však aj uznal, že pred vojnou v Iraku došlo k zlyhaniam tajných služieb a iným chybám.

Bývalý americký prezident George W. Bush dnes uviedol, že svetu sa ľahšie dýcha bez bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna, hoci uznal, že "pred vojnou v Iraku došlo k zlyhaniam tajných služieb a iným chybám". Informovala o tom agentúra AP.

Bush svoje vyjadrenie na margo vojny v Iraku poskytol po dnešnom zverejnení záverečnej správy z vyšetrovania britskej účasti na Spojenými štátmi vedenom vojenskom zásahu v Iraku v rokoch 2003-2011.

Autori správy, ktorá vznikla na základe sedem rokov trvajúceho vyšetrovania pod vedením Johna Chilcota, vyčítajú vláde bývalého britského premiéra Tonyho Blaira okrem iného aj to, že sa rozhodla pre účasť na invázii do Iraku predtým, ako boli vyčerpané mierové možnosti jeho odzbrojenia.

Podľa správy sa Británia pri vstupe do vojny v Iraku v roku 2003 spoliehala na chybné spravodajské informácie, pričom plánovanie vojenského zásahu bolo "úplne neprimerané", pred jeho začiatkom neboli využité všetky možnosti mierového riešenia a Irak nepredstavoval pre Spojené kráľovstvo bezprostrednú bezpečnostnú hrozbu.

Správa obsahuje aj Blairove listy adresované Bushovi, v ktorých britský premiér pred marcovou inváziou do Iraku ubezpečuje amerického prezidenta o svojej podpore.

Bývalý britský premiér Tony Blair./span> Foto: TASR/AP Photo

Bushov hovorca Freddy Ford uviedol, že prezident "nikdy nemal silnejšieho spojenca", ako bola Británia pod Blairovým vedením a jej vojakom je stále vďačný za obete, ktoré priniesli v Iraku a inde vo svete.

Svoje narodeniny oslávil George W. Bush (70) aj jazdou na bicykli, Texas, 6. júla 2016. (Grant Miller/George W. Bush Presidential Center via AP) Foto: TASR AP
Svoje dnešné 70. narodeniny oslávil Bush jazdou na bicykli na svojom ranči v Texase v spoločnosti vojnových veteránov, ktorí v bojoch utrpeli zranenia.

Vo vojne v Iraku zahynulo takmer 4500 príslušníkov amerických ozbrojených síl a 179 britských vojakov. Konflikt si tiež vyžiadal životy najmenej 100.000 Iračanov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

VČERA - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Zacharovová: Cvičenia NATO ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na konflikt s nami

Zacharovová: Cvičenia NATO ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na konflikt s nami

VČERA - 17:47Zahraničné

Štvormesačné vojenské cvičenia NATO blízko ruských hraníc, ktoré sú známe ako Steadfast Defender, sú dôkazom toho, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na potencionálny konflikt s Ruskom.

Slovenská turistka našla v rieke ľudskú hlavu

Slovenská turistka našla v rieke ľudskú hlavu

VČERA - 15:40Zahraničné

Hlava bola v značnom štádiu rozkladu.

Po ruských útokoch dronmi na Ukrajine hlásia požiare a zranených

Po ruských útokoch dronmi na Ukrajine hlásia požiare a zranených

VČERA - 13:50Zahraničné

Rusko počas uplynulej noci útočilo dronmi v ukrajinskej Charkovskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

VČERA - 8:53Zahraničné

Americký prezident Joe Biden privíta budúci týždeň v Bielom dome jordánskeho kráľa Abdalláha II.