• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 3.5.2024Meniny má Galina
17°Bratislava

Tieto faktory môžu za vysokú nezamestnanosť v okrese Rimavská Sobota

  • 13:37 24.06.2016
  • Rimavská Sobota
Tieto faktory môžu za vysokú nezamestnanosť v okrese Rimavská Sobota

V okrese nie sú podmienky zakladajúce jeho konkurencieschopnosť na prilákanie veľkých domácich či zahraničných investorov.

Dlhodobo vysoká nezamestnanosť v okrese Rimavská Sobota bola spôsobená špecifickými okresnými faktormi a následkami minulej centrálnej hospodárskej politiky a sociálnej politiky, inštitucionálnych nastavení a vývoja na globálnych a lokálnych trhoch. Uviedlo to Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v akčnom pláne, ktorý dnes na svojom výjazdovom rokovaní v Rimavskej Sobote odobril vládny kabinet.

"Medzi špecifické okresné faktory patrí hlavne historická orientácia ekonomiky okresu na pôdohospodárstvo a potravinársky priemysel v južnej časti a na spracovateľský priemysel vo väzbe na ťažbu nerastných surovín v severnej časti okresu, nedostatočne rozvinutá infraštruktúra regiónu, nízka kvalifikácia veľkej časti disponibilnej pracovnej sily, odchod mladej kvalifikovanej sily z okresu a nevyhovujúca štruktúra zameraní stredného školstva," spresnil rezort dopravy.

V okrese podľa vo vládneho materiálu nie sú podmienky zakladajúce jeho konkurencieschopnosť na prilákanie veľkých domácich či zahraničných investorov, avšak vysoký potenciál pre rozvoj stredného a malého podnikania zhodnocujúceho lokálne zdroje, ako aj polohový potenciál. Predpokladom pre ich úspešný rozvoj je však vytvorenie kooperačných a koordinačných štruktúr a cieľavedomá politika podpory regionálnej ekonomiky zamerané na plné využitie hospodárskeho, prírodného a kultúrneho a sociálneho kapitálu okresu, ako aj potenciálu cezhraničnej územnej spolupráce.

Návrh akčného plánu rozvoja okresu obsahuje analýzu nepriaznivého hospodárskeho, sociálneho a environmentálneho stavu okresu, zhodnotenie jeho rozvojového potenciálu, návrh opatrení a úloh na zabezpečenie realizácie a plnenia Akčného plánu, časový harmonogram, financovanie, monitorovanie a hodnotenie dosiahnutého pokroku. Zároveň integruje už existujúce rezortné programy, prierezové programy a navrhuje odstraňovanie prekážok pre ich využívanie.

Akčný plán obsahuje systémové opatrenia a aktivity na úrovni okresu, kraja a štátu. Systémové opatrenia sú zamerané na koordináciu a spoluprácu, majú za cieľ vytvoriť vhodné inštitucionálne prostredie na tvorbu pracovných miest. Kľúčové aktivity vedú priamo k vytvoreniu pracovných miest alebo odstraňujú prekážky rozvoja zamestnanosti v okrese a sú aktivitami, ktoré budú následne replikované v iných odvetviach a lokalitách okresu.

Z celkovej odhadovanej finančnej investície v rokoch 2016 až 2020 vo výške minimálne 157 miliónov eur sa predpokladá krytie z verejných zdrojov vo výške 133 miliónov eur a 24 miliónov eur z vlastných zdrojov, pričom celková výška regionálneho príspevku bude 6,36 milióna eur
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

DNES - 13:20Domáce

Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače pripomenula, že útoky na novinárov sú neakceptovateľné.

Opozícia viní koalíciu z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače, kritizuje jej kroky

Opozícia viní koalíciu z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače, kritizuje jej kroky

DNES - 12:55Domáce

Opozícia vyčíta vládnej koalícii prístup k médiám aj pripravované legislatívne kroky. Viní ju z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače, v ktorom skončilo na 29. priečke zo 180 krajín a pohoršilo si o 12 miest.

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

DNES - 12:07Domáce

Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria. Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.

V bytovom dome vybuchla plynová bomba, na miesto vyslali záchranárov

V bytovom dome vybuchla plynová bomba, na miesto vyslali záchranárov

DNES - 10:34Domáce

Na miesto vyslali ambulanciu rýchlej zdravotnej pomoci.

Polícia pátra po 17-ročnom Petrovi, nevrátil sa z dovolenky

Polícia pátra po 17-ročnom Petrovi, nevrátil sa z dovolenky

DNES - 9:59Domáce

Mladík sa nevrátil z dovolenky, nezvestný je od konca apríla.