• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

REAKCIE NA BRITSKÝ ROZVOD S EÚ: Experti hovoria o inom svete

  • 8:14 24.06.2016
  • Berlín
REAKCIE NA BRITSKÝ ROZVOD S EÚ: Experti hovoria o inom svete

Sklamanie nad zverejnenými číslami vyjadril aj nemecký minister zahraničných vecí.

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel vyjadril dnes hlboké sklamanie nad rozhodnutím britských voličov ukončiť členstvo svojej krajiny v Európskej únii. Podľa agentúry DPA tak urobil ešte pred zverejnením údajov, ktoré potvrdili prevahu zástancov tzv. brexitu.

"Damn! (Dočerta!) Zlý deň pre Európu,"
komentoval Gabriel na sieti Twitter v tej chvíli ešte neúplné výsledky hlasovania v Británii.



Sklamanie nad zverejnenými číslami vyjadril aj nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. "Správy z Veľkej Británie sú vskutku na pováženie... Vyzerá to na smutný deň pre Európu a Veľkú Britániu," povedal dnes ráno v Berlíne pred odchodom na zasadnutie v Luxemburgu, kde majú ministri EÚ prerokovať dôsledky britského referenda.

Podľa DPA bude brexit aj témou sobotňajšieho stretnutia v Berlíne, na ktorom sa zúčastnia ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Talianska, Belgicka, Holandska a Luxemburska ako zakladajúcich krajín Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS) - predchodcu EÚ.

Maďarský expert: Po Brexite bude v EÚ iný svet
Po odchode Veľkej Británie z Európskej únie sa v EÚ začne iný svet. Brusel bude potrebovať užší a účinnejší mechanizmus rozhodovania, vyhlásil dnes v reakcii na výsledky štvrtkového referenda britských voličov expert z budapeštianskej Korvínovej univerzity István Magas.

Podľa agentúry MTI povedal, že ak Veľká Británia bude ochotná zostať v kontakte s EÚ, môže si s ňou vytvoriť podobné vzťahy, aké má Švajčiarsko či Nórsko. "Tieto krajiny prispievajú do pokladne únie, za čo majú prístup k spoločnému trhu," dodal Magas.

Poznamenal, že dôležitou otázkou zostáva, nakoľko bude EÚ prísna voči odchádzajúcej krajine z hľadiska voľného pohybu kapitálu a pracovnej sily. "Z tohto hľadiska bude nutné prijať okamžité opatrenia, pretože nie je jasné, či vystúpenie Britov bude mať okamžitý účinok alebo bude prechodné obdobie," zdôraznil expert.

O EÚ Magas povedal, že určite sa v nej premení systém politického rozhodovania, čo môže viesť k tomu, že vznikne užšie jadro. Terajšie udalosti môžu viesť k tomu, že vznikne nové, podstatne účinnejšie vedenie bez Veľkej Británie. "Je isté, že sa po vystúpení začne v Európskej komisii a v systémoch jej fungovania iný svet," podotkol.

Podľa jeho slov britský plebiscit zrejme nevyvolá podobné kroky v iných krajinách, pretože zostávajúce členské krajiny sa budú musieť zomknúť a preukázať silu i organizovanosť na to, aby sa únia mohla posilniť.

"Po tomto hlasovaní už niet cesty späť. Je nepredstaviteľné, že by Veľká Británia zostala v únii v rozpore s vôľou britských voličov," uzavrel Magas.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

Hodinky pasažiera Titanicu sa vydražili za rekordnú sumu

DNES - 6:07Zahraničné

Za 1,175 milióna libier (približne 1,4 milióna eur) vydražili v sobotu na aukcii vo Veľkej Británii zlaté vreckové hodinky.

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

VČERA - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

VČERA - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

VČERA - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.