Jablká ako prevencia proti vzniku rakoviny

Kráľom medzi ovocím by mohli byť banány, no na zoznam tých naj ovocí by sme mohli zaradiť aj jablká.
Klasické ovocie, ktoré nájdete skoro všade. A hlavne, nie je potrebné ho dovážať z ďaleka, dokážeme si ho dopestovať aj v našich končinách. Na druhej strane, však veľké obchodné reťazce uprednostňujú dovoz. Ale to už je o inom. Poďme na výhody konzumácie jabĺk.
Čítajte: 15 tipov, ako použiť citróny
V jablkách nájdeme aj účinnú látku pektín, ktorá účinne bojuje proti zvyšovaniu cholesterolu v krvi, dokáže stabilizovať hladinu cukru. Pektín v jablkách dodáva po zjedení jabĺk pocit plnosti, tým pádom nás aj odrádza od prejedania sa.
Jablká obsahujú aj ďalšiu silnú zložku - kvercetín. Vyskytuje sa najmä v šupke. Ako bolo zistené vedecky, kvercetín ako antioxidant dokáže bojovať napríklad s rakovinou, vysokým krvným tlakom, mozgovými príhodami či ďalšími problémami.
Keď sa pozrieme ešte bližšie na obsah jabĺk, tak tie neobsahujú takmer žiadne bielkoviny, no majú veľký podiel vody. Sú mimoriadne bohaté na vitamíny a stopové prvky. Jablko obsahuje až 30 percent vlákniny.
Čítajte: Máte problémy s krvným tlakom? Banány vám pomôžu
Toto ovocie sa však dá používať aj na detoxikáciu tela. Pektín pomáha z tela odbúravať ťažké kovy a odstraňovať ďalšie toxíny, ktorým je naše telo denno denne vystavované.
Jedno jablko denne nám môže pomôcť držať sa ďalej od lekárov :-).
Vedeli ste, že na svete existuje až 7000 odrôd jabĺk? Pozor však na jablká z dovozu. Bývajú často krát postriekané chemickými látkami vyvolávajúcimi alergické reakcie. Odporúčame preto kupovať jablká v biopotravinách, prípadne ak si už kúpite jablká v supermarkete dôkladne ich umyte horúcou a studenou vodou.
Zdravotné výhody konzumácie jabĺk:
- zlepšenie príznakov astmy
- znižujú riziko vzniku rakoviny
- zvyšujú odolnosť nášho tela
- chránia pokožku
- znižujú riziko vzniku cukrovky
- regulujú hladinu curku v krvi
- chránia naše srdce
- pomáhajú pri chudnutí

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.