• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

V Turecku sa koná konferencia o EÚ, Istanbul navštívi Fico

  • 13:24 07.06.2013
  • ISTANBUL
V Turecku sa koná konferencia o EÚ, Istanbul navštívi Fico

Symbolickú záštitu nad podujatím prevzal kritizovaný turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, ktorého vláda čelí mohutným protestom.

V tureckom Istanbule sa v piatok začína dvojdňová konferencia, ktorej ťažiskom budú vzťahy medzi EÚ a Tureckom, dlhodobo sa neúspešne uchádzajúcim o členstvo v európskom bloku. 

Podujatie sa bude konať v čase protivládnych nepokojov, ktorých ohniskom je práve Istanbul. Dejiskom medzinárodnej konferencie za účasti viacerých významných diplomatov z viac ako 30 krajín bude luxusný hotel neďaleko námestia Taksim, kde sa od piatku konajú veľké demonštrácie. 

Organizátori konferencie chcú poukázať na to, že prijatie Ankary do EÚ bude prospešné pre obe strany i región.

Symbolickú záštitu nad podujatím prevzal kritizovaný turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa vo štvrtok vrátil z turné po severnej Afrike. Rokovať s ním by mal aj slovenský premiér Robert Fico, ktorý ako jediný prítomný zahraničný predseda vlády bude jednou z hlavných postáv konferencie. 

Obaja lídri by spolu s hlavným vyjednávačom medzi Tureckom a EÚ Egemenom Bagisom mali vystúpiť s ústrednými prejavmi. Štvrtým by podľa oficiálneho programu mal byť český eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle.

Turecko čaká na vstup do EÚ už 50 rokov, aj keď oficiálne prístupové rokovania, ktorých výsledkom by malo byť plnoprávne členstvo krajiny, trvajú až od roku 2005. Ankara však doteraz uzavrela iba jednu z 35 politických kapitol. 

Väčšina z nich je momentálne zmrazená na podnet Bruselu, Cypru a Francúzska, pričom jednu z hlavných prekážok tvorí odmietanie Turkov sprístupniť svoje prístavy a letiská cyperským dopravcom.Nemecko a Francúzsko ako najvplyvnejšie krajiny EÚ vstup Turkov do únie nepodporujú a namiesto neho ponúkajú moslimskej krajine privilegované partnerstvo.

Tureckým ambíciám a imidžu vlády aktuálne prebiehajúce nepokoje nepomáhajú. Demonštrácie vypukli minulý piatok po tom, ako polícia tvrdo zakročila proti odporcom plánovanej prestavby populárneho námestia Taksim v Istanbule. 

Opozícia obviňuje vládu z presadzovania nedemokratických reforiem a potlačovania osobných slobôd smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Práve dodržiavanie ľudských práv je najväčšou výčitkou Bruselu smerom k Ankare.

Premiér hrozí zásahom proti demonštrantom

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v piatok po návrate do vlasti z Afriky ostro vyzval na zastavenie protivládnych demonštrácií, ktoré sa podľa neho zmenili na vandalizmus. 

"Nemôžeme zatvárať oči pred tým, ako niekto ničí mier a demokraciu v krajine," vyhlásil pred davom tisícov prívržencov, ktorí ho privítali na istanbulskom letisku. 

Zdôraznil, že v prípade pokračujúcich protestov "bude konať", bližšie však svoju hrozbu nešpecifikoval. 

Protesty nadobúdajú medzinárodný rozmer, keďže v Istanbule sa v piatok začína dvojdňová konferencia, ktorej ťažiskom budú vzťahy medzi EÚ a Tureckom. Viaceré krajiny únie už vyjadrili znepokojenie nad tvrdými zásahmi policajných síl proti demonštrantom.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Benátky začali vyberať vstupné od jednodňových turistov, časť miestnych je proti

Benátky začali vyberať vstupné od jednodňových turistov, časť miestnych je proti

VČERA - 19:06Zahraničné

Benátky začali vo štvrtok skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania.

Strelec z univerzity v Prahe netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

Strelec z univerzity v Prahe netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

VČERA - 18:29Zahraničné

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka.

Newyorský súd zrušil verdikt zo sexuálnych zločinov voči Weinsteinovi

Newyorský súd zrušil verdikt zo sexuálnych zločinov voči Weinsteinovi

VČERA - 16:15Zahraničné

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil vo štvrtok rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov.

Macron: Európa nie je nesmrteľná, potrebuje dôveryhodnú obrannú stratégiu

Macron: Európa nie je nesmrteľná, potrebuje dôveryhodnú obrannú stratégiu

VČERA - 13:58Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta.

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

Europoslanci v uznesení vyjadrili obavy o stav demokracie v Maďarsku

VČERA - 13:11Zahraničné

Europoslanci v uznesení odsúdili rozhodnutie eurokomisie uvoľniť Maďarsku zmrazené finančné prostriedky EÚ až do výšky 10,2 miliardy eur.