• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
19°Bratislava

Do práce na bicykli: Účastníci najazdil dvojnásobok vlaňajších km

  • 10:12 07.06.2016
  • Banská Bystrica
Do práce na bicykli: Účastníci najazdil dvojnásobok vlaňajších km

Tretí ročník bol rekordný nielen z hľadiska najazdených kilometrov, ale i počtu zapojených cyklistov a samospráv.

Počas 3. ročníka národnej kampane Do práce na bicykli zrealizovali jej účastníci 132.595 jázd do zamestnania a najazdili 782.621 kilometrov. Prejdená vzdialenosť, ktorá sa rovná ceste na Mesiac a späť, je dvojnásobná oproti kilometrom absolvovaným počas minuloročnej kampane.

Opätovným cieľom organizátorov i účastníkov bolo upozorniť vedenie slovenských miest aj štát na potrebu rozvoja cyklistickej infraštruktúry a zamestnávateľov zasa na potrebu vytvárania vhodných podmienok pre cyklistov na pracoviskách.

"Kampaň prebiehala počas mája v 60 samosprávach a zapojilo sa do nej 5637 obyvateľov Slovenska v 1731 tímoch," priblížila Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica, hlavného koordinátora kampane. Dodala, že tretí ročník bol rekordný nielen z hľadiska najazdených kilometrov, ale i počtu zapojených cyklistov a samospráv.

Záujem o participáciu na projekte ocenil aj národný cyklokoordinátor Peter Klučka. "Veríme, že cyklodoprava sa pre kompetentných dostane medzi priority. Pretože ciest, ako spraviť slovenské mestá príjemnejšie pre život a obyvateľov zdravšími, veľa nie je. Cyklodoprava však jednoznačne patrí medzi ne," uviedol Klučka, ktorý bol vyhlasovateľom kampane Do práce na bicykli 2016.

V rámci Slovenska sa mestom s najviac najazdenými kilometrami na bicykli stala Bratislava, kde bolo zaregistrovaných najviac účastníkov (1437). Tí najazdili 221.109 kilometrov. Druhým najúspešnejším mestom bol Martin s 76.754 odjazdenými kilometrami (km) a tretia skončila Banská Bystrica, kde účastníci najazdili 54.337 km.

Pri prepočte priemerne najazdených kilometrov na počet obyvateľov samosprávy sa na prvom mieste umiestnil Svit, kde za každého jedného obyvateľa mesta súťažiaci odbicyklovali 2,038 kilometra. Druhá v poradí skončila Čaňa (1,845 km/1 obyvateľ) a na treťom mieste Martin (1,404 km/1 obyvateľ).

V kategórii spoločnosť s najviac zapojenými tímami zvíťazila Národná banka Slovenska, z ktorej sa na kampani zúčastnilo 111 zamestnancov v 41 tímoch. Druhé miesto obsadila Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského v Martine (25 tímov a 84 zamestnancov) a tretia skončila spoločnosť ESET (23 tímov a 75 zamestnancov).
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

DNES - 18:01Domáce

Opoziční poslanci Národnej rady SR tvrdia, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pri novelách v parlamente obchádza štandardný legislatívny proces.

Polícia upozorňuje na falošný profil, spôsobil už niekoľkotisícovú škodu

Polícia upozorňuje na falošný profil, spôsobil už niekoľkotisícovú škodu

DNES - 17:46Domáce

Falošný profil na sociálnej sieti ponúkal fiktívne služby, prípadom sa zaoberá polícia.

Mail, ktorý zaslali školám, obsahuje náboženské motívy

Mail, ktorý zaslali školám, obsahuje náboženské motívy

DNES - 17:24Domáce

Polícia doposiaľ v utorok eviduje celkovo 1323 bombových hrozieb na školy. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Zrážka kamiónu s vozidlom MHD: Hlavný ťah je neprejazdný

Zrážka kamiónu s vozidlom MHD: Hlavný ťah je neprejazdný

DNES - 16:16Domáce

V hlavnom meste sa zrazil kamión s električkou, nehoda zablokovala dopravu.

Ministerstvo vnútra reaguje na bombové hrozby: Takto sa zmení legislatíva

Ministerstvo vnútra reaguje na bombové hrozby: Takto sa zmení legislatíva

DNES - 16:06Domáce

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok avizoval, že bude iniciovať čo najprísnejšie opatrenia a tresty pre páchateľov, ktorí nahlasujú falošné bombové útoky.