• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

Vo Francúzsku štrajkujú zamestnanci zo 16 z 19 jadrových elektrární

  • 12:38 02.06.2016
  • Paríž
Vo Francúzsku štrajkujú zamestnanci zo 16 z 19 jadrových elektrární

Situáciu v doprave teraz okrem štrajku výrazne komplikujú záplavy.

K štrajkovému hnutiu vo Francúzsku sa pridajú aj odborári zo 16 z celkovo 19 jadrových elektrární v krajine. Rozhodli o tom dnes na schôdzach svojich organizácií odborového združenia CGT.

Agentúra AP vysvetľuje, že elektrárne musia z bezpečnostných dôvodov pracovať aj napriek štrajku aspoň na minimálny výkon. Vo Francúzsku sa však očakávajú výpadky v zásobovaní elektrinou.

V štrajku, ktorého príčinou je nesúhlas odborárov s vládnou navrhovanými zmenami v zákonníku práce, ale aj vnútrofiremné pomery, pokračujú dnes druhý deň zamestnanci železničnej spoločnosti SNCF.

Počas ich štrajku nepremáva alebo je obmedzená premávka vlakov na regionálnych i vnútroštátnych tratiach. Výpadky spojenia sú citeľné aj na linkách TGV.

Parížske metro, ktoré prevádzkuje spoločnosť RATP, premáva len s malými obmedzeniami.

Situáciu v doprave teraz okrem štrajku výrazne komplikujú záplavy, ktoré od začiatku týždňa zasiahli najmä východnú a strednú časť Francúzska - vrátane Paríža, kde kvôli vysokej hladine rieky Seina hrozí prerušenie premávky metra a prímestských vlakov RER C v úseku medzi zastávkou Javel a Austerlitz.

Trate prímestských vlakov RER sú zaplavené alebo sú na nich popadané stromy aj na viacerých miestach v okolí Paríža. Podľa webovej stránky denníka Le Parisien až do budúceho pondelka zrejme nebude fungovať prímestská vlaková doprava medzi parížskou stanicou Montparnasse a obľúbeným výletným mestom Versailles.

Koncom týždňa je avizovaný štrajk vo francúzskej leteckej doprave, ktorý sa však netýka zákonníka práce, ale vnútorných smerníc v spoločnosti Air France ohľadom produktivity práce či počtu zamestnancov.

Odborová centrála CGT pétrole dnes informovala, že šesť z ôsmich rafinérií v krajine pracuje s obmedzeniami alebo vôbec. Zamestnanci terminálu v prístave Le Havre, z ktorého sa leteckým benzínom zásobuje aj parížske letisko Roissy, obnovili svoj štrajk. Trvať by mal päť dní. Napriek tomu zásobovanie čerpacích staníc, ktoré bolo štrajkom ochromené, sa zlepšuje - z prevádzkových dôvodov ich je zatvorených už len päť percent; ešte v pondelok ich bolo mimo prevádzky desať percent.

Štrajky odborárov sa konajú len krátko pred začiatkom majstrovstiev Európy vo futbale, ktorých hostiteľom bude viacero francúzskych miest. Odborári sa vyhrážajú štrajkom aj v úvodný deň majstrovstiev, ktoré sa začnú 10. júna. Železničná spoločnosť SNCF je pritom ich kľúčovým dopravcom a očakáva sa, že jej služby na presuny v rámci krajiny využije okolo 2,5 milióna fanúšikov.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

DNES - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

DNES - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

WSJ: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

DNES - 12:23Zahraničné

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii.

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

Ukrajina tvrdí, že dronmi zasiahla dve ropné rafinérie na juhu Ruska

DNES - 11:07Zahraničné

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu.

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

V Nemecku naďalej pátrajú po nezvestnom chlapcovi s autizmom

DNES - 10:03Zahraničné

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.