• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Obama sa bráni: Transrodové toalety sú v súlade so zákonom

  • 10:05 02.06.2016
  • Washington
Obama sa bráni: Transrodové toalety sú v súlade so zákonom

Na školách sú transrodové deti, ktoré sú šikanované a ostrakizované, preto podľa amerického prezidenta je zákon potrebný.

Smernica, ktorá prikazuje verejným školám v USA umožniť transrodovým študentom využívať toalety a šatne určené pohlaviu zodpovedajúcemu ich rodovej identite, je v súlade so zákonom a v najlepšom záujme detí. Vyhlásil to v stredu šéf Bieleho domu Barack Obama, ktorého vláda nariadenie vydala, informovala dnes agentúra Reuters.

"Na školách sú transrodové deti. Sú šikanované. A sú ostrakizované. Je to pre nich ťažké... Môj najlepší výklad toho, čo sú naše zákony a povinnosti, je, že by sme sa mali snažiť vyhovieť týmto deťom tak, aby neboli v neistej situácii," povedal americký prezident.

Vláda vydala smernicu 13. mája. Jedenásť amerických štátov podalo 25. mája spoločnú žalobu proti tomuto nariadeniu.

Alabama, Arizona, Georgia, Louisiana, Maine, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Wisconsin a Západná Virgínia požadujú od federálneho súdu v texaskom Severnom okrese vyhlásiť túto smernicu za nezákonnú.

V žalobe obviňujú Obamovu administratívu zo "sprisahania s cieľom premeniť pracoviská a vzdelávacie zariadenia v celej krajine na laboratóriá pre mohutný sociálny pokus, opovrhujúc demokratickým procesom a nedbajúc na politiku zdravého rozumu, ktorá chráni deti a základné práva na súkromie".

Uvedená žaloba podľa agentúry AP predstavuje jeden z "najkoordinovanejších a najviditeľnejších" právnych postupov, ktorými jednotlivé štáty vzdorujú priznaniu "toaletových práv" transrodovým osobám.

Ide totiž o záležitosť rozdeľujúcu americkú spoločnosť, pričom konzervatívne štáty označujú pokyn z Washingtonu za bezpečnostnú hrozbu.

Texaský viceguvernér Dan Patrick dokonca vyhlásil, že jeho štát sa radšej vzdá desiatich miliárd dolárov z federálnych dotácií na školstvo, než aby sa podriadil požiadavke umožniť transrodovým študentom výber toaliet.

Biely dom sa k podanej žalobe zatiaľ nevyjadril. Ministerka spravodlivosti Loretta Lynchová však už dávnejšie uviedla, že v amerických školách "nie je miesto pre diskrimináciu".
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty

VČERA - 23:05Zahraničné

Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby využili sobotňajší každoročný Deň veľkého upratovania na premenu pivníc na protiletecké úkryty.

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane vrátane jadrových zbraní

VČERA - 21:07Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

Stredozápad USA postihlo ničivé tornádo, k obetiam na životoch nedošlo

VČERA - 20:00Zahraničné

Stredozápadom USA, najmä štátmi Nebraska a Iowa, sa v noci na sobotu prehnalo ničivé tornádo, ktoré sa podľa dostupných zaobišlo bez obetí na životoch, úrady však evidujú zranených.

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má

Syrskyj: Situácia na fronte je zložitá a má "tendenciu eskalovať"

VČERA - 17:54Zahraničné

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj informoval západných partnerov o zložitej operačno-strategickej situácii na fronte, ktorá má tendenciu eskalovať.

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City

VČERA - 16:15Zahraničné

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.