• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

Johnny Marr z The Smiths dostane cenu Godlike Genius

  • 9:26 13.02.2013
  • BRATISLAVA
Johnny Marr z The Smiths dostane cenu Godlike Genius

Anglického gitaristu Johnnyho Marra, známeho napríklad z už neexistujúcej kapely The Smiths, poctil magazín NME tohtoročným titulom Godlike Genius.

Pridal sa tak k ďalším držiteľom tejto ceny, ktorými sú napríklad Noel Gallagher, Dave Grohl, The Cure či Manic Street Preachers. Marr si ocenenie prevezme počas slávnostného udeľovania NME Awards, ktoré sa uskutoční 27. februára.

“Je veľmi pekné dostať túto cenu a ja som poctený. Zdá sa, že NME sa darí udeľovať toto ocenenie ľuďom, ktorých mám rád, takže som v dobrej spoločnosti. Asi to znamená, že niektoré veci sú na svete v poriadku,“ poďakoval sa Marr. K tohtoročnej voľbe magazínu NME sa vyjadril aj jeho šéfredaktor Mike Williams.

“Volajte na slávu Johnnymu Marrovi, držiteľovi titulu NME Godlike Genius v roku 2013 a najnovšiemu členovi svätého rádu hudobných legiend magazínu NME. A aká je to legenda! Nestačilo mu prepísať históriu hudby spolu s jednou z najlepších kapiel v histórii The Smiths, tak ďalej posúval hranice a vyvíjal sa počas celej svojej kariéry, pričom pracoval s niektorými z tých najlepších interpretov na svete. Takže s obrovskou radosťou oznamujem, že náš titul Godlike Genius patrí Johnnymu. Ešte nikto si ho takto absolútne nezaslúžil,“ uviedol.
The Smiths - There is a light that never goes out
Johnny Marr vydal s The Smiths štyri štúdiovky, pričom všetky sa umiestnili na prvom alebo druhom mieste britského albumového rebríčka.

Kapela, ktorá vznikla v roku 1982, sa už po piatich rokoch existencie pre Marrove nezhody so spevákom Morrisseym rozpadla a hudobník následne pôsobil vo formáciách Electronic, The The, Modest Mouse či The Cribs.

Marra za svoj vzor považujú napríklad Noel Gallagher či gitarista skupiny Radiohead Ed O'Brien a v ankete, ktorú v roku 2010 zorganizovalo BBC, ho respondenti označili za štvrtého najlepšieho gitaristu všetkých čias. Hudobník, ktorý sa podieľal na tvorbe hudby k filmu Inception (2010), koncom februára vydá svoj prvý sólový album The Messenger.
Johnny Marr - The Messenger
Informácie zverejnila webstránka www.nme.com.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.