• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2019Meniny má Móric
15°Bratislava

Jablká ako prevencia proti vzniku rakoviny

  • 18:10 12.06.2013
  • BRATISLAVA
Jablká ako prevencia proti vzniku rakoviny

Kráľom medzi ovocím by mohli byť banány, no na zoznam tých naj ovocí by sme mohli zaradiť aj jablká.

Klasické ovocie, ktoré nájdete skoro všade. A hlavne, nie je potrebné ho dovážať z ďaleka, dokážeme si ho dopestovať aj v našich končinách. Na druhej strane, však veľké obchodné reťazce uprednostňujú dovoz. Ale to už je o inom. Poďme na výhody konzumácie jabĺk.

Čítajte: 15 tipov, ako použiť citróny

V jablkách nájdeme aj účinnú látku pektín, ktorá účinne bojuje proti zvyšovaniu cholesterolu v krvi, dokáže stabilizovať hladinu cukru. Pektín v jablkách dodáva po zjedení jabĺk pocit plnosti, tým pádom nás aj odrádza od prejedania sa. 

Jablká obsahujú aj ďalšiu silnú zložku - kvercetín. Vyskytuje sa najmä v šupke. Ako bolo zistené vedecky, kvercetín ako antioxidant dokáže bojovať napríklad s rakovinou, vysokým krvným tlakom, mozgovými príhodami či ďalšími problémami.

Keď sa pozrieme ešte bližšie na obsah jabĺk, tak tie neobsahujú takmer žiadne bielkoviny, no majú veľký podiel vody. Sú mimoriadne bohaté na vitamíny a stopové prvky. Jablko obsahuje až 30 percent vlákniny. 

Čítajte: Máte problémy s krvným tlakom? Banány vám pomôžu

Toto ovocie sa však dá používať aj na detoxikáciu tela. Pektín pomáha z tela odbúravať ťažké kovy a odstraňovať ďalšie toxíny, ktorým je naše telo denno denne vystavované. 

Jedno jablko denne nám môže pomôcť držať sa ďalej od lekárov :-). 

Vedeli ste, že na svete existuje až 7000 odrôd jabĺk? Pozor však na jablká z dovozu. Bývajú často krát postriekané chemickými látkami vyvolávajúcimi alergické reakcie. Odporúčame preto kupovať jablká v biopotravinách, prípadne ak si už kúpite jablká v supermarkete dôkladne ich umyte horúcou a studenou vodou.

Zdravotné výhody konzumácie jabĺk:

  • zlepšenie príznakov astmy
  • znižujú riziko vzniku rakoviny
  • zvyšujú odolnosť nášho tela
  • chránia pokožku
  • znižujú riziko vzniku cukrovky
  • regulujú hladinu curku v krvi
  • chránia naše srdce
  • pomáhajú pri chudnutí
Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, Naturalsociety.com, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šikovný trik, ako sa zbaviť chuti na zlé veci. Možno ho už máte v mobile

Šikovný trik, ako sa zbaviť chuti na zlé veci. Možno ho už máte v mobile

20:47 19.09.2019Zdravie

Ak sa snažíte prestať fajčiť, jesť sladké či piť alkohol, pomôže vám tento jednoduchý trik.

Takto dokáže baza poraziť chrípku

Takto dokáže baza poraziť chrípku

19:24 19.09.2019Zdravie

Nové dôkazy naznačujú, že tieto tmavofialové bobule dokážu zlepšiť imunitný systém človeka.

10 spôsobov ako si ozdraviť šálku kávy

10 spôsobov ako si ozdraviť šálku kávy

19:03 19.09.2019Zdravie

Ak chcete svoj štart do dňa ozvláštniť niečím zdravým, inšpirujte sa týmito 10 spôsobmi, ako spraviť z kávy zdravú delikatesu.

Otravu hubami môže zapríčiniť aj nesprávne skladovanie

Otravu hubami môže zapríčiniť aj nesprávne skladovanie

9:07 19.09.2019Zdravie

Aj nesprávne skladovanie húb môže spôsobiť otravu ľudského organizmu. Upozorňujú na to odborníci.

Prečo sa neoplatí jesť paradajky v kombinácii s potravinami bohatými na železo

Prečo sa neoplatí jesť paradajky v kombinácii s potravinami bohatými na železo

19:20 18.09.2019Zdravie

Zdravotné benefity konzumácie paradajok nemožno podceňovať, no v kombinácii s niektorými potravinami nie sú také výhodné ako bez nich.