• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 20.5.2024Meniny má Bernard
26°Bratislava

Prezident Andrej Kiska čítal deťom

  • 17:06 03.06.2016
  • Dolný Smokovec
Prezident Andrej Kiska čítal deťom

Týždeň čítania deťom na Slovensku sa koná už po druhý raz, odštartoval v pondelok 30. mája a vyvrcholil dnes vo Vysokých Tatrách.

Deťom v Šrobárovom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci v rámci akcie Celé Slovensko číta deťom prečítal z rozprávkovej knihy aj prezident SR Andrej Kiska. Pre choré deti si vybral rozprávku o Machovi a Šebestovej.

Ako uviedol prezident, do Šrobárovho ústavu chodil v minulosti často, pretože jeho syn Andrej mal pred rokmi problém s pľúcami. V tom čase mu rozprával a čítal množstvo rozprávok. „Tie som si pre svoje deti často vymýšľal. Najčastejšie to bola rozprávka o kozmickej lodi,“ uviedol pre TASR Kiska.

Podľa jeho slov je dôležité, aby rodičia čítali deťom knihy. „V dnešnom pretechnizovanom svete, plnom tabletov a rôznych televíznych programov, dáva čítanie nielen samotný zážitok z kníh, ale buduje sa aj emočný vzťah. Ja si do dnešného dňa pamätám, že som ako malý chlapec ležal v posteli a otec nám čítaval z knihy rozprávku o Robinsonovi Crusoeovi,“ uviedol prezident. Výber rozprávky O Machovi a Šebestovej, ktorú prečítal deťom, zvolil zámerne. „Kniha je vtipná, milá, objavuje sa v nej aj fantázia. Mal som pocit, že to bude najlepší príbeh pre deti, ktoré sa tu liečia,“ vysvetlil Kiska.

Deťom v Šrobárovom ústave prečítal rozprávku aj vedecký pracovník Tatranského národného parku Peter Fleischer, horský vodca, fotograf a spisovateľ Ladislav Janiga, novinárka Ingrid Janigová, riaditeľka Knižnice Vysoké Tatry Janka Kapustová, básnik Ján Bendík a herečka Viera Kučerová.

Týždeň čítania deťom na Slovensku sa koná už po druhý raz, odštartoval v pondelok 30. mája a vyvrcholil dnes vo Vysokých Tatrách. Cieľom podujatia je vrátiť všetkých ku knihám a k spoločne prežitým rodinným chvíľam, upevniť rodinné vzťahy a životné hodnoty. Organizátori sa inšpirovali projektmi, ktoré už niekoľko rokov fungujú v susednom Poľsku či Česku. „Motto projektu Čítajme deťom 20 minút každý deň je motiváciou, aby sme z našich detí vychovali duchovne a tvorivo bohatých ľudí, prípadne sme sa o to aspoň pokúsili. Čítanie je aj cestou k tichu rodinnej intimity, komunikácii detí a rodičov, detí a starých rodičov, ale aj detí navzájom,“ uviedli organizátori. Záštitu nad podujatím prevzal prezident Andrej Kiska.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka sa stretla s Kaliňákom, informoval ju o zdravotnom stave premiéra

Prezidentka sa stretla s Kaliňákom, informoval ju o zdravotnom stave premiéra

DNES - 16:50Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok stretla s podpredsedom vlády Robertom Kaliňákom.

PS podporuje všetky snahy, ktoré povedú k upokojeniu situácie na Slovensku

PS podporuje všetky snahy, ktoré povedú k upokojeniu situácie na Slovensku

DNES - 16:30Domáce

Opozičné Progresívne Slovensko (PS) podporuje všetky snahy a stretnutia, ktoré povedú k upokojeniu a zmierneniu situácie na Slovensku.

Polícia zastavila trestné stíhanie pre vyvesenie obrazu Che Guevaru v parlamente

Polícia zastavila trestné stíhanie pre vyvesenie obrazu Che Guevaru v parlamente

DNES - 16:27Domáce

Trestné stíhanie v prípade obrazu Che Guevaru v kancelárii podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu (Smer-SD) polícia zastavila.

Ústavný súd prikázal SIS zničiť nahrávky v kauze Gorila

Ústavný súd prikázal SIS zničiť nahrávky v kauze Gorila

DNES - 15:54Domáce

Ústavný súd (ÚS) SR prikázal Slovenskej informačnej službe (SIS) zničiť výsledky odpočúvania z akcie Gorila.

SaS pripravuje trestné oznámenie pre množiace sa vyhrážky

SaS pripravuje trestné oznámenie pre množiace sa vyhrážky

DNES - 14:41Domáce

Strana SaS pripravuje trestné oznámenie pre množiace sa vyhrážky voči jej predstaviteľom a členom.