• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
13°Bratislava

Polícia pátra po odsúdenom exsiskárovi L. Kosíkovi

  • 18:28 06.07.2016
  • Bratislava
Polícia pátra po odsúdenom exsiskárovi L. Kosíkovi

Kosík je vinný z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti a prečinom krivého obvinenia.

Slovenská polícia pátra po bývalom príslušníkovi slovenskej tajnej služby a expríslušníkovi polície Ľubošovi Kosíkovi, ktorého koncom júna Najvyšší súd SR (NS SR) v kauze falšovania zmeniek odsúdil na 14 rokov väzenia.

"Na osobu vydal Najvyšší súd Slovenskej republiky príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody 21. júna," uviedol pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru SR Martin Wäldl. Podľa informácií TASR na Kosíka zatiaľ nie je vydaný európsky zatýkací rozkaz, ani medzinárodný zatykač, a teda nie je v pátraní Interpolu a pátra sa po ňom len na Slovensku.

V zmysle zákona o európskom zatýkacom rozkaze, ak existuje predpoklad, že by sa obvinený mohol zdržiavať, alebo sa zdržiava v inom členskom štáte a je potrebné ho vyžiadať, vydá vo vzťahu k nemu predseda senátu alebo sudca príslušného súdu európsky zatýkací rozkaz. Rovnako je to aj v prípade medzinárodného zatýkacieho rozkazu – ak sa obvinený zdržiava v cudzine a ak je potrebné ho vyžiadať, vydá proti nemu predseda senátu príslušného súdu medzinárodný zatýkací rozkaz. TASR o tom informovalo Tlačové oddelenie NS SR.

O tom, že Kosík je na úteku písal koncom minulého týždňa ako prvý denník Sme. Podľa tohto zdroja sa Kosík neobjavil ani vo svojej luxusnej vile v Limbachu. Denník Sme v nej zastihol ženu, ktorá sa predstavila ako "dcérina matka". Tvrdí, že ho naposledy videla dva dni pred súdom, ktorý bol 21. júna.

NS SR koná vo veci dodania právoplatne odsúdeného Ľuboša Kosíka do výkonu trestu odňatia slobody. Podľa hovorcu súdu Borisa Urbančíka vydal zákonný sudca v utorok (21.6.) hneď po vyhlásení rozhodnutia príkaz na jeho zadržanie.

Urbančík vysvetlil, že NS nariaďuje výkon trestu odňatia slobody len v prípadoch, ak výška uloženého nepodmienečného trestu presahuje dva roky. Kosík si pre falšovanie zmeniek v celkovej hodnote 2,4 milióna eur za mrežami odsedí 14 rokov. NS vtedy v utorok zamietol jeho odvolanie. Vlaňajší rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) sa tak stal právoplatným a vykonateľným.

Keďže sa Kosík nezúčastnil verejného zasadnutia, nemohol byť okamžite zadržaný príslušníkmi Zboru väzenskej a justičnej stráže. NS SR v takomto prípade vydáva okrem príkazu na zadržanie aj nariadenie výkonu trestu a príkaz na dodanie do výkonu trestu.

Kosík bol uznaný vinným z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti a prečinom krivého obvinenia. Bývalý elitný policajt, ktorý v minulosti figuroval v kauze zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do cudziny, si odpyká 14-ročný súhrnný trest v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Okrem toho mu bol uložený i finančný trest vo výške 100.000 eur.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

DNES - 21:51Domáce

Mária odišla od dcéry a odvtedy sa už rodine neozvala.

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

DNES - 19:44Domáce

Generálna prokuratúra dospela k záveru, že tieto zariadenia neplnia svoj účel a porušujú práva detí.

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

DNES - 18:37Domáce

Slovenská republika uzavrela zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015.

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

DNES - 17:56Domáce

Päťročný chlapec sa mal napiť z fľaše s alkoholom.

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

DNES - 13:20Domáce

Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače pripomenula, že útoky na novinárov sú neakceptovateľné.