• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 1.3.2024Meniny má Albín
Bratislava

Jablká ako prevencia proti vzniku rakoviny

  • 18:10 12.06.2013
  • BRATISLAVA
Jablká ako prevencia proti vzniku rakoviny

Kráľom medzi ovocím by mohli byť banány, no na zoznam tých naj ovocí by sme mohli zaradiť aj jablká.

Klasické ovocie, ktoré nájdete skoro všade. A hlavne, nie je potrebné ho dovážať z ďaleka, dokážeme si ho dopestovať aj v našich končinách. Na druhej strane, však veľké obchodné reťazce uprednostňujú dovoz. Ale to už je o inom. Poďme na výhody konzumácie jabĺk.

Čítajte: 15 tipov, ako použiť citróny

V jablkách nájdeme aj účinnú látku pektín, ktorá účinne bojuje proti zvyšovaniu cholesterolu v krvi, dokáže stabilizovať hladinu cukru. Pektín v jablkách dodáva po zjedení jabĺk pocit plnosti, tým pádom nás aj odrádza od prejedania sa. 

Jablká obsahujú aj ďalšiu silnú zložku - kvercetín. Vyskytuje sa najmä v šupke. Ako bolo zistené vedecky, kvercetín ako antioxidant dokáže bojovať napríklad s rakovinou, vysokým krvným tlakom, mozgovými príhodami či ďalšími problémami.

Keď sa pozrieme ešte bližšie na obsah jabĺk, tak tie neobsahujú takmer žiadne bielkoviny, no majú veľký podiel vody. Sú mimoriadne bohaté na vitamíny a stopové prvky. Jablko obsahuje až 30 percent vlákniny. 

Čítajte: Máte problémy s krvným tlakom? Banány vám pomôžu

Toto ovocie sa však dá používať aj na detoxikáciu tela. Pektín pomáha z tela odbúravať ťažké kovy a odstraňovať ďalšie toxíny, ktorým je naše telo denno denne vystavované. 

Jedno jablko denne nám môže pomôcť držať sa ďalej od lekárov :-). 

Vedeli ste, že na svete existuje až 7000 odrôd jabĺk? Pozor však na jablká z dovozu. Bývajú často krát postriekané chemickými látkami vyvolávajúcimi alergické reakcie. Odporúčame preto kupovať jablká v biopotravinách, prípadne ak si už kúpite jablká v supermarkete dôkladne ich umyte horúcou a studenou vodou.

Zdravotné výhody konzumácie jabĺk:

  • zlepšenie príznakov astmy
  • znižujú riziko vzniku rakoviny
  • zvyšujú odolnosť nášho tela
  • chránia pokožku
  • znižujú riziko vzniku cukrovky
  • regulujú hladinu curku v krvi
  • chránia naše srdce
  • pomáhajú pri chudnutí
Zdroj: Info.sk, Naturalsociety.com, Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Účinnosť liekov ovplyvňujú aj potraviny, tieto sú najzásadnejšie

Účinnosť liekov ovplyvňujú aj potraviny, tieto sú najzásadnejšie

9:14 26.02.2024Zdravie

Účinnosť a bezpečnosť lieku môžu ovplyvniť aj interakcie s potravinami.

Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

18:41 24.02.2024Zdravie

Častá konzumácia tohto typu jedál zvyšuje riziko zubných kazov, upozorňuje dentálna hygienička.

Obľúbený vitamín zvyšuje riziko demencie, varujú vedci. Nachádza sa vo viacerých obilninách

Obľúbený vitamín zvyšuje riziko demencie, varujú vedci. Nachádza sa vo viacerých obilninách

7:36 22.02.2024Zdravie

Štúdia spojila užívanie vitamínu s vyšším riziko demencie.

Kyslá kapusta obsahuje viacero látok prospešných pre zdravie človeka

Kyslá kapusta obsahuje viacero látok prospešných pre zdravie človeka

9:22 19.02.2024Zdravie

Kyslá kapusta obsahuje viacero vitamínov či minerálov prospešných pre zdravie človeka.

Smartfóny spôsobujú problémy aj u rodičov. Takto škodia svojim deťom

Smartfóny spôsobujú problémy aj u rodičov. Takto škodia svojim deťom

6:52 19.02.2024Zdravie

Rodičia, ktorí používajú smartfóny, môžu uškodiť svojim deťom v tínedžerskom veku.