• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Asselborn: Brexit by mohol vyvolať reťazovú reakciu na východe Európy

  • 19:30 19.06.2016
  • Berlín
Asselborn: Brexit by mohol vyvolať reťazovú reakciu na východe Európy

Výsledky referenda môžu mať ďalekosiahle dôsledky pre politiku, ekonomiku, obranu i diplomacie na európskom kontinente, pripomína v správe agentúra Reuters.

Vystúpenie Británie z Európskej únie by mohlo podnietiť podobné kroky v iných členských štátoch vo východnej Európe, varoval luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn v dnes zverejnenom rozhovore.

Briti budú vo štvrtok 23. júna hlasovať o členstve svojej krajiny v EÚ. Výsledky referenda môžu mať ďalekosiahle dôsledky pre politiku, ekonomiku, obranu i diplomacie na európskom kontinente, pripomína v správe agentúra Reuters.

"Nemožno vylúčiť, že brexit povedie k reťazovej reakcii vo východnej Európe," povedal Asselborn pre nemecké noviny Tagesspiegel am Sonntag.

Šéf luxemburskej diplomacie vyhlásil, že bolo "historickou chybou" britského premiéra Davida Camerona vôbec uvažovať o vypísaní referenda o členstve Británie v EÚ. Ak by sa aj Británia rozhodla zotrvať v únii, podľa Asselborna "by to nevyriešilo problém, ktorý pramení z negatívneho postoja Britov voči Európskej únii".

Asselborn uviedol, že niekedy má pocit, že Cameron a šéf poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski sa v tichosti dohodli na oslabovaní európskej integrácie. "Zdá sa, že obaja majú rovnaký program, pokiaľ ide o ich kritický postoj k EÚ," dodal.

Poľská konzervatívna a euroskeptická vláda sa od vlaňajšieho víťazstva vo voľbách dostala do rozporov s predstaviteľmi EÚ v celom rade oblastí, od slobody prejavu a zachovávania demokracie po energetiku a otázky životného prostredia.

Poľsko je najväčšou ekonomikou vo východnej časti EÚ a najväčším príjemcom štrukturálnych fondov v únii.

Británia na druhej strane prevádza do Bruselu viac peňazí, ako z neho dostáva späť, čo patrí k argumentom zástancov odchodu z EÚ v kampani pred referendom.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

Počet obetí záplav na juhu Brazílie stúpol

DNES - 8:08Zahraničné

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie.

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

Štyri deti sa prepadli strechou športového centra

DNES - 7:25Zahraničné

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa v noci na nedeľu prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

Ukrajinské jednotky na východe Ukrajiny zostrelili stíhačku Su-25

DNES - 6:20Zahraničné

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

Polícia zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca

DNES - 6:07Zahraničné

Polícia v austrálskom Perth zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý v nedeľu na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

VČERA - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.