• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Prezidenti odštatovali bratislavský summit slivovicou

  • 20:22 12.06.2013
  • BRATISLAVA
Prezidenti odštatovali bratislavský summit slivovicou

V Bratislave sa v stredu začala najväčšia protokolárna akcia v histórii samostatnosti Slovenska.

Na 18. stredoeurópskom summite hláv štátov (Slovakia Summit 2013) sa zišlo 19 predstaviteľov štátov a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy za účasti 13 manželiek hláv štátov.

Témou summitu, ktorý potrvá do štrvrtka 13. júna bude otázka pokrízovej obnovy, preto pozvánku dostalo aj Kosovo, ktoré neuznávame. Aby sa Slovensko vyhlo politickým problémom, prezidenti budú rokovať bez vlajok a štátnych symbolov a nebudú označení ako hlavy štátov, ale menovkami.

Odporúčame aj:

Najväčší summit prezidentov obmedzí dopravu v Bratislave

Prioritou je dostať EÚ z krízy, povedal van Rompuy Ficovi

Ivan Gašparovič ocenil zintenzívnenie kontaktov s Moldavskom

SR a Bulharsko potrebujú zintenzívniť hospodársku spoluprácu

Podporujeme integračné snahy Čiernej Hory, povedal prezident
Hlas nášho regiónu by malo byť podľa Gašparoviča počuť viac

Región strednej, východnej a juhovýchodnej Európy má v rámci celoeurópskej diskusie o východiskách z krízy právo ponúknuť aj vlastné autentické riešenia. Malo by ho však byť počuť viac. Povedal to prezident SR Ivan Gašparovič v príhovore pred dvadsiatkou najvyšších predstaviteľov z krajín nášho regiónu, ktorí sa v bratislavskej Redute stretli v prvý deň 18. stredoeurópskeho summitu hláv štátov (Slovakia Summit 2013).

Podľa Gašparoviča máme právo ponúknuť vlastné riešenia, pretože nás na to oprávňujú výsledky obrovského úsilia, ktoré sme po rozpade bipolárneho rozdelenia Európy investovali do procesov celospoločenskej transformácie. "Aj preto by hlas nášho regiónu mal v celoeurópskej diskusii zaznieť naliehavejšie. S ambíciou dosiahnuť vyššiu mieru vnímania u našich partnerov na západe kontinentu," uviedol pred zhromaždenými.

Summit je podľa Gašparoviča jediným prezidentským formátom, na ktorom sa každoročne stretávajú najvyšší predstavitelia z celého nášho regiónu, teda z členských, kandidátskych i ašpirantských krajín Európskej únie.

Cieľom tohtoročného summitu je odpovedať aj na otázky, čo by sme mohli robiť lepšie a efektívnejšie či ako vrátiť občanom nádej, elán a dôveru v systém, dodal.
Prezidenti odštartujú bratislavský summit slivovicou

Krištáľovou súpravou skla, knihou o Prezidentskom paláci a kolekciou slovenských vín obdaruje slovenský prezident Ivan Gašparovič hostí summitu.

Prvá dáma Silvia Gašparovičová zase venuje prvým dámam a partnerovi kosovskej prezidentky modranskú majoliku, informovalo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

Summit sa začal slávnostným koncertom a večerou v bratislavskej Redute.

Hostia večeru odštartujú prípitkom slivovicou. Potom si pochutia na lososovom tartare s plátkami uhorky a valeriánom. Nasledovať budú bryndzové pirohy so slaninou, smotanou a pažítkou. Hlavným chodom bude hovädzí steak s tymianovým jus, hráškovo zemiakovým purée a glazovanou jarnou karotkou. Ako dezert pre hostí pripravili teplé gaštanové suflé s hruškou a brusnicami. K večeri sa budú podávať aj vybrané slovenské vína.
Summit bude stáť niekoľko stoviek tisíc eur

Ráno 13. júna pokračuje program neformálnymi raňajkami, na ktorých sa zúčastnia 12 prezidenti členských štátov EÚ a Chorvátska.

Potom sa na Bratislavskom hrade uskutočnia dve plenárne zasadnutia všetkých delegácií, po ktorých bude tlačová konferencia. Popritom sa očakáva aj množstvo bilaterálnych stretnutí, ktoré si dohodnú medzi sebou jednotlivé delegácie.

Všetky delegácie budú spať v hoteli Kempinski Hotel River Park, podľa riaditeľa protokolu z kancelárie prezidenta Petra Priputena je dôležité z bezpečnostného i transportného hľadiska mať všetkých hostí pod jednou strechou.

Na bratislavské letisko priletelo 13 delegácií, štyri pôjdu cez rakúsky Schwechat a maďarský a rakúsky prezident prídu autom. Prezidentská kancelária magistrát hlavného mesta požiadala, aby si prešiel trasy, po ktorých budú chodiť prezidentské kolóny a aby tie cesty opravili.

Organizácia 18. stredoeurópskeho summitu hláv štátov vyjde podľa hovorcu prezidenta Marka Trubača na niekoľko stoviek tisíc eur. "Náklady budeme vedieť zosumarizovať až po vyfakturovaní tovarov a služieb," povedal agentúre SITA Trubač.

Účasť na Slovakia Summit 2013 potvrdilo 20 pozvaných hostí - prezidenti Rakúska, Rumunska, Čiernej Hory, Estónska, Macedónska, Litvy, Chorvátska, Ukrajiny, Poľska, Lotyšska, Bulharska, Moldavska, Maďarska, Srbska, Albánska, Slovinska, Česka, predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, ďalej predseda Predsedníctva Bosny a Hercegoviny a Atifete Jahjaga z Kosova.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

VČERA - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

VČERA - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

VČERA - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

VČERA - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.